Mezelurile sunt o „super-carne”. Care sunt cele sănătoase și cum trebuie mâncate ca să nu ne îngrășăm
Dimineața ce-i mai bun decât o felie de pâine cu un salam de Sibiu? Este un deliciu. Medicul Mihaela Bilic explică la Doctor de bine care sunt mezelurile bune și care dintre acestea dăunează grav sănătății.
Care sunt mezelurile bune? La capitolul mezeluri pare că toate au puse în categoria „atenție, dăunează grav sănătății”.
Mihaela Bilic: „Mezelurile sunt un fel de super-carne, adică pe unele tichete producătorii și scriu asta. Un produs, de exemplu, de 100 de grame, a fost obținut din 150 sau 120 de grame de carne. Astea sunt, aș spune, mezelurile premium, mezelurile crud-uscate, deci asupra cărora nu s-a intervenit din exterior cu niciun fel de substanță, ci efectiv carnea respectivă a fost amestecată cu grăsime sau bucata de carne care conținea deja grăsimea de la animal a fost pusă la afumat, la fezandat. Mezelurile sunt intense în gust.
Atunci când le consumăm trebuie să le tăiem extrem de subțire. Porția corectă de mezeluri, pentru că de aici vine toată problema, trebuie să fie mult mai mică decât de carne. Prin afumare, prin deshidratare, pierd apa și atunci concentrează proteinele și grăsimea. Deci dacă la carne avem porție corectă de 125-150 de grame, la mezeluri, cum ar fi salamul de Sibiu, porția corectă este ca și la brânzeturi – 30-50 de grame.
Dacă nu știm să fim sau dacă n-avem un cuțit bun să le tăiem subțire, le putem lua gata feliate. În 100 de grame de salam sunt mai mult de 30 de felii. Deci, o felie de pâine cu patru-cinci feliuțe de salam este un deliciu. Cantitatea face diferența.
La polul celălalt, există mezeluri și de foarte proastă calitate. Uitați-vă pe etichetă. Avem trei sferturi din lista de ingrediente care n-au nicio legătură cu alimentația. Sunt mai degrabă chimice. Nu-ți vine să crezi că ai tot felul de agenți de îngrășare. Cu siguranță și prețul reflectă lucrul ăsta.
Există și mezeluri fierte. Șunca, de exemplu, este un produs fiert. Înseamnă pulpa de porc care a fost pusă la fiert și atunci n-are nevoie de agenți chimici ca să fie apoi feliată. Ea conține mult mai multă apă și atunci aici porția crește.
Deci nu mai avem 30 de grame, avem spre 50-70 de grame. Să fie carne, trebuie să conțină grăsime.
Crenvurștii nu pot fi dietetici, avem nevoie de acea slăninuță care să dea consistența aceea și gustul minunat, mai ales în cazul copiilor. 30% din rația calorică trebuie să fie reprezentată de grăsime. Deci nu dăm alimentație detitică copilului pentru că el are nevoie de grăsime și de făinoasă să crească. Un produs curat pe etichetă înseamnă carne, grăsime, condimente și atât. Deci obligatoriu de citit eticheta.
Nu este corect să spunem că mezelurile nu sunt nesănătoase. Trebuie doar să le alegem corect și în momentul în care alegem un produs de calitate și gustul ne satisface”.
Cât de des pot copiii să consume mezeluri
Mihaela Bilic: „Eu aș spune că o dată pe săptămână nu e nicio problemă, tocmai pentru că reprezintă un un un moment de plăcere și de răsfăț și trebuie să facă parte din alimentația noastră obișnuită. Deci frecvența și cantitatea face diferența. Mezelurile sunt o super carne.Se mănâncă puțin și mai rar”.
Sursa: Pro TV
Etichete: mezeluri, alimente, doctor de bine, sanatate, myimpact,
Dată publicare:
27-02-2024 11:13