EVALUARE NATIONALA 2015, subiecte si barem LIMBA ROMANA. Elevii, bucurosi dupa prima proba: "A fost foarte usor"

×
Codul embed a fost copiat

EVALUARE NATIONALA 2015 LIMBA ROMANA. Luni incep examenele de EVALUARE NATIONALA pentru elevii care au terminat clasa a VIII-a, cu proba scrisa la limba si literatura romana.

UPDATE 15:00 EDU.RO a publicat BAREMUL pentru EVALUARE NATIONALA 2015, proba la LIMBA ROMANA:

UPDATE 13:30 Elevii de clasa a 8-a au scapat luni de primul examen important din viata lor. Au avut voie sa intre in salile de examen pana la ora 8:30, iar la ora 9 au inceput deja sa bifeze raspunsurile pe foi.

Citește și
serbare elevi - stiri
Elevii si prescolarii intra astazi in vacanta de vara. Programul examenelor la Evaluare Nationala
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Poate si mai emotionati au fost parintii elevilor, care au incercat sa rezolve subiectele in timp ce isi asteptau copiii sa iasa.

Multi dintre elevi au iesit optimisti de la examen si au spus ca subiectele au fost floare la ureche.

Elev: "A fost foarte usor si daca te pregatesti foarte putin nu ai cum sa nu stii."
Reporter: "Tu cat te-ai pregatit?"
Elev: "Saptamana trecuta am avut liber si m-am pregatit cateva ore pe zi."

Urmatoarea proba este programata marti, la limba materna. 

UPDATE 10:10 La EVALUARE NATIONALA 2015, proba la limba romana, elevii au avut de scris despre BASM.

 

UPDATE 9:00 Elevii au primit la ora 9:00 subiectele la limba romana si au la dispozitie doua ore pentru a le rezolva. 6.000 de politisti au fost mobilizati pentru ca examenul sa se desfasoare in cele mai bune conditii.

Camerele din fiecare clasa au fost puse in functiune, iar elevii care sunt prinsi ca au copiat vor fi eliminati din examen si vor primi direct nota 1.
 

EVALUARE NATIONALA 2015 LIMBA ROMANA. Acesta este modelul pentru proba de Limba si literatura romana prezentat de Ministerul Educatiei pe site-ul EDU.RO. Primul subiect este din fabula „Cainele si magarul” de Grigore Alexandrescu, iar al doilea, dintr-un articol din presa.

La ambele subiecte, elevii trebuie sa raspunda la intrebari referitoare la aspecte din textele respective iar apoi sa redacteze o compunere. La subiectul I, aceasta trebuie sa motiveze apartenenta textului la specia fabulei iar la subiectul II, sa prezinte succint o intamplare petrecuta intr-o lume a jucariilor. Acesta este textul complet al modelului de subiecte publicat pe EDU.RO:


EVALUARE NATIONALA 2015 LIMBA ROMANA. Ministerul Educatiei a publicat pe site-ul EDU.RO baremul de corectare pentru modelele de subiecte proba scrisa la limba si literatura romana.

Acesta este baremul, la primul subiect acordandu-se 42 de puncte, la al doilea 36 si inca 12 puncte pentru redactare. 10 puncte se acorda din oficiu iar nota finala se calculeaza prin impartirea la 10 a punctajului total acordat pentru lucrare.


EVALUARE NATIONALA 2015 Modul de desfasurare a examenului

Examenul incepe la ora 9:00 si dureaza 2 ore, iar accesul elevilor in sali este permis pana cel tarziu la ora 8:30. Elevii se aseaza cate unul in banca, in ordine alfabetica, potrivit metodologiei de examen. Fiecare elev primeste o coala de hartie tipizata, pe care trebuie sa isi scrie cu majuscule numele, prenumele tatalui, toate prenumele personale, in ordinea in care sunt trecute in actul de identitate, si apoi sa completeze celelalte date de pe coltul care va fi lipit dupa ce profesorii distribuie subiectele in sala si dupa ce asistentii din sali verifica toate datele si semneaza in interiorul portiunii care urmeaza a fi sigilata.

