Obezitatea determină inflamație. Ce se întâmplă cu organismul uman atunci când ne îngrășăm
Cantitatea mare de mâncare o privim drept dezordine. Nu noi, ci miliardele de celule care ne țin în viață.
Când apare haosul cineva face curațenie. De agenții de curățenie depinde tot organismul uman.
Celulele imune sunt macrofage. Mențin ordinea în tot organismul uman. Prea mult în farfurie? Se activează instantaneu și produc așa-numitele subtanțe de inflamație. Cheamă și ajutoare. Apare lupta. Luptă găsim și în țesutul gras, dar doar când ne îngrășăm.
Ne explică membrul Academiei Române Carmen Chifiriuc.
Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biolologie: „Are nevoie de ajutor, trimite niște semnale. Nu suntem suficienți. Trebuie să deschidem alte și alte filiale, să stocam acest exces de energie”.
Așa se înmulțesc celulele grase. Se înmulțesc să stocheze mai multă energie, dar sunt foarte tinere și nu știu ce să facă tocma cu grăsimea pe care ar trebui să o stocheze în mod normal. Nu știu însă cum. Acum vă agresați ficatul.
Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biolologie: „Grăsimile ajung în torentul sanguin și noi vedem în analizele noastre concentrații crescute de trigliceride, de LDL. Unde se duc din sânge? În ficat și săracul începe să sintetizese trigliceride, ceea ce nu ar trebui el să facă. Ficatul, ca să poată să își îndeplinească funcția - le trimite din nou în circulație sub formă de LDL - acel colesterol rău”.
Ficatul depozitează grăsimea, ceea ce nu ar trebuie să facă. Alte organe depozitează grăsime. Nu ar trebui să o facă. Apare haosul. Haosul înseamnă inflamație cronică. Toate organele afectate încearcă să scape de grăsime. Nu pot și cer ajutor sistemului imunitar care mărește inflamația. De aceea obezitatea determină inflamație.
Prea multă grăsime în organim? Bacteriile din intestine sunt și ele în haos. În evoluție nu aveam hrană suficientă.
Bacteriile din intestine s-au adaptat la puțin. S-au adaptat să salveze energie și nu știu ce să facă cu prea mult. Prea multă hrană poate însemna și că am dezvoltat prea multe bacterii - așa numitele bacterii gram-negative. Și acestea fac inflamație și determină intestinul să devină permeabil.
Inflamația e peste tot. Sângele se coagulează ușor, crește riscul de cheaguri. În interiorul vaselor de sânge se lipesc cu ușurință orice fel de substanțe. Așa apare placa de colesterol care astupă vasele.