Motivele ridicole pentru care romanii iau credite si dobanzile uriase pe care le platesc. Ce ne sfatuiesc specialistii


Ultimul update: Vineri 09 Ianuarie 2015 07:01
Data publicarii: Marti 06 Ianuarie 2015 18:25
Categorie: Stiri Economice

Romanii sunt dependenti de credite si uneori se imprumuta pentru motive ridicole, spun firmele care ofera imprumuturi rapide.

Unii clienti, de pilda, vor bani cu dobanda anuala efectiva uriasa ca sa parieze. Pe ei si pe toti cei care se grabesc sa-si indeplineasca dorintele, psihologii si economistii ii sfatuiesc sa invete sa cheltuiasca doar banii pe care-i au in cont.

Agitatie mare in o firma din Bucuresti, care ofera credite rapide. Romanii vor banii acum, de multe ori fara sa se intrebe cat vor plati la final.

"Am primit o diversitate de solicitari poznase. Am nevoie de bani ca sa merg sa pun la pariuri sau sa-mi scot un bun pe care l-am lasat la amanet. Le explicam faptul ca creditele noastre sunt scumpe", a spus Marius Solescu, directorul unei companii de creditare.

In aceste situatii, psihologii vorbesc despre dependenta de credite.

"Apare acel bai, dar cum vei plati tu acea datorie, vedem noi, ne descurcam, acum trebuie. Si de multe ori castiga partea irationala din noi. Fuga de ceea ce inseamna asumarea proprii realitati ne pot determina sa facem imprumuturi irationale", spune psihologul Jeni Chiriac.

Nu sunt singurele solicitari ridicole pentru care romanii iau credite scumpe. Oamenii vor imprumuturi rapide ca sa-si cumpere ultimul model de telefon sau haine in tendinte.

Pentru ce nu se recomanda creditele rapide:

- Jocuri de noroc
- Recuperare din amanet
- Achizitia de telefoane, de haine
- Renovarea locuintei
- Plata ratei unui alt credit
- Participarea la o nunta

Analistii financiari spun ca ne putem cumpara lucrurile necesare fara sa ne inglodam in imprumuturi, daca stim sa ne administram bugetul.

"Daca gasim un pachet de 5 produse, sa cumparam un singur produs, deoarece vom cheltui mai putini bani. Este bine sa ne planificam cheltuielile si in avans. La autoturisme vom avea nevoie de cauciucuri de iarna/ Vara daca dorim sa plecam in concediu este bine sa ne strangem bani din timp", a spus analistul financiar Diana Tarus.

Sfatul e bun, insa e greu de aplicat. Numai de la inceputul anului numarul celor care vor un imprumut este cu 20 la suta mai mare decat intr-o luna normala, spun unele firme de creditare rapida. Pentru 200 de lei, dupa 15 zile, imprumutatii dau inapoi 250 de lei. Adica platesc o Dobanda Anuala Efectiva gigantica: de 20 de mii de procente.

Recuperatorii de credite restante ar putea fi taxati cu 85% din sumele incasate. Cum vrea o senatoare sa-i ajute pe datornici
Recuperatorii de credite restante ar putea fi taxati cu 85% din sumele incasate. Cum vrea o senatoare sa-i ajute pe datornici
Decizie istorica. O clienta din Galati a bancii Volksbank a obtinut in instanta schimbarea creditului din franci, in lei
Decizie istorica. O clienta din Galati a bancii Volksbank a obtinut in instanta schimbarea creditului din franci, in lei
Speranta pentru romanii care au credite in franci elvetieni. Ce banca ar putea sa ofere posibilitatea convertirii lor in lei
Speranta pentru romanii care au credite in franci elvetieni. Ce banca ar putea sa ofere posibilitatea convertirii lor in lei
VIDEO PROTVPLUS.RO
prima casa
Ministrul Finanțelor schimbă radical programul ”Prima Casă”. Cine mai poate lua credit
Schimbările climatice transformă Arctica într-un punct de interes pentru marile puteri
Cum se comportă corpul uman la un zbor non-stop de 20 ore. Experimentul Qantas Airways
Harta puterii de cumpărare în judeţele României. Zonele sărace o duc din ce în ce mai rău
Ministerul Finanţelor a anunţat modificările la "Prima Casă". Ce praguri se vor impune
Tinerii care în loc de vacanță aleg un job de vară. Cât câștigă ca ospătari sau curieri
Banca centrala a Germaniei
Germania ar putea intra în recesiune. Avertisementul Bundesbank
Guvernul vrea să scutească Biserica de declaraţia anuală privind impozitul pe profit
În loc să le plătească dobândă, o bancă va începe să ii taxeze pe deponenți
Afacerile care au de câștigat de pe urma românilor care-și petrec vacanța în țară
Eurostat: România are din nou cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană
Economiştii se aşteaptă ca SUA să intre în recesiune. Reacția Casei Albe