A luat pastile de slăbit și a rămas fără dinți. Calvarul unei femei care a vomitat din cauza medicamentelor

pastile
Getty

O firmă de avocatură specializată în cazuri de vătămări corporale a intentat un proces împotriva companiilor Novo Nordisk şi Eli Lilly and Co, producătorii medicamentelor Ozempic şi Mounjaro.

 

Firma de avocatură susține că aceste tratamente pentru diabet, care sunt însă foarte populare pentru a ajuta la pierderea în greutate inclusiv a pacienţilor non-diabetici, pot provoca gastropareză, o paralizie a stomacului, relatează CBS News, scrie News.ro.

Paul Pennock şi Jonathan Sedgh, avocaţii care conduc procesul din partea firmei Morgan & Morgan, au anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că au depus dosarul, spunând că temeiul pentru proces este „lipsa de avertizare” a utilizatorilor în privinţa unor efecte secundare severe.

Deşi prospectele ambelor medicamente notează că întârzie golirea gastrică şi pot provoca o varietate de probleme stomacale, inclusiv greaţă, vărsături, diaree, dureri abdominale şi constipaţie, ele nu avertizează în mod explicit despre gastropareză ca risc.

Opinia noastră este că aceste medicamente cauzează aceste probleme. Credem că dovezile sunt suficiente pentru a putea dovedi acest lucru, altfel nu am fi depus această plângere şi intenţionăm să depunem multe altele în zilele şi săptămânile următoare”, a declarat Pennock.

Citește și
Un medicament pentru diabet face senzație în rândul celor care vor să slăbească. În ce pericol se pun românii
Un medicament pentru diabet face furori în rândul celor care vor să slăbească. În ce pericol se pun românii
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

El a menţionat că această primă plângere depusă implică o femeie de 44 de ani din Louisiana care a luat ambele medicamente, mai întâi Ozempic şi apoi Mounjaro, la recomandarea medicului său.

Problemele ei au fost atât de grave, încât a fost la urgenţă de mai multe ori, inclusiv la sfârşitul săptămânii trecute. De fapt, chiar a vomitat atât de mult, încât şi-a pierdut dinţii”, a spus el despre reclamantă, care cere compensaţii financiare, deşi încă nu a fost diagnosticată oficial cu gastropareză.

Pennock spune însă că firma sa investighează alte 400 de solicitări din partea unor clienţi din 45 de state.

O clasă nouă de medicamente

Tirzepatida, vândută sub numele Mounjaro, şi semaglutida, vândută sub numele Ozempic şi Wegovy, sunt administrate o dată pe săptămână prin injecţie.

Mounjaro este cunoscut ca un agonist al receptorilor GIP şi GLP-1, în timp ce Ozempic şi Wegovy sunt medicamente cunoscute ca agonişti ai receptorilor GLP-1.

Polipeptida inhibitoare gastrică (GIP), un hormon produs în intestin, are rolul de a gestiona echilibrul energetic al organismului. Studiile au arătat că excesul acestui hormon este transportat prin sânge până la creier, unde inhibă acţiunea leptinei, hormonul care declanşează senzaţia de saţietate.

Peptida-1 asemănătoare glucagonului (GLP-1) este un hormon fiziologic, cu multiple acţiuni în reglarea glicemiei şi apetitului şi cu efecte asupra sistemului cardiovascular. Acţiuni ce ţin de reglarea glicemiei şi a apetitului sunt mediate in mod specific prin receptorii GLP-1 de la nivelul pancreasului şi creierului.
CE ESTE GASTROPAREZA

Numită şi golire gastrică întârziată, gastropareza este o tulburare care „încetineşte sau opreşte trecerea alimentelor din stomac către intestinul subţire, chiar dacă nu există niciun blocaj în stomac sau în intestine”, potrivit Institutului Naţional de Sănătate din SUA (NIH).

