Obezitatea abdominală este asociată cu rezistența la insulină. Unde puteți face test pentru diabet
Prea puțină vitamină D au invariabil persoanele cu glicemie mare, dar și cu prea multe kilograme depuse. Ne uităm și în vasele de sânge.
Prea puțină vitamină D există și în boala numită ateroscleroză. Inflamația cronică este motivul. Vitamina D reglează reacțiile inflamatorii în infecții, dar și în boli care sunt însoțite de inflamație. Este vorba de diabet, obezitate, boli cardiovasculare. Boală cronică inflamatorie este și fumatul.
Inflamația cronică consumă accelerat această vitamină, așa că, după ce îi determinați nivelul din sânge, veți primi suplimente.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cum evităm inflamația cronică?
Andreea Groza: De ce după ce mâncăm avem nevoie de mișcare? Și aceasta e prevenție pentru bolile metabolice, fie că vorbim de diabet ori de boli cardiovasculare, ori de obezitate. După masă, pancreasul secretă insulină. Apar și așa numiții hormoni de contrareglare. În luptă, e normal să avem doar un câștigător.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Acest joc între insulină și hormonii de contrareglare este victorios în favoarea insulinei. Când fac sport, ușurez munca pancreasului, ajută biata insulină pentru că, în timpul efortului se dechid niște transportatori din mușchi, în special, dar și din țesutul adipos și din viscere, în care zahărul pătrunde singur, nu mai are nevoie de insulină, și atunci protejăm pancreasul”.
Mișcarea determină mușchii să devină mai sensibili la insulină. Înseamnă că ajutați organismul să nu dezvolte rezistență la insulină, fază premegătoare diabetului. Rezistența la insulină o găsim în ficat, în mușchii scheletici, în grăsime.
Prof. univ. dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet și boli de nutriție: „În ficat, insulinorezistența determină o supraproducție de glucoză, mai ales în condiții de post supraproducției hepatice de glucoză”.
În grăsimea depusă între organe găsim de asemenea rezistența la insulină. Înseamnă că, în timp, vor crește grăsimile din sânge. În pancreas, celulele, care produc insulină, nu mai pot.
Prof. univ. dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet și boli de nutriție: „Această rezistență la insulină generează în tmp scăderea rezervelor de celule beta pancreatice și, în acest mod, apare deficitul secretor de insulină din diabetul zaharat”.
Obezitatea abdominală este asociată cu rezistența la insulină. În farmacii puteți să vă testați gratuit riscul de diabet.
Denisa Cernăianu, farmacist diriginte: „Se face pe baza unui chestionar de evaluare a riscului, este gratuit. Nu necesită mult timp. Iese un scor de risc. E un timp între 10 și 20 de ani când boala poate să fie asimptomatică”.