A murit femeia de peste 250 de kilograme, ținută pe jos în spital pentru că nu s-a găsit un pat special. Reacția lui Rafila
Femeia din Dorohoi care suferea de obezitate morbidă a murit în urma unui un stop cardio respirator.
Cazul a stârnit indignare la finalul săptămânii trecute după ce femeia a fost ținută întinsă pe jos la Urgențe timp de 17 ore, pentru că spitalul din Dorohoi nu avea un pat special și nici aparatură pentru pacienți cu obezitate morbidă.
Rudele au cerut transferul femeii, însă, pentru că nici acest lucru n-a fost posibil, au izbucnit, iar medicul de gardă le-ar fi vorbit urât. În final, reprezentanții spitalului au cumpărat un pat special și anchetează incidentul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Starea de sănătate a femeii în vârstă de 59 de ani s-a deteriorat rapid. Ea a fost internată la reanimare, intubată şi ventilată mecanic.
“Starea pacientei a fost una foarte gravă din momentul admiterii în secția noastră. A ajuns la noi cu insuficienţă multiplă de organ. Starea ei a fost cauzată de complicațiile pe care le aduce obezitatea morbidă. Din păcate, pe cursul nopții a instalat un stop cardiocirculator, iar în ciuda terapiei suportive maximale nu a răspuns la manevrele de resuscitare”, a precizat medicul primar de anestezie şi terapie intensivă Claudia Malancea, şef al ATI din cadrul Spitalului Judeţean, scrie Monitorul de Botoșani.
Femeia de 59 de ani a cerut ajutor după ce a căzut în casă, pe gresie, și s-a lovit la genunchi. A fost transportată la spitalul din Dorohoi cu autospeciala ISU pentru victime multiple. A rămas în mașină timp de cinci ore, întinsă pe jos, până când s-a decis să fie mutată - de 12 oameni - în camera de gardă. A fost pusă tot pe jos, pe două saltele. Înăuntru, rudele s-au revoltat și au cerut rapid transferul.
Cum femeia avea o posibilă fractură la genunchi, avea nevoie de investigații radiologice. Medicul de gardă ar fi sunat la alte două spitale din zonă, dar nici acelea nu aveau pat pentru pacienți obezi sau computer tomograf care să susțină un pacient cu greutate peste 180 de kilograme.
Pacienta a fost ținută la camera de gardă, pe jos, 12 ore, până când a fost adus un pat special cumpărat de spital și a rămas internată.
Femeia a fost transferată de la Dorohoi în urmă cu trei zile. Starea ei a continuat, însă, să se deterioreze. După ce a fost transportată cu ajutorul a 14 persoane, femeia a fost internată în secţia medicală II a Spitalului Judeţean. Ulterior, aceasta a fost transferată la Terapie Intensivă în cursul nopţii de marţi spre miercuri. Inițial aceasta a fost internată la Dorohoi, după ce a fost refuzată de trei spitale.
Cazul a ajuns inclusiv în atenţia Ministrului Sănătăţii. Acesta a recunoscut că astfel de pacienţi au fost mai degrabă ignoraţi până acum.
“Recunosc că nu a fost o problemă pe care să o aprofundăm, dar o să o aprofundăm şi o să avem o soluţie pentru pacienţii cu obezitate morbidă. Sau, dacă nu există paturi, nu sunt paturi, o să încercăm să rezolvăm printr-un proiect acest lucru”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.