Calendar Evaluare Națională 2023. S-au afișat primele rezultate la Capacitate 2023

×
Codul embed a fost copiat

Evaluarea Națională 2023 pentru elevii claselor a VIII-a are loc în perioada 19 - 22 iunie 2023, potrivit calendarului oficial publicat de Ministerul Educației. Pe 28 iunie au fost publicate rezultatele dinainte de contestații. 

UPDATE: Au fost afișate primele rezultate de la Evaluare Națională 2023. Procentul mediilor de peste 5 a fost cel mai mic din ultimii trei ani. 

Candidații nemulțumiți de notele obținute pot face contestație, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 4 iulie. 

UPDATE: Elevii care au absolvit clasa a VIII-a susțin astăzi proba la matematică din cadrul Evaluării Naționale 2023

Pentru majoritatea elevilor aceasta este ultima probă din cadrul examenului, urmând să aștepte rezultatele de săptămâna viitoare. 

Citește și
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Subiectele de la Matematică vor fi publicate pe stirileprotv.ro imediat ce vor apărea în spațiul public și pe edu.ro după ora 15.00.

UPDATE: Absolvenții claselor a VIII-a au intrat în sălile de examen și încep proba scrisă la limba și literatura română din cadrul Evaluării Naționale 2023. 

Subiectele și baremele la limba română de la Evaluare Națională 2023 vor fi publicate AICI de Știrile ProTV. 

UPDATE: Mâine începe Evaluarea Națională pentru copiii care au terminat clasa a VIII-a. Peste 160.000 de elevi s-au înscris, iar examenul se va desfăsura în mai bine de 3.500 de unități de învățământ.

Prima proba va fi cea de Limba și literatura română. Miercuri urmează matematica. Examenul de Limba și literatura maternă se va desfășura joi, 22 iunie.

Săptămână viitoare, pe 28 iunie, până la ora 14, se vor afișa rezultatele, iar contestațiile pot fi făcute până pe 29 iunie. Rezultatele finale vor fi afișate pe 4 iulie.

Accesul candidaților este permis în sălile de examen, între 8:00 și 8:30. Probele încep la ora 9:00, iar elevii vor avea la dispoziție 2 ore pentru a rezolva subiectele.

Timpul se dublează pentru cei cu deficiențe de vedere, de auz sau cu tulburări de neuro-dezvoltare. Probele sunt monitorizate audio- video. Ministerul Educației pune la dispoziție o linie TEL-VERDE pentru a fi anunțate eventuale nereguli în desfășurarea examenelor.

UPDATE: Accesul candidaţilor în săli va fi permis începând de la ora 08:00, până la ora 08:30, conform ghidului publicat de Ministerul Educației. Fiecare probă va începe la ora 09:00.

Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise va fi de 120 de minute şi se va calcula după completarea casetei de identificare a broșurii cu subiecte

UPDATE: Datele examenelor scrise rămân neschimbate pentru Evaluare Națională 2023, după ce greva profesorilor s-a încheiat. 

Elevii claselor a VIII-a vor susține proba scrisă la limba română pe data de 19 iunie, iar cea la matematică pe 21 iunie. Elevii de la școlile cu predare în altă limbă vor avea pe 22 iunie proba scrisă la limba maternă. 

Pe data de 28 iunie 2023 vor fi afișate rezultatele la Evaluare Națională 2023. 

UPDATE: Au început înscrierile pentru Evaluare Națională 2023. Perioada de înscrieri la Evaluare Națională 2023 a fost prelungită până pe 13 iunie 2023, în contextul grevei profesorilor. 

”Perioada de încheiere a situației școlare se prelungește până pe 13 iunie. Înscrierile pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională se prelungesc până pe 13 iunie. Probele de competențe se susțin în perioada 14-23 iunie. În ceea ce privește probele scrise nu se impune modificarea calendarului, pentru ca toți elevii să urmeze parcursul educațional”, a declarat Ligia Deca.

