De ce sunt importante cremele cu protecție solară și vitamina D. Explicațiile țin de propria noastră fiziologie

×
Codul embed a fost copiat

Vine vara și sperăm să stăm în aer liber. Iau sau nu supliment de vitamina D, dacă e vară? Răspunsul este da. Și explicațiile țin de propria noastră fiziologie.

Între 11 dimineața și 5 după-amiaza - soarele emite cantități mari de raze infraroșii - căldura adică.

Pielea captează radiația calorică, se încălzește, produce inflamație. Iar ultravioletele, alt tip de radiație solară, îsi cresc efectul nociv.

De aceea, creme cu fotoprotectie tot timpul zilei. Și vara și iarna. Radiația UV nu se vede. Dar există. Și poate distruge informația din celule. Așa apar tumorile de piele.

Dar crema pentru protecția solară împiedică sinteza de vitamina D. Ne explică medicul endocrinolog pediatru Bogdan Pascu.

Citește și
Moartea suspectă a unui turist portughez în Bucegi: anchetă redeschisă după 18 luni. Alpinistul a decedat într-o excursie organizată pe vreme foarte proastă

Bogdan Pascu, medic endocrinolog: „Suplimetăm și vara vitamina D pentru că suntem părinți grijulii, ne dăm copii cu cremă solară. Orice cremă solară, cu SPF peste 35, oprește cam 99% din radiația solară. Și din formarea de vitamină D. Suplimentăm constant cu vitamina D. După mii de copii văzuți, nivelulul de vitamina D a unui copil, care nu e suplimentat, e sub nivelul normalului.”

 De la 6-7 ani, 1000 de unități de vitamina D pe zi. La copiii suprapondrali - 2000 de unități zilnic.

Bogdan Pascu, medic endocrinolog: „La două luni de la începerea readministrării vitaminei D reușește să ajungă la vitamina D normală. E doza de încărcare, apoi la jumătate doza de întreținere față de doza de încărcare inițială.”

Copiii supraponderali au un deficit și mai mare de vitamina D în sânge. Acestor copii, medicul le stabilește doza zilnică de administrat. În orice anotimp.

Chiar dacă folosiți cremă de protecție solară, tot vă bronzați. Radiația ultrevioletă are mai multe lungimi de undă. Doar o lungime de undă distruge celulele pielii. Aceasta e absorbită de subtanța activă din cremele de protecție, numită dioxid de titan. Altă lungime de undă UV - determină bronzul.

Dr. ing. Vladimir Ene, Facultatea de Inginerie Chimica si Biotehnologii: „Cremele de protecție solară ele au un efect de ecranare, acele radiații UVB vor fi absorbite de particule de dioxid de titan. Rămân doar acele radiații, care ne oferă un bronz frumos. În continuare ne bronzăm pentru că din tot spectrul de radiații electromagnetice din UV, aceste particule vor ecrana doar cele care sunt puternic energetice.”

Soare, creme de protecție, suplimente de vitamina D și mișcare. În fiecare zi.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Obezitatea este o boală și se tratează de către medic. Cum? Aflăm chiar de la medicii specialiști
Obezitatea este o boală și se tratează de către medic. Cum? Aflăm chiar de la medicii specialiști

Vitamina D în concentrație mică se găsește la toți supraponderalii inclusiv vara, dar și la copiii care stau ore în șir în fața unui ecran.

Recomandări
Putin jubilează în ziua de Florii. Ucrainenii își arată cu degetul soldații, după ce Rusia a obținut un nou succes pe front
Putin jubilează în ziua de Florii. Ucrainenii își arată cu degetul soldații, după ce Rusia a obținut un nou succes pe front

Rusia a revendicat duminică capturarea unui nou sat pe frontul din estul Ucrainei, Novobahmutivka, în sectorul unde forţele ruse au avansat rapid în ultima perioadă, informează Reuters şi AFP.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu:
Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu: "S-a terminat cu poveştile"

Gabriela Firea și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Ea a fost însoțită la sediul Biroului Electoral Municipal (BEM) de mai mulți lideri PSD, în frunte cu președintele partidului, Marcel Ciolacu.