Fiecare elev va primi, in timpul examenului, atatea coli tipizate si ciorne marcate cu stampila scolii cate le sunt necesare. La fiecare coala primita, elevii trebuie sa completeze datele personale, in coltul care urmeaza sa fie lipit. Metodologia prevede ca "pentru lipirea coltului lucrarii se foloseste lipici sau acelasi tip de etichete autocolante, pentru toti elevii din unitatea de invatamant".

EVALUARE NATIONALA 2015 Elevii sunt supravegheati de cate 2 asistenti in fiecare sala de examen. Acestia sunt profesori care predau alta materie decat cea la care sunt examinati absolventii de gimnaziu. Un asistent sta in fata clasei, iar celalalt in spatele clasei. Ei sunt responsabili cu asigurarea ordinii si a linistii in sala, iar daca observa incalcari ale regulilor trebuie sa-l sesizeze pe presedintele comisiei de examen.

Din momentul in care subiectele sunt distribuite, niciun elev nu mai poate sa intre in sala de examen si niciun elev nu poate parasi sala, decat daca preda lucrarea scrisa si semneaza de predarea acesteia, stipuleaza metodologia. Elevii care nu se afla in sala in momentul distribuirii subiectelor pierd dreptul de a mai sustine Evaluarea Nationala in aceasta sesiune.

Metodologia precizeaza ca, in cazuri exceptionale, daca un elev se simte rau si solicita parasirea temporara a salii, este insotit de unul dintre asistenti, pana la intoarcerea in sala de clasa. Insa timpul alocat rezolvarii subiectelor nu se modifica si nu se prelungeste.

Elevii trebuie sa foloseasca numai cerneala sau pasta de culoare albastra, pentru scrierea raspunsurilor la subiecte, iar pentru trasarea schemelor si a desenelor - numai creion negru. La examenul de Matematica, absolventii de gimnaziu pot sa utilizeze instrumente de desen.

Elevii care vor sa corecteze o greseala taie fiecare rand din pasajul gresit cu o linie orizontala. Metodologia prevede ca "in cazul in care unii elevi, din diferite motive - corectari numeroase, greseli care ar putea fi interpretate drept semn de recunoastere - doresc sa-si transcrie lucrarea, fara sa depaseasca timpul stabilit, primesc alte coli tipizate", iar colile folosite initial se anuleaza pe loc.

EVALUARE NATIONALA 2015 LIMBA ROMANA. La expirarea celor 2 ore de examen, elevii predau lucrarile in faza in care se afla, fiind interzisa depasirea timpului stabilit. Elevii numeroteaza foile, sub indrumarea asistentilor, numai cu cifre arabe, in partea de jos a paginii, in coltul din dreapta, indicand pagina curenta si numarul total de pagini (de exemplu sub forma 3/5, pentru pagina a treia, daca elevul a scris in total cinci pagini). Le predau apoi asistentilor lucrarile si semneaza pentru confirmarea predarii lucrarii si a numarului de pagini. Trei elevi raman in sala, pana la predarea ultimei lucrari.

Daca un candidat refuza sa predea lucrarea scrisa, atunci el este eliminat din examen si nu va mai putea participa la probele urmatoare.

EVALUARE NATIONALA 2015 LIMBA ROMANA. Evaluarea si notarea lucrarilor se realizeaza de catre doi profesori, care lucreaza obligatoriu in sali separate. In cazul in care diferenta dintre notele date de catre cei doi evaluatori este de cel mult 1 punct, nota finala este media aritmetica a acestora, cu doua zecimale, fara rotunjire. Daca diferenta de note este mai mare de 1 punct, lucrarea este recorectata de alti doi profesori evaluatori, stabiliti de presedintele comisiei, iar nota acordata de acestia este nota finala.

Anul acesta, in clasele in care elevii dau examen, in salile in care se descarca si se multiplica subiectele, precum si in salile in care se evalueaza si depoziteaza lucrarile scrise ale elevilor - vor fi camere functionale de supraveghere video si audio.

