21 de ani de libertate. Rememoreaza, in imagini, Revolutia din 1989

21-12-2010 00:00


UPDATE: Se implinesc 21 de ani de durere pentru romanii care au platit libertatea noastra a tuturor cu viata unui parinte, a unui fiu sau a unui prieten. Revolutia ne-a luat oameni dragi, dar ne-a dat in schimb tot ce avem astazi.

In amintirea eroilor, in punctele fierbinti din Bucuresti au fost organizate ceremonii oficiale. Dar, spre deosebire de alte dati, cei mai multi dintre oamenii politici au preferat doar sa trimita coroane de flori, fara sa fie prezenti.

De 21 de ani, romanii isi cinstesc eroii: 800 de morti. Printre cruci familiile duc mai departe istoria. Tatal e in viata ... Fiul nu.

Istoria s-a scris insa singura. Ioana si-a cunoscut fratele din fotografii: "Aveam 4 ani si am vazut poza lui asezata langa semineul meu. L-am intrebat pe tata cine e si mi-a zis in lacrimi e fratele meu care a murit la Revolutie."

Fiecare cruce vorbeste; pe orice chip aplecat deasupra unei coroane inca citesti intrebari fara raspuns.

In fata unei icoane se inchina pierdut si Catalin; acum 21 de ani, gasea, inclestat pe asfalt, trupul tatalui sau: "De cate ori vin zilele acestea, retraiesc mereu. A fost impuscat. Eu veneam spre casa. L-am gasit cand era pe caldaram, era cazut acolo... si apoi a trebuit sa ii spun si mamei mele."

Acum 21 de ani a fost inceputul sfarsitului. Timisorenii au dat capitalei curajul sa lupte. Mitingul organizat de dictator in fata Comitetului Central a pornit Revolutia de la Bucuresti.

Cateva zeci de manifestanti au ridicat baricada de la Inter si au rezistat pana dimineata.

Dupa 21 de ani lacrimile si ceara lumanarilor au curs din nou la Universitate, peste locurile in care, in decembrie 89, romanii s-au jertfit pentru romani, pentru ca noi sa traim astazi liberi.

17 decembrie '89: timisorenii incepeau sa scrie cu sange istoria Revolutiei

In 17 decembrie 1989, la Timisoara, militarii si militienii au deschis focul asupra populatiei. Erau, practic, frati contra frati, romani contra romani.

18 decembrie '89: 43 de cadavre furate si arse. Cenusa aruncata la canal!

18 decembrie '89 a fost ziua in care fortele de represiune au pierdut teren in fata multimii dezlantuite de la Timisoara. A fost si va ramane insa o zi neagra pentru istoria recenta a Romaniei.

20 de ani de libertate. Inceputul sfarsitului Epocii de Aur

 "Tulburarile de la Timisoara nu sunt provocate de huligani. Muncitorii sunt nemultumiti si vor sa intre in greva generala". Aceste mesaje ajungeau la Bucuresti in urma cu 21 de ani.

21 decembrie '89. Baricada de la Intercontinental. Morti razbunati cu morti

Pe 21 decembrie 1989, Revolutia Romana, inceputa in orasul de pe Bega, se muta in Capitala.

22 decembrie '89. Ingroparea regimului Ceausescu. Prima portie de libertate

22 decembrie '89 este ziua in care Romania scapa de dictatura si invata sa-si priveasca viitorul cu incredere. Ziua in care Ceausescu a iesit precipitat din viata romanilor, huiduit si alungat de cei care au avut curajul sa iasa in strada.

23 decembrie '89: Psihoza teroristilor. Masacrul de la Otopeni

Pe 23 decembrie, bucuria libertatii, castigata cu jertfa suprema, este amestecata cu groaza. Pe strazile Capitalei se aud tot mai multe focuri de arma. Este momentul in care se declanseaza psihoza teroristilor.

24-25. XII. '89: Romania, in pragul razboiului civil! Executia Ceausestilor

Noua putere instaurata imediat dupa fuga sotilor Ceausescu incerca sa se consolideze si sa puna capat masacrului de pe strazi. Revolutia, odata inceputa, trebuia si castigata.

 Romania, te iubesc. Impostorii au confiscat Revolutia. Statul i-a ajutat

Ce a insemnat pentru tine Revolutia din 1989? O poveste spusa de parinti si bunici, o istorie din manualele de la scoala, o realitate dureroasa sau sansa de a trai liber, de a putea sa traiesti, sa calatoresti si sa inveti oriunde iti doresti pe globul pamanantesc?

Tags: revolutie,

VIDEO PROTVPLUS.RO