Ce s-a ales dupa Revolutie de patrimoniul UGSR, la "Romania, te iubesc!"

Ultima actualizare: 15-12-2017 16:23
Ce s-a ales dupa Revolutie de patrimoniul UGSR, la...
Ce s-a ales dupa Revolutie de patrimoniul UGSR, la...

Uniunea Generala a Sindicatelor din Romania – un sindicat urias, cu o istorie de aproape un secol si cu un buget pe masura, la care contribuia toata lumea, vrand-nevrand, cu 1% din venituri.

Asta se intampla inainte de Revolutie, moment care a prins UGSR-ul cu nu mai putin de 8.000.000 de membri platitori, conturi impresionante si proprietati considerabile. Ce s-a ales de impresionantul patrimoniu al sindicatului in anii de dupa 1989, duminica, la Pro Tv, de la ora 18:00, Intr-o ancheta marca "Romania, te iubesc!".

In 1989, la Bancorex si BNR, UGSR dispunea de 4,7 miliarde de lei (echivalentul a peste 300 de milioane de dolari) si 2.000.000 de dolari. La toate acestea se adauga carti, tablouri, un vapor chiar si 21.000 de imobile. La asa avere, si teama ca ea va fi risipita a aparut la scurt timp dupa decembrie ’89, iar revoltator este ca temerile de atunci s-au dovedit a fi justificate.

Sindicatele, federatiile si confederatiile aparute ulterior au jinduit la cate o bucatica de patrimoniu, si, incetul cu incetul, miliardele si activele UGSR au disparut. In ciuda unor tentative ale autoritatilor de a salva agoniseala cetatenilor Romaniei, pana la sfarsitul anilor ’90, bunurile imobile fusesera impartite, “gratie” imaginatiei uluitoare ale celor care au avut interes sa le Instraineze. Desi se presupunea ca sindicatele au doar drept de administrare a bunurilor mostenite, nu si de vanzare a lor, banii au fost retrasi din conturi, locuintele “vandute”, bazele sportive “retrocedate”, iar hotelurile au incaput pe mana “patronilor”.

Putini sunt cei care se mira probabil ca nimeni nu a fost tras la raspundere, iar din hatisul de tranzactii dubioase e greu de descifrat cat a Instrainat statul roman si cat liderii de sindicat post-decembristi.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO