Minoritatile italiene isi disputa Lupa Capitolina


Ultimul update: Vineri 22 Iunie 2012 09:11
Data publicarii: Duminica 21 Septembrie 2008 00:00
Categorie: Stiri actuale

Doua organizatii ale italienilor din Romania isi disputa in fata judecatorilor dreptul de a folosi in siglele lor celebra statuie care infatiseaza lupoaica alaptandu-i pe Romulus si Remus.

Intre Asociatia Italienilor din Romania, RO.AS.IT si Comunitatea Italiana din Romania a fost multa vreme pace si prietenie. Au facut chiar front comun in alegerile din 2000 si 2004, insa ceva nu a mai mers, iar fiecare dintre asociatiile minoritare si-a vazut de drum, pe cont propriu. Pana in momentul in care RO.AS.IT a aflat ca fostii parteneri si-au inregistrat la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci propria sigla, despre care spun ca seamana izbitor de mult cu propria reprezentare grafica, inregistrata si ea la OSIM, dar cu multi ani inainte.

Astfel, s-a ajuns la Tribunal, unde organizatia condusa de deputatul Mircea Grosaru a cerut anularea celei de-a doua marci, dar si obligarea Comunitatii Italiene la plata unor despagubiri de 10 mii de lei pentru folosirea abuziva a lupoaicei in sigla sa.

Oficialii O.S.I.M. refuza sa comenteze cine are dreptate si cine nu, insa recunosc ca, teoretic, doua organizatii similare nu pot avea sigle aproape identice, pentru ca pot aparea confuzii.

Procesul va incepe la Tribunalul Bucuresti, insa este putin probabil ca el sa se finalizeze inainte de inceputul campaniei electorale si chiar pana la alegerile generale din noiembrie. Ambele organizatii vor participa pe liste proprii si fiecare dintre lideri spera ca simpatizantii lor sa nu confunde siglele, atat de importante de pe buletinele de vot.

VIDEO PROTVPLUS.RO