Trei medicamente ”miraculoase”, folosite pe scară largă pentru slăbit, ar provoca gânduri suicidare
Trei medicamente antidiabetice folosite însă pe scară largă pentru slăbit ar provoca gânduri suicidare și de auto-vătămare, susțin mai mulți specialiști, iar Agenția Europeană pentru Medicamente analizează acum aceste efecte adverse.
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat marţi că analizează posibilele efecte adverse a trei medicamente antidiabetice prescrise din ce în ce mai des pentru pierderea din greutate, după ce au existat semnale conform cărora aceste substanţe ar putea provoca pacienţilor gânduri suicidare şi de auto-vătămare, transmite AFP.
GLP-1 este utilizat în principal pentru tratamentul diabetului, dar este prescris din ce în ce mai des, sub forma unor diferite medicamente, pentru favorizarea pierderii din greutate.
EMA, cu sediul în Amsterdam, "examinează datele referitoare la riscurile de gânduri suicidare şi auto-vătămare asociate medicamentelor (...), inclusiv Ozempic (semaglutidă), Saxenda (liraglutidă) şi Wegovy (semaglutidă)".
"Evaluarea a fost declanşată de Agenţia Islandeză pentru Medicamente, după ce au fost raportate cazuri de gânduri suicidare şi auto-vătămare la persoanele care au recurs la aceste medicamente (ale căror ingrediente active sunt) liraglutida şi semaglutida", a indicat EMA cu referire la substanţele active analoge GLP-1.
"Până în prezent, autorităţile (...) analizează 150 de rapoarte de cazuri posibile", a precizat EMA.
Ozempic este prezentat pe rețelele sociale drept un medicament ”miraculos” pentru slăbit
Însă, după cum a notat agenţia, nu s-a determinat deocamdată dacă aceste cazuri raportate au fost asociate cu medicamentele în sine sau cu problemele subiacente ale pacienţilor.
Cazurile nu "înseamnă în mod neapărat că un medicament a provocat efectele adverse în cauză", potrivit agenţiei.
Saxenda şi Wegovy sunt autorizate în Uniunea Europeană pentru managementul obezităţii, în timp ce Ozempic este utilizat pentru tratamentul diabetului de tip 2, dar şi pentru pierderea din greutate, cu toate că aceasta nu este una dintre indicaţiile sale recunoscute, conform EMA.
Compania daneză Novo Nordisk, care produce atât Wegovy cât şi Ozempic, a raportat în mai o creştere cu 39% a profiturilor din primul trimestru din vânzarea de tratamente pentru obezitate.
Ozempic, un medicament antidiabetic injectabil, conţine o moleculă, semaglutida, care imită acţiunea GLP-1 uman, un hormon care reduce pofta de mâncare prin încetinirea golirii stomacului, ceea ce conferă o senzaţie de saţietate.
Experţii şi-au exprimat îngrijorarea deoarece Ozempic a devenit o vedetă pe reţelele sociale unde este promovat drept un produs de slăbit "miraculos".
Semaglutida este, de asemenea, substanţa activă din Wegovy, aprobat pentru tratamentul obezităţii în mai multe ţări, inclusiv în Statele Unite, din iunie 2021.
Sursa: Agerpres
Etichete: dieta, sanatate, medicamente, slabire, myimpact,
Dată publicare:
12-07-2023 18:08