Fibrinogenul, o proteină pe care o fabrică ficatul. Cum traducem această informație în obezitate și diabet

×
Codul embed a fost copiat

Se numește fibrinogen și este tot o proteină pe care o fabrică ficatul. Este și aceasta una dintre analizele care pot arăta inflamație în organism și extrem de multe boli.

Testele de inflamație cresc în infecții acute, alergite neținute în control, în cancer. Fumatul este o boală cronică, care determină inflamație cronică, dar și în obezitatea.

Ne uităm la aceleași celule macrofage. Conțin un număr uriaș de receptori speficici. În funcție de pericol, un receptor declanșează macrofagul să se activeze și să apere, adică să distrugă agresorul.

Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie:Monitorizarea acestor markeri de inflamație este importantă și poate oferi clinicianului sugestii importante privind un diagnostic”.

Obezitatea înseamnă inflamație cronică și, ca să se complice și mai mult această boală, celulele imune numite macrofage, au receptori pentru hormonul insulină, cel care scade zahărul din sânge.

Citește și
rinichi
Cum ne menținem sănătatea rinichilor și care sunt factorii dăunători
„Să nu credem că NATO, în cazul în care România va fi atacată, ne va ajuta cu muniție de 152...” Șeful armatei române, avertisment

Andreea Groza: Odată ce mâncăm, pancreasul eliberează hormonul insulină. Acesta va lua glucoză, zahărul din sânge. Duce acest zahăr în celule, unde e folosit drept energie. Odată ce ia zahărul din sânge, glicemia se normalizează.

Cum traducem această informație în obezitate și diabet, două boli care fac inflamație cronică? Ne explică prorectorul Universității București, Carmen Chifiriuc.

Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie:Macrofagul are receptori inclusiv pentru insulină și asta pune probleme la pacienții cu diabet de tip 2 și obezitate, deoarece în țesutul adipos există macrofage care, prin acești receptori, consumă insulina. Apare rezistența periferică la insulină. Și glucoza rămâne la un nivel ridicat, chiar dacă pancreasul produce insulină. E consumată de receptorii din macrofage”.

Țesutul gras este extrem de bine vascularizat. Vorbim de un agresor intern. Luptăm împotriva lui cu celulele macrofage. De fapt, tesul gras e plin de aceste celule de apărare, dar sunt o sabie cu două tăișuri. Vin să apere, dar noi mărim țesutul gras mai mult, și mai mult. Macrofagele devin parte din boală. De aceea, grăsimea în cantitate mare înseamnă boală, nu probleme estetice.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fata fostului star al fotbalului s-a dezbrăcat complet! Cum a apărut după ce le-a răspuns celor care s-au luat de ea că pozează sexy
FOTO Fata fostului star al fotbalului s-a dezbrăcat complet! Cum a apărut după ce le-a răspuns celor care s-au luat de ea că pozează sexy
Citește și...
De câtă proteină este nevoie pentru creșterea musculară? Explicațiile medicilor
De câtă proteină este nevoie pentru creșterea musculară? Explicațiile medicilor

Ne pregătim de vară. De câte proteine am nevoie zilnic, ca să îmi constuiesc mușchi frumoși? În primul rând, am nevoie de mișcare. În privința aportului de proteine din hrană - ce trebuie să știu:

Cum ne menținem sănătatea rinichilor și care sunt factorii dăunători
Cum ne menținem sănătatea rinichilor și care sunt factorii dăunători

Se numește albumină. Este o proteină mică. Și semnalul de alarmă, dacă rinichii suferă. Când sufeă rinichii? Aflăm prin cea mai simplă analiză.

Ce este fasolea mung și cum trebuie consumată. Este o sursă bogată în proteine
Ce este fasolea mung și cum trebuie consumată. Este o sursă bogată în proteine

Produsele alimentare pe bază de plante sunt tot mai prezente în industria alimentară. De curând, Comisia Europeană a aprobat un nou aliment: proteina din fasolea „Mung”.

Industria alimentară se schimbă radical. Producția de alimente pe bază de plante a crescut
Industria alimentară se schimbă radical. Producția de alimente pe bază de plante a crescut

Industria alimentară se orientează tot mai mult spre produse pe bază de plante, iar proteina animală este înlocuită cu cea vegetală.

Prăjit, fiert sau omletă? Varianta de preparare a oului care îngrașă cel mai mult
Prăjit, fiert sau omletă? Varianta de preparare a oului care îngrașă cel mai mult

Cea mai bună proteină o găsim în ou. Dar cum e cel mai bine să îl consumăm? În funcție de obiective - ne spune nutriția.

Recomandări
Elevii din Bucureşti se întorc luni la cursuri. Când vor mai avea vacanțe
Elevii din Bucureşti se întorc luni la cursuri. Când vor mai avea vacanțe

Elevii din Bucureşti se vor întoarce de luni la cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.  

Sebastian Stan, după ce a câștigat Ursul de Argint la Berlinala 2024: „Pentru un băiețel din România, este foarte important”
Sebastian Stan, după ce a câștigat Ursul de Argint la Berlinala 2024: „Pentru un băiețel din România, este foarte important”

Actorul româno-american Sebastian Stan a câștigat Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin, pentru cel mai bun rol principal într-un film.  

Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă”
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă”

Sri Lanka a anunţat duminică că va pune capăt prelungirii vizelor turistice pe lungă şedere pentru mii de ruşi şi ucraineni care le foloseau pentru a locui pe insulă după invazia Moscovei în Ucraina, relatează AFP.