Fumul de țigară scade producția formei active de vitamina D și afectează simultan receptorii substanței
Fumul de țigară scade producția formei active de vitamina D și afectează simultan receptorii substanței. Ne uităm cu atenție la plămâni în relație cu această vitamină. Detalii, la „Doctor de bine”.
Fumul de țigară scade producția formei active de vitamina D și afectează simultan receptorii substanței
Tutunul este singura plantă care își triplează numărul de substanțe toxice prin ardere. Subtanțele toxice trec din aparatul respirator în sânge când are loc respirația în alveolele pulmonare și agresează apoi fiecare celulă.
Răspunsul la orice tip de agresiune este inflamația. O determină tocmai sistemul imunitar.
Andreea Groza: „Cum îmi dau seama că e bine că m-am lăsat de fumat? Reușesc să reglez tocmai inflamația cronică. Asta înseamnă că celulele reîncep să se hrănească normal, dar să se și oxigeneze normal”.
Dr. Beatrice Mahler, medic primar pneumolog: „După ce se lasă de fumat, încep să se îngrașe. De ce? Pentru că inflamația induce producerea unei substanțe care favorizează scăderea în greutate. O vedem la pacienții care au cancer. În mod evident, e aceeași substanță. Și în inflamația indusă de tigară avem aceleași substanțe care produc scăderea în greutate, practic această inflamație cronică limitează creșterea ponderală”.
Să încetați fumatul înseamnă să reduceți inflamația și să vă hrăniți la nivel celular. Inflamația cronică reduce concentrația de vitamina D din sânge. La un fumător, se constată niveluri prea mici.
Acestea sunt limfocitele. Celule ale sistemului imunitar. Au, la rândul lor, legătură cu vitamina D.
Dr. Beatrice Mahler, medic primar pneumolog: „Există o legatură între vitamina D și limfocit. Apărarea organismului depinde de vitaminele pe care le consumă organismul. Una din acestea este vitamina D, care crește apărarea leucocitului față de diverși agresori”.
Dar la fumători, nivelul seric al vitaminei este scăzut. Apărarea este scăzută.