Romania, te iubesc. Impostorii au confiscat Revolutia. Statul i-a ajutat

Ultima actualizare: 15-12-2017 16:23

Dupa 21 de ani de la Revolutie, cei ce-si plang mortii inca asteapta raspunsuri. Cine a tras, cine e de vina, ce s-a intamplat atunci cu adevarat.

In locul acestor raspunsuri primesc un tablou trist al unei revolutii revendicata azi de impostori care-si cumpara statutul sub atenta supraveghere a institutiei statului care ar fi trebuit sa vegheze la memoria eroilor revolutiei.

Abia dupa 21 de ani au inceput sa-i verifice cu atentie pe cei cu titluri, si abia dupa 21 de ani au aflat ca unii dintre ei sunt fosti securisti sau puscariasi.

Dupa Timisoara, "virusul" libertatii a contaminat si restul Banatului. Lugojul, un oras aflat la doar cativa zeci de kilometri, a fost al doilea oras ridicat impotriva comunismului.

La inceput doar cativa protestanti, apoi din ce in ce mai multi. In 20 decembrie in Lugoj se striga "Jos Ceausescu" . Au fost momente frumoase, in care toti au facut front comun in fata unui regim nedrept si absurd. Acum insa entuziasmul de atunci este estompat de regrete.

Crezul comun, entuziasmul, solidaritatea s-au transformat in 21 de ani in invidii si lupte surde intre revolutionari.

Cele mai multe suspiciuni planeaza asupra unuia dintre liderii post-revolutionari ai Lugojului, Petrica Balint. Personaj violent, cunoscut cu antecedente penale, omul detine si functia de presedinte al asociatiei "16-21 Decembrie 1989 Lugoj".

Silviu Budulan i-a fost aproape si a inteles cum functionau mecanismele in asociatie. Desi a participat activ la Revolutie, Silviu "s-a facut " frate cu Petrica Balint ca sa primeasca certificatul de revolutionar mai repede si mai usor.

In decembrie 1989, Silviu avea 22 de ani. Isi aminteste si acum cum unul din cei mai buni prieteni ai sai a cazut secerat de un glont. Vali Rosada se pregatea sa se insoare in acele zile, insa soarta i-a fost alta. Baiatul a fost unul dintre cei trei morti din Lugoj.

Chiar daca Silviu a trecut in 89 pe langa moarte, dorinta de a-si dobandi certificatul de revolutionar fara mari batai de cap l-a facut sa arda etapele legale.

Din declaratiile unor martori, Petrica Balint a fost retinut de fapt pentru ca era baut si a facut scandal in bloc. El neaga acest lucru.

Faptele de atunci pot fi interpretabile iar revolutionarul lugojean neaga toate acuzatiile. Ii vine mai greu insa sa dea explicatii pentru fapte mai recente. In anul 2009, au inceput sa-i vina indemnizatii retroactive. Sute de milioane de lei trebuiau ridicate de la oficiile postale sau de la casele de pensii.


 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO