Speranta pentru romanii care au credite in franci elvetieni. Ce banca ar putea sa ofere posibilitatea convertirii lor in lei

Dată publicare: 12-11-2014 18:05
Dată actualizare: 15-11-2014 07:12


O informatie aparuta pe piata bancara le da sperante romanilor care au credite in franci elvetieni. Una dintre principalele banci ce au oferit imprumuturi in aceasta moneda ar intentiona sa ofere posibilitatea de convertire a francilor in lei.

Cursul de conversie ar fi cu 30% mai mic decat cel al zilei. Cu acelasi procent ar urma sa scada si ratele clientilor care vor accepta propunerea. Informatia a fost confirmata de seful directiei de supraveghere a Bancii Nationale. 

O banca din Romania vrea sa le propuna clientilor conversia creditelor din franci in lei, cu un discount de 30%.

Este vorba de Volksbank, a confirmat Nicolae Cinteza, directorul de supraveghere a Bancii Nationale.

De altfel, BNR a primit deja o informare in acest sens din partea bancii. Clientii care vor accepta propunerea isi vor putea converti imprumuturile din franci in lei, dar nu la cursul zilei, ci la unul mult mai mic.

Miercuri, Banca Nationala a Romaniei a afisat un curs de 3 lei si 68 de bani pentru un franc elvetian. Conversia ar urma sa fie facuta la putin peste 2 lei.

Pentru 100 de mii de franci elvetieni, la cursul de miercuri, aveti de dat inapoi peste 360 de mii de lei. La o dobanda de 6%, rata lunara este de 2150 de lei. Dupa conversia efectuata de banca, rata lunara ajunge la 1500 de lei, iar soldul scade cu 30 la suta.

CREDIT DE 100.000 DE CHF
CURSUL ACTUAL - 1CHF = 3,6 RON
SOLDUL - 360.000 lei
RATA LUNARA - 2.150 lei
CURSUL PROPUS 1CHF = 2,5 RON
SOLDUL - 250.000 lei
RATA LUNARA - 1.500 lei

Potrivit avocatilor, cel mai probabil si alte banci vor urma exemplul conversiei creditelor din franci in lei cu aplicarea unui discount. De ce? Altfel banca respectiva, care ofera prima acest discount, poate sa-i atraga in portofoliu ei, prin refinantari, pe imprumutatii in franci elvetieni ai altor banci.

Adrian Cuculis, avocat: "Clientii vor castiga o rata mai mica. Nu cred ca bancile vor restitui din urma ceea ce a fost incasat peste acel curs de la momentul semnarii."

In plus, avocatii sustin ca banca nu va iesi in pierdere, in conditiile in care in 2007 creditele au fost date la un curs de 2 lei pentru 1 franc, iar conversia s-ar face la 2,5 lei pentru un franc.

Cu alte cuvinte, castiga 50 de bani pentru fiecare franc imprumutat.

La solicitarea Stirilor ProTV, reprezentantii Volksbank nu au confirmat, dar nici nu au infirmat decizia de conversie cu discount.


VIDEO PROTVPLUS.RO