Clujul bate Capitala la chiriile pentru spaţiile de birouri

Ultima actualizare: 31-03-2012 07:19
birouri

Chiria medie pentru spaţiile de birouri din Cluj poate să ajungă chiar şi la circa 25 de euro/mp, nivel care depăşeşte valoarea de 22 de euro/mp înregistrată în Capitală, potrivit companiei imobiliare americane RE/MAX.

De altfel, chiriile din Capitală s-au menţinut la un nivel constant în ultimul an şi nu este exclusă chiar o scădere a acestora cu până la 15%. „Chiria lunară pentru spaţiile de birouri de clasa A din Cluj-Napoca a ajuns în luna iunie a acestui an şi la 25 euro/mp, faţă de 20 euro/mp în ianuarie, respectiv 16 euro/mp în iunie 2007”, a declarat Florin Popa, broker şi proprietar al agenţiei imobiliare clujene RE/MAX Class.

Explozia chiriilor din zona de vest s-a produs ca urmare a extinderii accelerate a companiilor multinaţionale în afara Bucureştiului.
Piaţa bucureşteană s-a stabilizat ca urmare a finalizării unui număr semnificativ de proiecte, care au ajutat la scăderea presiunii asupra chiriilor, consideră reprezentanţii reţelei de agenţii imobiliare în regim de franciză RE/MAX. În acelaşi timp, cererea pentru spaţii de birouri a crescut în zona de vest, ca urmare a extinderii companiilor în afara Bucureştiului.

„Acestea s-au îndreptat mai ales către zona de vest a ţării, care a atras numeroase investiţii importante în ultima perioadă, în special în producţie, Nokia fiind cel mai cunoscut caz recent. Prin urmare, scrie Ziarul Financiar, cererea de spaţii de birouri a crescut rapid, iar chiriile au ţinut pasul”, afirmă reprezentanţii RE/MAX.

La Arad, chiriile pentru spaţiile de birouri clasa A au atins un nivel maxim de 25 de euro/mp/lună, în timp ce la Braşov creşterea a fost mai moderată, chiria ajungând în medie la 15 euro/mp/lună. „În Timişoara, numărul clădirilor de birouri este în creştere. Se construiesc tot mai multe, cu suprafeţe medii de 1.000-1.500 mp şi regim de înălţime mediu de trei, patru etaje. Chiria începe de la 10 euro/mp - pentru birourile clasa B şi poate atinge 35-40 euro/mp”, a afirmat Luminiţa Schiopescu, reprezentant RE/MAX EdyInvest din Timişoara.

În estul ţării, chiriile pentru spaţiile de birouri rămân încă la un nivel mult mai scăzut faţă de Capitală şi zona de vest. În Iaşi, pentru clasa A se plătesc în medie 15-17 euro/ mp, iar în Bacău - maxim 12-13 euro/ mp, ceea ce înseamnă cu aproape 50% mai puţin decât în vest şi Bucureşti. RE/MAX România, care face parte din reţeaua internaţională RE/MAX, şi-a început activitatea la sfârşitul anului 2006 şi are în prezent 23 de birouri active şi 110 agenţi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO