Evaluare Națională 2023. Vezi baremul și subiectele la Limba română. Caracterizare de personaj la ultimul punct

evaluare Națională
Getty

Elevii claselor a VIII-a au susținut astăzi examenul al Limba și literatură română din cadrul examenului de Evaluare Națională 2023. Vezi mai jos subiectele primite de candidați. 

UPDATE: Au fost publicate baremele la Limba română de la Evaluare Națională pe edu.ro

Descarcă SUBIECTELE ȘI BAREMELE LA LIMBA ROMÂNĂ de la Evaluare Națională 2023 aici.

Subiecte română - Evaluare Națională 2023

Subiecte romana Evaluare nationala 2023

Barem română - Evaluare Națională 2023

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO
Subiecte romana Evaluare nationala 2023
 

UPDATE: Subiectele și baremele la Limba română de la Evaluare Națională 2023 trebuiau publicate la ora 15.00 pe edu.ro, dar pagina de subiecte a site-ului Ministerului a picat cu câteva minute înainte și nu este funcțională. 

edu.ro picat

UPDATE: Examenul la Limba română s-a încheiat. Elevii au ieșit din sălile de examen.

La ora 12.00, în colaborare cu Centrul Educațional Unirea, Știrile Protv vor prezenta rezolvarea subiectelor la Lilba și literatura română de la Evaluare Națională 2023

După ora 15.00, pe edu.ro vor fi publicate subiectele și baremele de corectare, iar elevii vor putea să-și facă o idee despre nota pe care o vor obține. 

UPDATE: La proba de la limba română elevii au primit la primul subiect două texte epice, iar la subiectul al doilea o caracterizare de personaj.

La primul subiect, elevii au avut două texte epice la prima vedere, un fragment din opera Limir împărat de Ioan Slavici și Deșertul pentru totdeauna de Octavian Paler. 

La subiectul al doilea, au avut de realizat o caracterizare de personaj din primul text la prima vedere: Limir-împărat.  

subiecte romana evaluare nationala 2023

subiecte romana evaluare nationala 2023

subiecte romana evaluare nationala 2023

subiecte romana evaluare nationala 2023

subiecte romana evaluare nationala 2023

subiecte romana evaluare nationala 2023

subiecte romana evaluare nationala 2023

UPDATE: Elevii au început examenul la limba română. La ora 09.00 a început prima probă din cadrul Evaluării Naționale 2023, iar candidații au la dispoziție 120 de minute pentru a rezolva cerințele. 

Potrivit regulamentului, elevii nu au voie să iasă din sala de examen mai devreme de ora 10.00, chiar dacă au terminat de rezolvat cerințele mai repede. 

Subiectele vor fi publicate pe stirileprotv.ro imediat ce vor fi disponibile.

UPDATE: Elevii care au terminat clasa a VIII-a au început să intre în săli pentru a susține proba la limba română din cadrul examenului de Evaluare Națională 2023.

Potrivit regulamentului de organizare a examenului de Evaluare Națională 2023, intrarea în sălile de examen se face în intervalul 08.00 - 08.30. 

Elevii trebuie să aibă la ei actul de identitate și după așezarea în bănci vor primi codul unic pe baza căruia, pe 28 iunie când se vor afișa rezultatele de la Evaluare Națională 2023, vor putea să își verifice notele obținute la examen. 

-----------

Pe stirileprotv.ro vor fi publicate subiectele de la Limba și literatura română imediat ce acestea vor fi disponibile în spațiul public și după ce prima probă de la Evaluare Națională 2023 se va fi încheiat. De asemenea, de la ora 12.00, în colaborare cu Centrul Educațional Unirea vom prezenta rezolvarea subiectelor la limba română.

Cum se desfășoară examenul de Evaluare Națională în 2023

Examenul la limba română începe la ora 09.00 și durează două ore. Subiectele vor fi publicate pe site-ul edu.ro al Ministerului Educației în cursul zilei, după încheierea probei și când toți elevii sunt ieșiți din sălile de examen.

Potrivit regulamentului de organizare a Evaluării Naționale 2023, elevii intră în sala de examen la ora 08:30 iar subiectele sunt împărțite la ora 09:00. După primirea subiectelor, au la dispoziție 120 de minute pentru rezolvarea subiectelor.

Regulamentul de desfășurare a probei la Limba română de la EN 2023

Conform regulamentului de organizare a Evaluării Naționale 2023, elevii vor intra în sala de examen la ora 8:30 și vor primi subiectele la ora 9:00. Vor avea la dispoziție 120 de minute pentru rezolvarea acestora. Este important de menționat că participanții pot preda lucrările după cel puțin o oră de la începerea examenului.

Sala în care elevii vor susține examenele de la Evaluarea Națională 2023 va avea sistem de supraveghere audio-video.

Candidații nu au voie să comunice între ei cu persoane din exterior, să copieze sau să transmită sau să primească material prin care pot rezolva subiectele.

De asemenea, se interzice ca elevii să schimbe între ei, lucrări, ciorne, notițe sau alte materiale cu care pot rezolva subiectele.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații au voie să folosească doar stilou cu cerneală albastră sau pix cu pastă albastră.

Candidații care nu respectă regulile vor fi eliminați, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent daca au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent daca ei au primit ori au transmis materiale interzise.

Programa la Limba Română la Evaluare Națională 2023

În cadrul probei la Limba și literatura română, elevii vor fi evaluați în mai multe domenii. Programa la această materie a fost structurată astfel încât să evalueze competențele lor în identificarea informațiilor importante din texte literare și nonliterare, înțelegerea ideilor principale și secundare, precum și în recunoașterea diferitelor tipuri de texte (epic, liric, dramatic).

Pe lângă aceste aspecte, elevii vor fi evaluați și în ceea ce privește competențele lor gramaticale. Aceștia trebuie să recunoască enunțurile asertive, exclamative, imperative, să identifice propozițiile simple și dezvoltate, precum și părțile de vorbire (predicat, substantiv, adjectiv, numeral etc.).

Structura subiectelor la Limba și literatura română de la Capacitate 2023

Structura subiectelor la proba de Limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2023 este următoarea: subiectul I constă în itemi obiectivi și semiobiectivi de tip întrebare structurată, prin intermediul cărora se evaluează competențele de lectură și competențele interculturale ale elevilor. Aici se va pune accentul pe înțelegerea și interpretarea textelor literare și nonliterare, precum și pe identificarea figurilor de stil și a mijloacelor artistice utilizate în aceste texte. Competențele lingvistice, cum ar fi gramatica, ortografia și punctuația, vor fi, de asemenea, evaluate în cadrul acestui subiect.

Subiectul al II-lea este un item subiectiv de tip eseu structurat, prin intermediul căruia se evaluează abilitățile de scriere ale elevilor. Aceștia vor trebui să redacteze un eseu despre un text literar sau să scrie o compunere creativă. Scopul acestui subiect este să analizeze capacitatea elevilor de a interpreta și de a exprima propriile idei în legătură cu textul literar sau de a crea un text original.

Modele de subiecte la Limba Română de la Evaluare Națională

Ministerul Educației a publicat în ultima lună mai multe modele de subiecte pentru elevii care vor susține anul acesta examenul de Evaluare Națională.

Calendar Evaluare Națională 2023

- 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă;

- 21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă;

- 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă;

- 28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor;

- 28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor;

- 29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor;

- 4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor.

Rezultatele finale vor fi anonimizate și vor fi afișate la avizierele unităților de învățământ și pe platforma edu.ro.

Articol recomandat de sport.ro
Fostul star al fotbalului englez, de nerecunoscut | FOTO
Fostul star al fotbalului englez, de nerecunoscut | FOTO
Citește și...
Rombul le-a dat bătăi de cap elevilor din clasa a VIII-a la simulare. „Cum să arăt eu că e romb”
Rombul le-a dat bătăi de cap elevilor din clasa a VIII-a la simulare. „Cum să arăt eu că e romb”

A doua probă a Simulării Naționale pentru clasa a VIII-a i-a pus pe elevi în fața unor subiecte de matematică de dificultate peste medie.  

Rezolvarea subiectelor și baremele la Matematică de la simulare Evaluare Națională 2024. Vezi răspunsurile corecte
Rezolvarea subiectelor și baremele la Matematică de la simulare Evaluare Națională 2024. Vezi răspunsurile corecte

Elevii claselor a VIII-a au susținut astăzi proba la matematică din cadrul Simulării Evaluării Naționale 2024. 

Cât de grele au fost subiectele la matematică de la Simularea Evaluării Naționale 2024. Profesor: „Subiecte de calitate”
Cât de grele au fost subiectele la matematică de la Simularea Evaluării Naționale 2024. Profesor: „Subiecte de calitate”

Profesorii Monica Chivu și Cristian Demian de la Centrul Educațional Unirea au rezolvat live subiectele la matematică și au comentat gradul de dificultate al acestora.  

Recomandări
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”

Economia Rusiei nu își poate permite să câștige sau să piardă războiul din Ucraina, spune un specialist în domeniu. Asta pentru că Rusia nu poate să suporte costurile de reconstrucție și securizare a Ucrainei.

Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa

Pentagonul pregătește mult timp livrările de muniție către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge în posesia trupelor ucrainene.