Diabetul însuşi este cea mai frecventă cauză cunoscută a gastroparezei, precizează NIH.

Brea Hand, care nu este implicată în proces, a declarat pentru CBS News că a mers la spital de şase ori în timp ce lua Ozempic, iar în cele din urmă a fost internată la terapie intensivă. „Durerile de stomac erau pur şi simplu insuportabile şi nu puteam să ţin nimic în mine”, a spus ea. „Beam ceva şi în câteva minute, cam cinci, zece minute mai târziu, vomitam”, a relatat pacienta.

Ce spun companiile producătoare

Într-o declaraţie pentru CBS News, compania Novo Nordisk a declarat că evenimentele gastrointestinale sunt „efecte secundare binecunoscute ale clasei GLP-1”.

Pentru semaglutid, majoritatea efectelor secundare din grupa evenimentelor gastrointestinale sunt de severitate uşoară până la moderată şi de scurtă durată. Se ştie că GLP-1 provoacă o întârziere a golirii gastrice, după cum se menţionează pe prospectul fiecăruia dintre medicamentele noastre GLP-1 RA (antagonişti ai receptorilor GLP-1). Simptomele de golire gastrică întârziată, greaţa şi vărsăturile sunt enumerate ca efecte secundare”, menţionează compania.

La rândul său, compania Eli Lilly and Co. a declarat: „Siguranţa pacienţilor este prioritatea principală a Lilly şi ne angajăm în mod activ în monitorizarea şi raportarea informaţiilor de siguranţă pentru toate medicamentele noastre”.

Mounjaro şi Ozempic sunt medicamente pentru diabet aprobate de agenţia federală americană de reglementare în domeniul alimentaţiei şi medicamentelor (FDA), în timp ce Wegovy este aprobat de FDA în special pentru pierderea în greutate.

Aceste medicamente au fost dezvoltate iniţial pentru a trata pacienţii cu diabet de tip 2, deoarece produc insulină şi scad glicemia. De asemenea, ele eliberează un hormon care încetineşte digestia şi menţine alimentele în stomacul pacientului mai mult timp. Acest proces suprimă foamea şi duce la pierderea în greutate - dar pot exista efecte secundare, iar medicii avertizează că impactul pe termen lung rămâne necunoscut.

Articol recomandat de sport.ro
Drumul spre grupe! Ce adversari poate întâlni FCSB în preliminariile UEFA Champions League
Drumul spre grupe! Ce adversari poate întâlni FCSB în preliminariile UEFA Champions League
Citește și...
Un medicament de slăbit declanşează viziuni nocturne vii, populate cu celebrităţi. „Matthew McConaughey încăleca o lamă”
Un medicament de slăbit declanşează viziuni nocturne vii, populate cu celebrităţi. „Matthew McConaughey încăleca o lamă”

Ozempic este unul dintre noile şi puternicele medicamente pentru slăbit care au făcut adevărate furori în ultimele luni.

Un medicament pentru diabet face furori în rândul celor care vor să slăbească. În ce pericol se pun românii
Un medicament pentru diabet face furori în rândul celor care vor să slăbească. În ce pericol se pun românii

Medicii şi farmaciştii spun că de câteva luni se confruntă cu un adevărat fenomen legat de medicamentul Ozempic, o soluţie injectabilă creată pentru a fi folosită în diabetul de tip 2, fiind eficient în reglarea glicemiei.  

Recomandări
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”

Economia Rusiei nu își poate permite să câștige sau să piardă războiul din Ucraina, spune un specialist în domeniu. Asta pentru că Rusia nu poate să suporte costurile de reconstrucție și securizare a Ucrainei.

Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Burduja îl provoacă pe Nicuşor Dan la o dezbatere: „Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine pe argumente”
Burduja îl provoacă pe Nicuşor Dan la o dezbatere: „Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine pe argumente”

Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere şi a afirmat că vrea să vadă dacă “are curajul să se lupte cu mine pe argumente”.