Motivele ridicole pentru care romanii iau credite si dobanzile uriase pe care le platesc. Ce ne sfatuiesc specialistii

06-01-2015 18:25


Romanii sunt dependenti de credite si uneori se imprumuta pentru motive ridicole, spun firmele care ofera imprumuturi rapide.

Unii clienti, de pilda, vor bani cu dobanda anuala efectiva uriasa ca sa parieze. Pe ei si pe toti cei care se grabesc sa-si indeplineasca dorintele, psihologii si economistii ii sfatuiesc sa invete sa cheltuiasca doar banii pe care-i au in cont.

Agitatie mare in o firma din Bucuresti, care ofera credite rapide. Romanii vor banii acum, de multe ori fara sa se intrebe cat vor plati la final.

"Am primit o diversitate de solicitari poznase. Am nevoie de bani ca sa merg sa pun la pariuri sau sa-mi scot un bun pe care l-am lasat la amanet. Le explicam faptul ca creditele noastre sunt scumpe", a spus Marius Solescu, directorul unei companii de creditare.

In aceste situatii, psihologii vorbesc despre dependenta de credite.

"Apare acel bai, dar cum vei plati tu acea datorie, vedem noi, ne descurcam, acum trebuie. Si de multe ori castiga partea irationala din noi. Fuga de ceea ce inseamna asumarea proprii realitati ne pot determina sa facem imprumuturi irationale", spune psihologul Jeni Chiriac.

Nu sunt singurele solicitari ridicole pentru care romanii iau credite scumpe. Oamenii vor imprumuturi rapide ca sa-si cumpere ultimul model de telefon sau haine in tendinte.

Pentru ce nu se recomanda creditele rapide:

- Jocuri de noroc
- Recuperare din amanet
- Achizitia de telefoane, de haine
- Renovarea locuintei
- Plata ratei unui alt credit
- Participarea la o nunta

Analistii financiari spun ca ne putem cumpara lucrurile necesare fara sa ne inglodam in imprumuturi, daca stim sa ne administram bugetul.

"Daca gasim un pachet de 5 produse, sa cumparam un singur produs, deoarece vom cheltui mai putini bani. Este bine sa ne planificam cheltuielile si in avans. La autoturisme vom avea nevoie de cauciucuri de iarna/ Vara daca dorim sa plecam in concediu este bine sa ne strangem bani din timp", a spus analistul financiar Diana Tarus.

Sfatul e bun, insa e greu de aplicat. Numai de la inceputul anului numarul celor care vor un imprumut este cu 20 la suta mai mare decat intr-o luna normala, spun unele firme de creditare rapida. Pentru 200 de lei, dupa 15 zile, imprumutatii dau inapoi 250 de lei. Adica platesc o Dobanda Anuala Efectiva gigantica: de 20 de mii de procente.

VIDEO PROTVPLUS.RO