20 de ani de libertate. Inceputul sfarsitului Epocii de Aur

×
Codul embed a fost copiat

Se implinesc 20 de ani de la Revolutia care ne-a schimbat viata. Doua decenii de la care am asteptat multe si despre care avem, fiecare, o opinie personala. Unii au trait comunismul, altii l-au studiat la istorie.

Si pentru unii, si pentru ceilalti, Protv incepe de marti un serial retrospectiv. Ca sa rememoram, sa invatam sau sa tragem concluziile a 20 de ani de libertate - nationala si personala. Un exercitiu obligatoriu, in special pentru cei care mai au nevoie de comparatii, pentru a intelege cat de mult au insemnat evenimentele din decembrie '89.

Anul '89. Dictaturile comuniste din Europa de Est, bazate pe teroare, duplicitate si propaganda, incep sa se naruie una dupa alta. Efectul de domino, care a maturat atunci regimurile estice in mai putin de 11 luni, avea in spate reformele propuse de Mihail Gorbaciov.

"Perestroika schimba tara noastra, o duce spre nou." Aceste cuvinte rostite de Gorbaciov in iulie '89 aveau sa grabeasca prabusirea regimurilor din Est. Gorbaciov a avut atunci meritul sa spuna raspicat ceea ce esticii doar susoteau prin bucatariile lor: occidentalii traiesc mai bine pentru ca economiile lor functioneaza.

Romania comunista nu era deloc dornica sa asculte de noile invataturi de la Moscova. Desi trecea printr-una dintre cele mai grele perioade din istorie: criza economica era dublata de teroarea represiva. Romanii se luptau atunci cu foamea si frigul. Painea era rationalizata, laptele uleiul si carnea, la fel.

Citește și
ceasul din Berlin
Nostalgici dupa 20 de ani! Nemtii viziteaza Muzeul Germaniei Comuniste
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

"Este absolut paradoxal sa ne dam seama ca, in timp ce in Cehoslovacia Havel iesea pe strazile Pragai, fix in acele zile la Bucuresti se consumasera cele doua aniversari: ziua de nastere a Elenei Ceausescu si ziua de nastere a lui Nicolae Ceausescu", isi aminteste Adrian Cioroianu, istoric.

Aniversari umbrite insa de aparitia primului ziar liber, necenzurat, coordonat de Petre Mihai Bacanu.

Ziaristii au fost insa turnati la Securitate si arestati. Adevaratele amenintari nu pareau sa vina insa din interior, ci din afara. In Ungaria dezghetul politic, lansat in 1956, avea sa renasca. In ianuarie '89, parlamentul maghiar a devenit primul din fostele tari comuniste care a acceptat pluralismul politic. Opozitia maghiara s-a impus pe 16 iunie, cand la Budapesta au fost organizate funeralii nationale in memoria lui Imre Nagy. Vorbim despre premierul erou din '56 care dupa ce s-a opus sovietizarii tarii a fost executat.

Intr-o aparenta liniste si resemnare a poporului roman, regimul Ceausescu primeste pe 2 februarie '89 o lovitura neasteptata venita din partea Regelui Mihai. Majestatea Sa a cerut Comisiei Drepturilor Omului de la Geneva sa puna capat terorii din Romania.

"Mesajul Regelui Mihai a venit ca o certificare a unei stari de fapt si dat fiind ca venea din partea unui om care condusese acest stat a avut un impact deosebit", spune Adrian Cioroianu, istoric.

Un mesaj care nu putea veni din interior pentru ca toti cei care incercau sa gandeasca liber erau reprimati pe loc. Au existat insa si acte de curaj. Pe 2 martie '89, Liviu Cornel Babes, si-a dat foc pe partia Bradul din Poiana Brasov. A lasat in urma un bilet in limba germana: "Opriti crima! Brasov egal Auschwitz." A ars ca o torta vie, in semn de protest fata de dictatura lui Ceausescu. Mesajul sau a facut inconjurul lumii.

Nimeni din cei apropiati nu au banuit ce planuia Babes. Singurele semne se ascundeau in picturile si sculpturile sale. In ultimul sau tablou, pe langa semnatura, apare un cuvat simplu: Ende, adica sfarsit.

Zece zile mai tarziu, Romania s-a zguduit din nou. Pe 11 martie '89 Silviu Brucan, Alexandru Barladeanu, Corneliu Manescu, Constantin Parvulescu, Grigore Raceanu, Gheorghe Apostol au criticat politica lui Ceausescu printr-o scrisoare deschisa, ramasa in istorie drept "Scrisoarea celor sase".

"Vorbea despre o Romanie care nu mai era o tara europeana. Era o tara pe care cei sase o plasau, mai curand, in Africa...", rememoreaza istoricul Adrian Cioroianu.

"A avut efect, pentru ca, in primul rand, a fost luata in considerare de Guvernele occidentale", spune si istoricul Stejarel Olaru.

La cativa kilometri de Romania, Ungaria face un pas important catre democratizarea intregii Europe: semneaza conventia ONU cu privire la statutul refugiatilor. Punctul culminant al acestui acord este atins pe 27 iunie, prin deschiderea frontierei cu Austria. A fost momentul in care sute de est germani s-au refugist in RFG, trecand prin Ungaria si Austria.

Ignorand ceea ce se intampla la vecini, Nicolae Ceausescu isi continua politicile dezastruoase. Zeci de sate au fost rase de pe fata pamantului si zeci de biserici demolate.

