Ajutor pentru pacienții cu obezitate: o rețea de centre medicale a fost înființată în Iași. De ce beneficiază bolnavii
Un proiect unic în România vine în ajutorul celor mai bine de un milion de români cu obezitate care suferă de o mulțime de boli asociate cu surplusul de greutate.
Specialiştii de la Universitatea de Medicină din Iaşi au înfiinţat, cu fonduri europene, o reţea de centre medicale, unde adulţii şi copiii obezi primesc tratamente complexe și fac investigații prin echipamente de ultimă generație.
Valerică Ailenei are 73 de ani şi se luptă cu obezitatea de mai bine de 10 ani. A ajuns la spital cu probleme cardiace grave.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Valerică Ailenei, pacient: „Am practicat un pic de fotbal și am fost arbitru timp de 26 de ani. N-am mai făcut mișcare și s-a cunoscut, s-au acumulat kilogramele și e foarte greu de dat jos”.
Medicii au estimat că în situaţii asemănătoare se află cel puțin un milion de români. Pentru ei, o echipă de medici şi cercetători din cadrul UMF Iaşi a înfiinţat o reţea de centre pentru tratarea afecțiunilor cauzate de obezitate.
Sunt înscrise cinci spitale din Iaşi şi trei laboratoare ale Universitații de Medicină și Farmacie, precum și trei centre din Chișinău. Un milion şi jumătate de euro au fost investiţi în dotarea acestor secţii, cu echipamente de ultimă generaţie.
Florin Mitu, coordonator Centru cardiovascular și de metabolism: „Un sistem de testare de efort în această poziție culcat la care evaluăm prin ecografie de efort modificările la nivelul inimii. Mișcăm patul în funcție și de modificările care apar la pacienți și de modul în care dorim să obținem aceste imagini la ecografie”.
Și centrul pentru obezitate de la Spitalul de Copii Sf Maria din Iași a fost dotat cu echipamente avansate. Aici, copiii obezi sunt trataţi inclusiv cu ajutorul Realităţii Virtuale.
Laura-Mihaela Trandafir, medic pediatru: „Am reușit să dotăm centrul cu aparatură performantă de ultimă generație atât în ceea ce privește echipamentul pe care-l vedeți în spate, acest ecograf multifuncțional cât și cu un aparat de calorimetrie indirectă”.
Proiectul are şi o componentă educativă. Medicii au urmat cursuri de specializare în domeniul obezităţii şi au scris cărţi şi materiale orientative pe care le oferă pacienţilor.
Bogdan-Ionel Tamba, coordonator proiect: „Am avut cursuri, am avut conferințe, am avut training-uri atât practice cât și teoretice. Există un circuit, un flux al terapiei acestei boli indiferent de spitalul unde ajunge pacientul".
Proiectul a fost finalizat după o muncă de opt ani cu ajutorul fondurilor europene.