Copiii supraponderali și obezi au o suprafață mai mare corporală și deficit de vitamina D. Ce spun medicii
Un copil fără suplimente de vitamină D, pe tot parcursul anului, va avea deficit de vitamină D în sânge. De la șase-șapte ani, 1.000 de unități de vitamină D pe zi. La copiii supraponderali, 2.000 de unități zilnic.
Andreea Groza: Se înserează devreme, așa că e timpul perfect pentru administrarea suplimentelor de vitamină D. Cel puțin așa sunau recomăndarile. În prezent, în copilărie, e indicată administrarea continuă, ne spun medicii.
Administrare continuă înseamnă vitamină D din suplimente, în fiecare zi, indiferent de anotimp. Aceasta deoarece cei mai mulți copii nu au vitamină D în concentrație normală în sânge, acolo unde contează.
Dr. Bogdan Pascu, medic primr endocrinolog: „Sunt foarte sedentari, adică nu se expun la radiația solară. La două luni de la începerea readministrării vitaminei D, reușește să ajungă la vitamina D normală. E doza de încărcare, apoi la jumătate doza de întreținere față de doza de încărcare inițială”.
Copiii supraponderali și obezi au o suprafață mai mare corporală. Au, invariabil, deficit de vitamină D în sânge. Sistemul imunitar e lovit din două direcții.
Dr. Bogdan Pascu, medic primr endocrinolog: „Avem două săgeți, care trag spre sistemul imunitar. Unu, obezitatea, care favorizează inflamația, și doi, deficitul de vitamină D. Tocmai de aceea, la toți copii cu suprapondere și obezitate, eu recomand o doză dublă. La un copil de șase-șapte ani, 1.000 de unități, la suprapondere, 2.000 de unități, să aducem vitamina D la normal”.
Vitamina D determină sistemul de apărare să reacționeze corect la orice agresiune.