Efect de domino? Romania, printre cele mai expuse tari la criza din Grecia

Ultima actualizare: 03-10-2012 08:32
Criza economica

Criza din Grecia ar putea submina investitiile in Europa de Sud-Est, adaugand o noua piedica in calea redresarii economice, potrivit unei analize Reuters.

Romania si Bulgaria sunt cele mai expuse state din regiune, in conditiile in care bancile elene isi consolideaza finantele.

Grecia a fost un investitor major in regiune - se afla pe locul al doilea in Serbia -, de la caderea comunismului in 1989, iar operatiunile bancilor elene in Europa de Sud-Est sunt concentrate in Romania si Bulgaria.

Problemele economice ale statului elen au avut pana acum un impact limitat in statele din jur, iar amploarea posibilei influente negative este neclara.

Cert este ca Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a avertizat in privinta unui posibil impact asupra sectoarelor bancare si economiilor din regiune.

In Romania, 2 dintre primele 10 mari banci sunt din Grecia (Alpha Bank si EFG Bank prin Bancpost), noteaza Mediafax, si reprezinta 15% din activele bancare totala din tara.

O alta problema deriva din investitii. In Romania, investitiile straine au scazut aproape la jumatate in 2009, la 4,9 miliarde euro, de la 9,5 miliarde euro in anul precedent.

Grecia s-a plasat, la sfarsitul lui 2008, pe poziţia a sasea in privind investitiilor straine directe in Romania, cu o pondere de 6,5%.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO