Economistul sef al BNR: Copiii cred ca banii sunt facuti de zâne; asa au crezut si parintii la creditele cu buletinul
Copiii din gradinite si invatamantul primar au raspuns la un test ca banii sunt fabricati de zane si personaje din desene animate, a afirmat economistul-sef al BNR, Valentin Lazea.
El sustine ca si parintii lor si-au inchipuit acelasi lucru atunci cand au luat credite cu buletinul in 2005-2006.
"La un test dat copiiilor de gradinita si invatamant primar, acestia au spus ca banii sunt fabricati de zane si personaje din desene animate. Problema este ca si multi dintre parintii lor, adulti, cand s-au dus sa ceara credite cu buletinul prin 2005-2006, probabil isi inchipuiau la fel, ca banii sunt fabricati de zane si de personaje din desene animate. Si, pentru ca au avut experienta ca banii nu sunt fabricati de zane si mai trebuie dati si inapoi, au inteles cat de importanta este educatia financiara si au fost de acord sa-si dea copiii la acest curs optional", a declarat Lazea, la un seminar pe tema unui curs optional de educatie financiara pentru elevii din clasele III-IV.
Proiectul este derulat in prezent de Ministerul Educatiei si Banca Nationala a Romaniei, in cadrul caruia s-au inscris in acest an scolar peste 45.000 de elevi si cadre didactice din Bucuresti si 41 de judete, fata de circa 12.500 de elevi in anul scolar precedent. Cei care participa la aces curs optional reprezinta putin peste 10% din totalul elevilor din clasele III-IV la nivel national. Lazea apreciaza ca educatia financiara este foarte importanta de la varste cat mai mici, astfel incat copiii sa poata lua in viitor decizii cat mai sanatoase, dar totodata trebuie educati si adultii.
"Intrebarea este nu numai ce ne facem cu copiii, ci ce ne facem cu adultii privind educatia financiara?! Am sa va spun un lucru la care m-am gandit si poate trebuie sa meditam asupra lui, ca toti adultii care intra intr-o banca sa ceara un credit sa completeze si un test, un chestionar, sa se vada daca ei stiu ce inseamna o dobanda, curs de schimb, risc valutar, pentru ca a nu sti aceste lucruri si te angajezi la un credit e ca si cum te-ai urca intr-o masina sa conduci pe soselele tarii fara a avea carnet de conducere. Te pui pe tine in pericol si-i pui si pe ceilalti", a spus economistul-sef al bancii centrale.
El considera ca, daca societatea doreste ca educatia la nivel national sa fie de calitate si foarte serioasa, trebuie sa puna accent pe intelect, nu pe resursele naturale, gandind ca Romania este o tara bogata. "Trebuie sa uitam ca Romania este o tara bogata, ca avem grane, aur, petrol, lemn etc. Toate tarile care s-au pus cu burta pe carte au pornit de la premisa «suntem saraci, trebuie sa punem accent pe mintile noastre». Cat timp vom crede ca aici avem sare, lemn, paine si aur nu ne vom pune de acord ca trebuie sa facem educatie de calitate, iar cheia educatiei de calitate este rigoarea si calitatea, aceste aspecte diferentiaza tarile", spune Lazea.
Proiectul de educatie financiara, initiat de Ligia Georgescu-Golosoiu, expert principal la BNR, vizeaza extinderea catre copiii din gradinite si cei din ciclul gimnazial. Intr-o prima etapa, Golosoiu a lansat cartea "Educatie financiara prin joc" dedicata prescolarilor, elevilor din clasa pregatitoare si clasa I.
Sursa: Mediafax
Etichete: credite, bani, BNR, copii, parinti, economie, buletin,
Dată publicare:
22-10-2014 12:05