Este aprilie '89 si Doina Cornea, unul dintre disidentii cei mai indrazneti ai Romaniei, considera ca trebuie sa ia atitudine. Apeleaza la o noua scrisoare deschisa si il acuza pe Ceausescu ca a transformat Romania intr-o "uriasa inchisoare".

In momentul in care la Cluj Doina Cornea protesta, in Ungaria opozitia vorbea deja liber in adunari populare. In Polonia la fel.

Un rol extrem de important l-a avut atunci Papa Ioan Paul al II-lea, de origine poloneza. Acesta s-a implicat personal in negocierile dintre putere si Sindicatul Solidaritatea care s-au incheiat in '89 cu un acord ferm: opozitia anticomunista a fost acceptata in parlamentul polonez. Pe 4 iunie Varsovia avea primul guvern ales democratic.

La bulgari reformele erau inca inexistente. La fel si in Romania. Luna mai gaseste ambele tari in plina propaganda proletcultista. Pentru guvernul de la Bucuresti Ziua Muncii, Ziua Tineretului si Ziua Partidului erau momente aniversare la care oamenii erau scosi din productie ca sa preamareasca realizarile comunismului.

Blocarea reformelor erau vizibile si in RDG, nu numai in Romania. Dupa alegerile trucate din 7 mai '89, est-germanii au inceput sa protesteze la Leipzig si Dresda.

Drama rdg-istilor a inceput in 1961, odata cu ridicarea zidului Berlinului. Construit ca sa opreasca exodul spre Vest al nemtilor din Germania comunista, zidul a devenit unul dintre cele mai mari simboluri comuniste. Este de asemenea, locul unde si-au pierdut viata sute de est-germani.

Intr-o Europa de Est cuprinsa de febra schimbarilor, la Bucuresti in 7 si 8 iulie are loc sedinta Comitetului Politic Consultativ al Pactului de la Varsovia. In Capitala Romaniei s-a aflat atunci si Mihail Gorbaciov. Discursul liderului de la Kremlin despre reforme si dialog cu lumea din vest a dat fiori tuturor liderilor comunisti.

O luna mai tarziu, Cehoslovacia venea pe drumul reformelor parcurs pana atunci de Ungaria si Polonia. Alaturi de Budapesta, Praga a devenit a doua destinatie de refugiu pentru est-germani. Mii de oameni au campat atunci in curtea ambasadei RFG din Praga.

La Bucuresti propaganda. Romania sarbatorea ziua de 23 august. Prezentata drept Ziua Nationala a Romaniei aceasta devenise, in ultimii ani de dictatura, ziua inchinata celor doi: Nicolae si Elena. O oda grotesca, un spectacol propagandistic care implica mii de oameni. Un moment de bilanturi mincinoase cu depasiri de plan in industrie si grane record… doar pe hartie.

Octombrie '89 este luna care a scris cantecul de lebada al unuia dintre cei mai mari lideri comunisti. Erich Honecker a demisionat fortat in ziua de 18, dupa ce politia a refuzat sa-i respecte ordinul de a innabusi demonstratiile anticomuniste. O luna mai tarziu, pe 9 noiembrie, liderii comunisti din Berlinul de Est anuntau ceva de neimaginat: rdg-istii pot circula liber.

In cateva ceasuri, zeci de mii de berlinezi au luat cu asalt punctele de frontiera.

Bulgaria face si ea pasul final pe 10 noiembrie. La o zi dupa caderea Berlinului de Est, Todor Jivkov este indepartat de la conducerea Bulgariei, locul sau fiind luat de reformistul Peter Mladenov.

In paralel, Romania continua sa ignore schimbarile din lagarul comunist. A urmat congresul al XIV-lea.

"Tema centrala acestui Congres a fost evident "Ceausescu Nicolae reales!". A fost doar o mascarada...", este de parere istoricul Stejarel Olaru.

Intre 2 si 3 Decembrie '89, a avut loc intalnirea istorica de la Malta. Testamentul comunismului a fost atunci semnat de Mihail Gorbaciov si George Bush Senior. Razboiul Rece s-a incheiat. Cortina de fier putea sa cada ... Intelegerea de la Malta a fost comunicata o zi mai tarziu liderilor comunisti, la Moscova.

Ceausescu a refuzat orice reforma. Doua saptamini mai tarziu, in Romania avea sa inceapa Revolutia Romana. Punct final al Epocii de Aur.

Incepand de miercuri, puteti urmari desfasurarea evenimentelor ce au marcat schimbarea de acum 20 de ani. Miercuri, aprinderea scanteii Revolutiei la Timisoara.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Zidul Berlinului a mai cazut o data, dupa 20 de ani
Zidul Berlinului a mai cazut o data, dupa 20 de ani

Mai marii lumii au celebrat 20 de ani de la incheierea Razboiului Rece. Nici macar ploaia si frigul crunt nu i-au descurajat pe berlinezi si straini sa ia parte la bucuria populara.

Nostalgici dupa 20 de ani! Nemtii viziteaza Muzeul Germaniei Comuniste
Nostalgici dupa 20 de ani! Nemtii viziteaza Muzeul Germaniei Comuniste

Aproximativ 1.300 de miliarde de dolari. Este suma astronomica transferata din Germania de Vest catre cea de Est, pentru modernizarea fostei RDG.

Dosarul Revolutiei, de 300.000 de pagini, copiat fila cu fila pentru CEDO
Dosarul Revolutiei, de 300.000 de pagini, copiat fila cu fila pentru CEDO

Operatiune fara precedent pentru Ministerul Public. La presiunea revolutionarilor, dosarul penal legat de evenimentele din '89 este copiat, pagina cu pagina.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.