24-25. XII. '89: Romania, in pragul razboiului civil! Executia Ceausestilor
In urma cu 20 de ani, noua putere instaurata imediat dupa fuga sotilor Ceausescu incerca sa se consolideze si sa puna capat masacrului de pe strazi. Revolutia, odata inceputa, trebuia si castigata.
Psihoza teroristilor parea ca a fost scapata de sub control. In seara zilei de 24 decembrie, conducerea Frontului Salvarii Nationale a decis executarea, in regim de urgenta, a sotilor Ceausescu. Procesul si executia au avut loc la o unitate militara din Targoviste, in prima zi de Craciun. Coincidenta sau nu, rezultatul a fost cel asteptat: varsarea de sange a luat sfarsit.
In urma cu 20 de ani, pe 24 decembrie 1989, Romania era in pragul unui razboi civil. Toata lumea tragea in toata lumea. Implicarea oamenilor in lupta cu dusmanul nevazut a facut ca pretul libertatii sa creasca la peste 1.000 de morti. Bucurestiul avea nevoie de un nou cimitir.
Pe 22 decembrie '89, la ora 12:09, elicopterul prezidential a decolat in graba de pe Comitetul Central. Daca mai intarziau cateva minute, multimea i-ar fi linsat. Prima oprire a fost Snagov. Lui Ceausescu nu-i venea sa creada ca tara a inceput sa se ridice impotriva lui. Dupa cateva telefoane, s-a ingrozit. A decis sa zboare mai departe, catre Pitesti, cu gandul ca acolo se va putea refugia intr-o unitate militara puternica.
Pilotul Vasile Malutan nu i-a dus la destinatie. I-a debarcat inainte de Titu, sub pretextul ca elicopterul poate fi doborat de la sol. In realitate, zborul sotilor Ceausescu a fost intrerupt din ordinul generalului Stanculescu. Acelasi care cu o ora inainte le chemase elicopterul.
Speriati de aceasta intorsatura neasteptata, sotii Ceausescu au oprit o masina si au cerut soferului sa-i duca la Targoviste, la Institutul pentru Protectia Plantelor. Acesta i-a dus la destinatie si apoi i-a turnat la militie. Era deja ora 13:30. Un echipaj al militiei s-a dus sa-i retina.
"Ne-a vazut, a facut trei pasi inapoi, a intrebat cine suntem noi, daca suntem cetateni ai Republicii Socialiste Romania si daca am venit sa arestam un sef de stat. Colegul i-a spus ca nu, am venit sa va oferim protectie", povesteste Ion Enache, fost militian.
Asa i-au convins pe sotii Ceausescu sa plece din institut. Cu gandul sa-i duca in sediul militiei judetene. Acesta era insa inconjurat deja de multimea infuriata. De teama sa nu fie si ei linsati, militienii au intors masina si s-au refugiat intr-o padurice, unde au stat doua ore.
Sotii Ceausescu se asteptau sa fie arestati. S-au aratat curiosi sa afle cine a preluat conducerea tarii. Militienii le-au povestit ce s-a dat la Televiziune, mentionand numele lui Ion Iliescu.
'Atunci ea (Elena Ceausescu, n.r.) a spus: 'Vezi Nicule, ti-am zis sa-l termini la timpul respectiv, nu m-ai crezut", isi aminteste Ion Enache.
Odata cu lasarea serii, s-au reintors in oras la sediul militiei. De acolo au fost arestati de armata si dusi intr-o unitate militara. Era 22 decembrie ora 18:00. Anuntul a fost dat la Televiziune. Vestea asteptata cu sufletul la gura de un intreg popor coincide cu declansarea psihozei teroristilor. In Bucuresti, in jurul orei 19:00, oamenii mureau din nou in fata Comitetului Central.
In noaptea de 22 si in zilele care au urmat, numarul mortilor cazuti in razboiul invizibil s-a ridicat la 957 in intreaga tara. Un sacrificiu imens, nejustificat, al unui razboi absurd. Acesta este motivul pentru care in noaptea de 24 se decide executarea cuplului Ceausescu.
"Se luase o hotarare cu privire la eliminarea fizica a sotilor Ceausescu la MApN, intre Ion Iliescu, generalul Stanculescu, Petre Roman, Silviu Brucan, Gelu Voican Voiculescu", povesteste Dan Voinea, fost procuror militar.
Generalul Stanculescu a fost trimis la Targoviste sa se ocupe de organizarea momentului.
"N-a vrut nimeni sa se angajeze la acest proces. Eu, care stiam ce s-a intamplat la Timisoara si stiam ce s-a intamplat la Bucuresti, stiam ca asta trebuie oricum lichidat", spune Victor Atanasie Stanculescu, fost ministru al apararii.
Procurorul Dan Voinea a fost solicitat sa se ocupe de acuzare. Judecata a avut loc in unitatea militara in care cei doi erau retinuti, pe 25 decembrie 89.
"Tribunalul care i-a condamnat se numea tribunal militar exceptional. Si asta spune totul. Sigur, procesul a avut mari defecte, pentru ca cei care judecau, si avocatii si toti, erau in acelasi timp membrii unei instante, dar in acelasi timp erau victimele lui Ceausescu", declara Gelu Voican Voiculescu, revolutionar.
Sotii Ceausescu au fost condamnati la moarte pentru genocid si crima impotriva umanitatii. Din plutonul de executie au facut parte trei parasutisti adusi special de la Boteni.
"Nu aveam curaj. Nimeni. Generalul Victor Atanasie Stanculescu a zis: 'Legati-i, luati-i si la zid cu ei!'. Intai pe el si pe urma pe ea", povesteste Dorin Carlan, fost membru al plutonului.
Executia a avut loc la ora 14:50. Filmul executiei a fost prezentat la Televiziune putin inainte de miezul noptii.
Bucuria a fost urmata de jale. Romanii si-au petrecut primul Craciun liber in cimitire. Pe 26 decembrie 1989, 13 orase-martir isi ingropau mortii. Romania era in doliu.
Dar Revolutia a invins. In '89, de Craciun, ne-am luat ratia de libertate. Si ne-o meritam din plin. Trebuie doar sa nu uitam s-o pretuim.
Curajul si sacrificiul suprem al celor 1.000 de morti ne obliga sa rescriem viitorul. Asa cum il meritam si nu cum ar fi dorit altii sa-l traim. Indiferent de intelegerile dintre marile puteri, de scenarii si conspiratii, adevarul de netagaduit al Revolutiei romane este acela ca NOI ne-am dorit, ne-am luptat si am castigat cu sange dreptul la un destin mai bun, asupra caruia sa avem control.
Meritam o Romanie a valorilor si nu a imposturii. O Romanie capitalista, care sa dea posibilitatea fiecaruia dintre noi sa se exprime liber si sa-si construiasca viitorul pe care si-l doreste.
Sursa: Pro TV
Etichete: revolutie, Nicolae Ceaușescu, 1989, elena ceausescu,
Dată publicare:
24-12-2009 00:00