Dispozitivul folosit la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara pentru tratarea pacienților COVID

Ultima actualizare: 10-09-2020 15:27
coronavirus
Inquam

Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara propun ”plămânul artificial” pentru tratarea leziunilor grave ale aparatului respirator.

Dispozitivul, cu o structură asemănătoare cu a alveolelor pulmonare, este folosit şi în cazul pacienţilor cu COVID-19.

Potrivit unui comunicat de presă, de joi, al Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, ECMO (Extracorporeal Membrane Oxygenation) sau “Plămân artificial”, este dispozitivul care asigură eliminarea bioxidului de carbon din organism şi oxigenarea sângelui, transmite News.ro.

”Structura acestuia este asemănătoare cu a alveolelor pulmonare şi suplineşte funcţia plămânului atunci când aceasta este afectată. Leziunile grave ale plămânului nu permit funcţionarea normală a acestuia. Astfel, activitatea organului respirator este preluată de acest aparat special”, se arată în comunicat.

Cum funcționează dispozitivul

 

Medicii Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara au decis folosirea oxigenării extracorporale cu membrană, a “plămânului artificial” şi în cazul pacienţilor cu forme severe de COVID-19.

“Plămânul artificial este o soluţie disperată. Plămânii sunt afectaţi într-o poportie mai mare de 70-80 la suta, iar organismul nu reuşeşte să facă faţă. Noi încercăm să punem plămânul în repaus, astfel încât el să îşi revină, urmând ca treptat să facem switch-ul între "plămânul artificial" şi plămânul pacientului”, a declarat Ciprian Gîndac, medic primar ATI Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” Timişoara.

Dispozitivul ECMO, ce se foloseşte, de regulă, în cazul pacienţilor intubaţi, preia sângele neoxigenat din organism prin vena femurală, îl trece printr-o turbină prevăzută cu membrane oxigenatorii, iar apoi este transportat înapoi în organismul pacientului prin vena jugulară. Perioada de conectare la “plămânul artificial” poate să ajungă si la 30 de zile.

Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara dispune de două asemenea aparate care sunt folosite în prezent în cazul pacienţilor internaţi în Secţia de Terapie Intensivă cu forme severe de infecţie cu noul coronavirus.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!