Astfel, potrivit calendarului oficial, primul examen ar trebui să aibă loc pe 19 iunie, la Limba și Literatura Română.

Înscrierea candidaților la examenele de la Evaluarea Națională 2023 se face automat de către secretariatele școlare.

----

Prima probă de la Evaluarea Națională 2023 este cea la Limba și Literatura Română și va avea loc pe 19 iunie. Următoarea probă este la Matematică și se va susține pe 21 iunie. Elevii care studiază într-o altă limbă, vor susține examenul la limba maternă pe 22 iunie.

Calendarul Evaluării Naționale 2023

► 6 – 9 iunie 2023: Înscrierea la evaluarea națională;

► 9 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a;

► 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă;

► 21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă;

► 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă;

► 28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor;

► 28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor;

► 29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor;

► 4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor;

Rezultatele la examenele de la Evaluarea Națională 2023 vor fi anonimizate și se vor afișa la avizierele unităților de învățământ și pe edu.ro.

Anonimizarea se face pe baza unor coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele elevilor. Elevii vor primi aceste coduri, pe bază de semnătură, la prima probă a examenului de la evaluarea națională.

Programele pentru Evaluarea Națională 2022-2023

Ministerul Educației Naționale a publicat și programele pentru Evaluarea Națională 2023.

Programa pentru Limba și Literatura Română și cea pentru Matematică pot fi descărcate de la finalul articolului.

Pe 29 august 2022, fostul ministrul al Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că, atât examenul de Evaluare Națională 2023, cât și examenul de Bacalaureat 2023, vor fi structurate după programele școlare de dinainte de pandemie.

 „Având în vedere că în anul școlar 2021-2022 nu au fost perioade de întrerupere a școlii, în ipoteza în care nici în anul școlar 2022-2023 nu vor exista întreruperi, s-a decis, în acord cu partenerii de dialog social, revenirea la programele de examen în vigoare înainte de debutul pandemiei, atât pentru evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, cât și pentru examenul național de bacalaureat”, a  spus Cîmpeanu.

Programa la limba română

Potrivit programei Ministerului Educației, examenul de la Limba și Literatură Română evaluează competențe generale și specifice ale elevilor privind identificarea informațiilor esențiale din texte, precum și redactarea acestora pe baza structurii narative.

Programa la matematică

Examenul la Matematică va cuprinde atât subiecte de algebră, cât și subiecte de geometrie.

Potrivit programei, prin examenul la Matematică se urmărește identificarea unor date, mărimi și relații matematice, în contextul în care acestea apar; prelucrarea unor date matematice de tip cantitativ, calitativ, structural, cuprinse în diverse surse informaționale și analizarea caracteristicilor matematice ale unei situaţii date.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Rombul le-a dat bătăi de cap elevilor din clasa a VIII-a la simulare. „Cum să arăt eu că e romb”
Rombul le-a dat bătăi de cap elevilor din clasa a VIII-a la simulare. „Cum să arăt eu că e romb”

A doua probă a Simulării Naționale pentru clasa a VIII-a i-a pus pe elevi în fața unor subiecte de matematică de dificultate peste medie.  

Rezolvarea subiectelor și baremele la Matematică de la simulare Evaluare Națională 2024. Vezi răspunsurile corecte
Rezolvarea subiectelor și baremele la Matematică de la simulare Evaluare Națională 2024. Vezi răspunsurile corecte

Elevii claselor a VIII-a au susținut astăzi proba la matematică din cadrul Simulării Evaluării Naționale 2024. 

Cât de grele au fost subiectele la matematică de la Simularea Evaluării Naționale 2024. Profesor: „Subiecte de calitate”
Cât de grele au fost subiectele la matematică de la Simularea Evaluării Naționale 2024. Profesor: „Subiecte de calitate”

Profesorii Monica Chivu și Cristian Demian de la Centrul Educațional Unirea au rezolvat live subiectele la matematică și au comentat gradul de dificultate al acestora.  

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.