Vitamina D, un hormon vital produs de sistemul imunitar în timpul infecțiilor
Nu avem nevoie de soare să o producem! Într-o infecție, chiar sistemul imunitar produce vitamina D. Este demonstrația că vorbim despre o substanță vitală.
O luăm pe calea acestei vitamine, ridicate la rang de hormon. Cum putem să o ajutăm și să ne ajutăm. Începe „Doctor de Bine”.
Vitamina D. Într-o infecție, noi o fabricăm. Vitamina D semnalizează și comunică în tot sistemul imunitar. Ne explică expertul în imunologie, Carmen Chifiriuc.
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie: „Unele celule imunitare reușesc să producă vitamina D, așa cum ea se produce în mod normal în ficat și în rinichi. Ea poate fi produsă de celulele imunitare în timpul unei infecții. Macrofagele, fagocitele și celulele dendritice pot să producă vitamina D în timpul activării la o infecție”.
Andreea Groza: De ce avem această capacitate? În fața unui agresor, o infecție înseamnă agresiune, sistemul imunitar își pune întrebări: 1. Lupt cu toate forțele. 2. Mă adaptez, cum lupt? 3. Lupt și eu puțin. Singurul răspuns corect în fața unei infecții este o luptă perfect echilibrată. Nici prea puternică, nici prea slabă.
Perfect. În echilibru, reușește doar cu vitamina D în cantitate corectă. Sistemul imunitar este asemănător sistemului nervos. Un creier, care recepționează informații chimice, în fiecare secundă. Așa cum sistemul nervos primește informații permanent.
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie: „Este un creier mobil, care funcționează pe aceleași principii, pe care funcționează sistemul nervos. Celule, care comunică între ele, și sunt distribuite peste tot în organism. Răspunsul imun este coordonat, așa cum reflexele noastre sunt coordonate”.
În stare de sănătate, fiecare are misiunea să își țină vitamina D la un nivel normal. Aceasta înseamnă administrare continuă. Doză zilnică. Dar ce doză?
Medicul endocrinolog recomandă mai întâi analiza din sânge, care arată nivelul din circulație.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinologie: „Noi avem nevoie de o constantă, adecvată fiecărei vârste și status fiziologic. Este foarte important să știi cât de mare este acest deficit. În funcție de cât de mare este deficitul, poți să începi cu 5.000 de unități, două luni, sau 2.000 de unități, două luni. Dacă ai vitamina D normală, poți să mergi cu 1.500-2.000 de unități pe zi. Conținutul din alimente s-a calculat câte alimente să mănânci, vreo zece ouă, un litru de lapte și nu știu cât ficat zilnic. Ceva care nu e realizabil, din cauza asta ar trebui să iei vitamina D”.
Vitamina D plus ulei de pește, adică sursă constantă de Omega 3.
Dr. Bogdan Pascu, medic endocrinologie pediatrică: „Iar administrarea cu vitamina D ajută la absorbția vitaminei D pentru că vitamina D e liposolubilă și e absorbită mai bine cu grăsimi, administrată cu o formă de ulei de pește, vitamina D se absoarbe mai bine. Când pacienții ajung să își normalizeze, întrerup, pentru că și-au atins zona de normal, și întrerup. Și ce ce va întâmpla? Nivelul va scădea. De aceea susțin suplimentarea constantă”.
Din păcate, analiza de sânge, care dozează vitamina D, nu e decontată de Casa de Asigurări de Sănătate, chiar dacă această informație e vitală pentru tot organismul. Receptori pentru vitamina D au toate organele.
Sursa: Pro TV
Etichete: Vitamina D, doctor de bine, sanatate, myimpact,
Dată publicare:
03-12-2023 10:25