Specialistii romani despre Super Luna din 19 martie: nu vom dormi

Dată publicare: 09-03-2011 18:14
Dată actualizare: 17-10-2012 01:27


Cea mai mare luna plina din ultimii 19 ani ne va impresiona peste 10 zile. Spectacolul la care vom asista este explicat prin faptul astrul se va afla la mica distanta fata de Pamant.

Cu aceasta ocazie se fac auzite voci care prevestesc calamitati, cum s-ar mai fi produs si in alte dati cand satelitul natural s-a apropiat de Terra.

Evenimentul astronomic se numeste "perigeu lunar"

Miscarea Lunii in jurul Pamantului este eliptica si imperfecta si asa se face ca distantele fata de Pamant sunt diferite chiar si de la o zi la alta.

Pe 19 martie aceasta distanta va fi de 356.578 de km, adica cea mai mica din 1992 incoace. Care sunt efectele?

Daca ar fi sa ne luam dupa astronomi, nu se va intampla nimic anormal. Poate doar niste maree puternice.

Exista insa si specialisti care fac legatura intre astfel de fenomene si anumite dezastre naturale. De pilda, in 1955, 1974, 1992 si 2005, s-au produs cutremure puternice, uragane si tsunami-uri.

Parerile specialistilor sunt nuantate

"La anumite pozitii ale Lunii si Soarelui, atractia asupra Pamantului este considerabila. Nu este un motiv de panica. Este o posibilitate de a observa luna mai aproape, mai ales ca are loc si faza de luna plina in acelasi timp. Este un spectacol frumos," spune Magda Stavinschi, cercetator la Observatorul Astronomic din Bucuresti.

"Influenta in privinta mareelor, atat cele pe ocean cat si cele terestre - mareea terestra inseamna o variatie diurna a razei pamantului, de 50, 60 de centimetri - exista anumite prezumtii experimentale intre aceste maree si cutremurele de pamant," sustine Presedintele Agentiei Spatiale Romane, Marius Ioan Pisu.

Exista intr-adevar specialisti care pun pe seama acestor apropieri ale lunii de Terra, unele dintre calamitatile petrecute de-a lungul timpului.

Catastrofele petrecute in anii cu Super Luna

Spre exemplu, in 1974 cand a avut loc o astfel de apropiere a Lunii, chiar in ziua de Craciun, Ciclonul Tracy a devastat o zona imensa de pe continentul australian provocand pagube importante.

Acum 19 ani, in 1992, la 120 de kilometri de coasta Pacificului, un cutremur de gradul 7 a provovocat un tsunami care ma mturat coastele insulei Nicaragua. 180 de oameni au pierit. Coincidenta sau nu, in acelasi an luna s-a aflat la fel de aproape de Pamant cum va fi si saptamana viitoare.

Si in 2005, cu doua saptamani inainte de producerea fenomenului, in Indonezia au murit sute de mii de oameni din cauza celui mai devastator tsunami din ultimii zeci de ani.

Cutremurul din Japonia

Chiar azi, cu 10 zile inainte de apropierea maxima a satelitului natural al pamantului, in Japonia a avut loc un cutremur cu o magnitudine de 7,2. Nimic anormal au spus si acum specialistii.

Asadar sa nu ne impacientam. Si 19 martie va fi o zi normala, doar ca vom vedea o Luna Plina cu totul speciala. Iar numerologii sustin ca aceasta combinatie de cifre intre 1 si 9 va genera doar o predispozitie catre meditatie. Evident, cei care sunt sensibili la fiecare Luna Plina vor avea cu siguranta insomnii.


VIDEO PROTVPLUS.RO