Romania, te iubesc. Impostorii au confiscat Revolutia. Statul i-a ajutat

Ultimul update: Vineri 15 Decembrie 2017 16:23
Data publicarii: Duminica 19 Decembrie 2010 00:00
Categorie: Stiri

Dupa 21 de ani de la Revolutie, cei ce-si plang mortii inca asteapta raspunsuri. Cine a tras, cine e de vina, ce s-a intamplat atunci cu adevarat.

In locul acestor raspunsuri primesc un tablou trist al unei revolutii revendicata azi de impostori care-si cumpara statutul sub atenta supraveghere a institutiei statului care ar fi trebuit sa vegheze la memoria eroilor revolutiei.

Abia dupa 21 de ani au inceput sa-i verifice cu atentie pe cei cu titluri, si abia dupa 21 de ani au aflat ca unii dintre ei sunt fosti securisti sau puscariasi.

Dupa Timisoara, "virusul" libertatii a contaminat si restul Banatului. Lugojul, un oras aflat la doar cativa zeci de kilometri, a fost al doilea oras ridicat impotriva comunismului.

La inceput doar cativa protestanti, apoi din ce in ce mai multi. In 20 decembrie in Lugoj se striga "Jos Ceausescu" . Au fost momente frumoase, in care toti au facut front comun in fata unui regim nedrept si absurd. Acum insa entuziasmul de atunci este estompat de regrete.

Romania, te iubesc! Revolutionarii de carton

Crezul comun, entuziasmul, solidaritatea s-au transformat in 21 de ani in invidii si lupte surde intre revolutionari.

Cele mai multe suspiciuni planeaza asupra unuia dintre liderii post-revolutionari ai Lugojului, Petrica Balint. Personaj violent, cunoscut cu antecedente penale, omul detine si functia de presedinte al asociatiei "16-21 Decembrie 1989 Lugoj".

Silviu Budulan i-a fost aproape si a inteles cum functionau mecanismele in asociatie. Desi a participat activ la Revolutie, Silviu "s-a facut " frate cu Petrica Balint ca sa primeasca certificatul de revolutionar mai repede si mai usor.

In decembrie 1989, Silviu avea 22 de ani. Isi aminteste si acum cum unul din cei mai buni prieteni ai sai a cazut secerat de un glont. Vali Rosada se pregatea sa se insoare in acele zile, insa soarta i-a fost alta. Baiatul a fost unul dintre cei trei morti din Lugoj.

Chiar daca Silviu a trecut in 89 pe langa moarte, dorinta de a-si dobandi certificatul de revolutionar fara mari batai de cap l-a facut sa arda etapele legale.

Din declaratiile unor martori, Petrica Balint a fost retinut de fapt pentru ca era baut si a facut scandal in bloc. El neaga acest lucru.

Faptele de atunci pot fi interpretabile iar revolutionarul lugojean neaga toate acuzatiile. Ii vine mai greu insa sa dea explicatii pentru fapte mai recente. In anul 2009, au inceput sa-i vina indemnizatii retroactive. Sute de milioane de lei trebuiau ridicate de la oficiile postale sau de la casele de pensii.


 

Revolutionarii pe hartie. Cine a confiscat Revolutia, la Romania, te iubesc

Revolutionarii pe hartie. Cine a confiscat Revolutia, la Romania, te iubesc

poluare

Consecintele periculoase ale poluarii de la Moldova Noua, de care "statul s-a spalat pe maini". Ce amenzi risca Romania din partea CE

Marturiile supravietuitorilor Experimentului Pitesti, despre chinurile si suferintele indurate. "Am incercat sa ma sinucid"

Bogatiile ascunse in Marea Neagra, duminica, la "Romania, te iubesc!"

Proiectul Casei SHARE. Duminica, la Romania, te iubesc, povestea comunitatii care a salvat 6 frati de la inghet

Maicutele care si-au dedicat viata altora. Duminica, la "Romania, te iubesc", 12 calugarite ofera o lectie de viata

Problemele cronice ale unui sistem ineficient. Duminica, la Romania, te iubesc, aflati cum invata elevii din Romania

RTI

Duminica, la "Romania, te iubesc!": Batranii care ii demonstreaza Rovanei Plumb ca singuratatea nu se trateaza cu promisiuni

Programul "Cornul si laptele", un esec in scolile din Romania. Duminica, la Romania, te iubesc, detalii din programul de 100 de milioane de euro pe an

Tinerii care aduc faima Romaniei in capitala bogatilor, Dubai. Povestile lor, duminica, de la 18:00, la "Romania, te iubesc"

Duminica, la "Romania, te iubesc", incursiune in traditiile romanesti si viata la sat, intr-un reportaj semnat de Anca Nastasi

Statul roman isi bate joc de o avere de peste 1 miliard de euro. Povestea Fundatiei Gojdu, duminica, la "Romania, te iubesc"

Locul magic din Romania unde copiii bolnavi invata sa lupte impotriva cancerului. "Aici ma simt ... copil in firea mea, copil sanatos"