Mâncarea ne poate face să ne simțim mai bine. Top trei alimente cu efect antidepresiv

×
Codul embed a fost copiat

Cum ne simțim repede mai bine? Prin combinații inteligente de alimente. Vedem care sunt. Începe „Doctor de bine”.

Dincolo de nevoia de nutrienți a organismului, există și alimente pe care le consumăm din plăcere?

Avem nevoie de mâncare ca să ne simțim bine? Cu siguranță există o legătură între nutriție și bună dispoziție.

Dopamina și serotonina sunt cele 2 substanțe din creier responsabile de producerea plăcerii. Emoțiile și starea psihică depind de echilibrul lor. Iar mâncarea modifică în mod direct nivelul acestor neurotransmițători cerebrali.

Și nu orice mâncare! Pâinea cu brânză, bananele și înghețata ar putea reprezenta un top 3 al alimentelor cu efect antidepresiv.

Citește și
Mancare de sărbători
Masa îmbelșugată a românilor de sărbători în anul 1937. De la ouă umplute, la sute de sarmale, fructe exotice și cozonaci

Asocierea dintre proteine și carbohidrați este o combinație cu efect de calmare garantat. Aminoacidul numit triptofan, prezent în proteinele din brânză și carne, este un precursor de serotonină.

Ca să fie eficient și să ajungă rapid în creier, are nevoie de asociere cu glucoza din pâine sau făinoase. Așa se explică de ce cartofii cu parmezan, pizza și pastele ne plac tuturor. Există și alimente care conțin serotonină în mod natural: banane, prune, avocado și ananas- vă recomand să le consumați când vă lipsește buna dispoziție!

Când spunem plăcere, spunem ciocolată. Este dulcele suprem, conține multe substanțe psihoactive, are efect nutritiv, antioxidant, tonic, euforizant și afrodisiac. Ciocolata are acțiune paradoxală: induce o stare de bine, de liniște și relaxare, dar în același timp trezește simțurile.

Este o sursă de fenilalanină, un aminoacid responsabil de senzația de a fi în al 9-lea cer: crește nivelul endorfinelor și acționează similar unui produs antidepresiv.

Tot în ciocolată găsim anantamidă, o substanță cu puteri halucinogene. În momentele de bucurie și plăcere extremă, creierul nostru produce în mod natural acest element. În lipsa lor, ne e poftă de ciocolată!

Consistența cremoasă este un element care produce plăcere, iar alimente precum frișca, smântâna, mierea, banana coaptă, înghețata sau ciocolată topită fac bine creierului.

Dincolo de compoziția în nutrienţi și numărul de calorii, faptul că sunt cremoase este un avantaj suplimentar: stimulează o zonă specială din creier responsabilă de experiențele plăcute. Aceeași zonă este stimulată de câștigurile financiare sau de evenimentele fericite. Dar până câștigați la loto sau vă îndrăgostiți, înghețata rămâne o sursă de plăcere la îndemâna oricui.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Masa îmbelșugată a românilor de sărbători în anul 1937. De la ouă umplute, la sute de sarmale, fructe exotice și cozonaci
Masa îmbelșugată a românilor de sărbători în anul 1937. De la ouă umplute, la sute de sarmale, fructe exotice și cozonaci

Venim cu idei pentru o masă îmbelșugată de Crăciun. Iată lista pentru masa de Crăciun din anul 1937, listă făcută de dom' Pascale, negustor stimat din Obor.

Tobă, lebăr și caltaboș. Ce beneficii nutriționale au aperitivele tradiționale din porc
Tobă, lebăr și caltaboș. Ce beneficii nutriționale au aperitivele tradiționale din porc

Toate aperitivele din porc, dacă nu sunt mâncate cu pâine, sunt potrivite pentru dieta proteică. Adică nu îngrașă.

Mișcarea, cel mai eficient „medicament” pentru inimă. Cum previne aritmiile și cheagurile de sânge
Mișcarea, cel mai eficient „medicament” pentru inimă. Cum previne aritmiile și cheagurile de sânge

Cel mai eficient medicament pentru sistemul cardio-vascular este mișcarea. Detalii chiar acum, la „Doctor de bine”.

Recomandări
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”

Zeci de unităţi de cazare de pe Valea Prahovei au avut camere libere în acest an de Crăciun, o situaţie greu de imaginat în urmă cu câţiva ani, când rezervările se făceau încă din octombrie, noiembrie sau chiar cu un an înainte.

Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone
Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone

Prima zi de Crăciun a adus vreme rece, zăpadă și ger. La munte, vântul a suflat cu putere, iar pe șosele turiștii s-au trezit într-un scenariu pentru care nu erau pregătiți.

Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor
Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor

Sezonul de gripă a început mai devreme anul acesta, iar autoritățile au emis deja o alertă epidemiologică. Asta după ce timp de trei săptămâni numărul cazurilor a crescut alarmant și a fost înregistrat și primul deces.