Merită ”să facem foamea” ca să slăbim și să avem o siluetă de invidiat? Iată ce răspunde dr. Mihaela Bilic
Unde se duce grăsimea din interior, viscerală, sau cea de sub piele - când se duce?
Când lipsește mâncarea, avem rezerve de glucoză în ficat și mușchi. Primul lucru care este scos la bătaie este această glucoză. Sunt cam, aș spune, 600 de grame. Ea, glucoza, asta este o formă apoasă, se numește glicogen.
Este legată, fiecare moleculă, de patru molecule de apă.
De 600 de grame legate de patru molecule de apă înseamnă cam 2,5 kg pe cântar, pe care noi le pierdem în primele 2-3 zile de înfometare.
Foarte multe persoane sunt fericite de cura de slăbire pe care au început-o, pline de entuziasm, pentru că văd rezultate imediat.
În momentul în care scoatem, mai ales zahărul și făinoasele din dietă, se pierde și glicogenul din ficat și din mușchi. Și ce să vezi? În 3 zile slăbim 3 kg. Avem impresia că funcționează. Totul este ușor.
Ei bine, nici măcar un grand de grăsime nu s-a topit până în momentul ăsta.
De ce spun asta? Pentru că majoritatea curelor de slăbire se termină după 3 zile, ca orice minune. Omul zice lasă că mă mai apuc și altădată. Acuma am poftă de ceva bun.
Dacă noi în continuare aducem foarte puțină mâncare din exterior, atunci, organismul - vrea, nu vrea - trebuie să mențină glicemia și să dea combustibil celulelor.
Și de unde ia combustia? Abia aici intră la bătaie, să spunem așa, se apelează la rezervele de grăsime din organism.
Ficatul este acest organ extraordinar care știe să transforme grăsimea de rezervă în glucoză și s-o trimită în tot corpul. Dar nu doar grăsimea o ia, ci din păcate ia și proteinele din mușchi. Deci nu vă așteptați atunci când vedeți pe cântar kilogramele pierdute că sunt doar din grăsime? Aș spune din contră.
Grăsimea se duce ultima, adică organismul, pentru că așa consideră el că rezervele de grăsime sunt esențiale pentru supraviețuire, organismul preferă să topească mușchii și să mai păstreze un pic grăsimea.
Slăbitul este nenatural, nesănătos. Dar, culmea, un organism care are un număr de kilograme așa cum trebuie, care este normoponderal, este mai sănătos.
Deci, pe moment, chiar dacă slăbitul este nesănătos, rezultatele lui ne aduc un plus de sănătate.
Merită să facem foamea pentru o siluetă care să fie în normele corecte medicale.
Sursa: Pro TV
Etichete: doctor de bine, dieta, sanatate, regim alimentar, mihaela bilic, myimpact,
Dată publicare:
17-09-2023 10:58