Comisiile de examen sunt obligate sa verifice aceste inregistrari audio-video, prin sondaj, dupa fiecare proba scrisa. In cazul in care la aceasta verificare sunt sesizate nereguli, fraude sau tentative de frauda, dar si in cazul in care exista sesizari privitoare la nereguli, comisia trebuie sa verifice inregistrarile audio-video din toate salile de examen din acea scoala. In cazul in care un elev este prins astfel ca a copiat, el primeste nota 1

EVALUARE NATIONALA 2015 LIMBA ROMANA. Ce obiecte sunt interzise in sala de examen

Se interzice candidatilor la Evaluarea Nationala sa aiba, in salile de examen, asupra lor, in obiectele de imbracaminte sau incaltaminte, in penare si altele asemenea sau in bancile in care sunt asezati in salile de examen, orice fel de lucrari: manuale, carti, dictionare, culegeri, formulare, memoratoare, notite, insemnari, rezumate, ciorne sau lucrari ale altor candidati etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Se interzice candidatilor sa aiba, in salile de examen, asupra lor, in obiectele de imbracaminte sau incaltaminte, in penare si altele asemenea, sau in bancile in care sunt asezati in salile de examen, telefoane mobile, casti audio, precum si orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la retele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare intre candidati sau cu exteriorul.

Se interzice candidatilor sa comunice intre ei sau cu exteriorul, sa copieze, sa transmita materiale care permit copiatul sau sa schimbe intre ei foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare intre candidati sau cu exteriorul.

EVALUARE NATIONALA 2015 LIMBA ROMANA. Incalcarea acestor reguli va fi considerata frauda/tentativa de frauda, iar candidatii respectivi vor fi eliminati de la proba respectiva, indiferent daca materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent daca au fost introduse de acestia sau de alti candidati, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane si indiferent daca ei au primit sau au transmis materialele interzise.

Candidatii eliminati de la o proba pentru frauda sau tentativa de frauda vor primi nota 1 (unu) pe lucrarea scrisa respectiva.

Calendar de desfasurare EVALUARE NATIONALA 2015
- 13 iunie 2015 Incheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
- 15-17 iunie 2015 Inscrierea la Evaluarea Nationala
- 22 iunie 2015 Limba si literatura romana - proba scrisa
- 23 iunie 2015 Limba si literatura materna - proba scrisa
- 24 iunie 2015 Matematica - proba scrisa
- 26 iunie 2015 Afisarea rezultatelor (pana la ora 16)
- 26 iunie 2015 Depunerea contestatiilor (orele 16 - 20)
- 27 -29 iunie 2015 Rezolvarea contestatiilor
- 30 iunie 2015 Afisarea rezultatelor finale dupa contestatii

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
EVALUARE NATIONALA 2015: luni a avut loc proba la LIMBA ROMANA. Cum se calculeaza media pentru admiterea la liceu
EVALUARE NATIONALA 2015: luni a avut loc proba la LIMBA ROMANA. Cum se calculeaza media pentru admiterea la liceu

EVALUARE NATIONALA 2015. Absolventii clasei a VIII-a au inceput luni examenele care le evalueaza competentele dobandite in gimnaziu si pe baza carora se decide la ce liceu vor intra.

Elevii si prescolarii intra astazi in vacanta de vara. Programul examenelor la Evaluare Nationala
Elevii si prescolarii intra astazi in vacanta de vara. Programul examenelor la Evaluare Nationala

Elevii si prescolarii intra de vineri in vacanta de vara, potrivit calendarului aprobat de MECS.

EVALUARE NATIONALA 2015. Absolventii de clasa a VIII-a se vor putea inscrie, pana miercuri, la examene. ORARUL probelor
EVALUARE NATIONALA 2015. Absolventii de clasa a VIII-a se vor putea inscrie, pana miercuri, la examene. ORARUL probelor

Absolventii claselor a VIII-a se vor putea inscrie, incepand de luni pana miercuri, la Evaluarea Nationala, potrivit calendarului aprobat de MECS.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.