Dispozitivul folosit la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara pentru tratarea pacienților COVID

10-09-2020 15:13


coronavirus

Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara propun ”plămânul artificial” pentru tratarea leziunilor grave ale aparatului respirator.

Dispozitivul, cu o structură asemănătoare cu a alveolelor pulmonare, este folosit şi în cazul pacienţilor cu COVID-19.

Potrivit unui comunicat de presă, de joi, al Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, ECMO (Extracorporeal Membrane Oxygenation) sau “Plămân artificial”, este dispozitivul care asigură eliminarea bioxidului de carbon din organism şi oxigenarea sângelui, transmite News.ro.

”Structura acestuia este asemănătoare cu a alveolelor pulmonare şi suplineşte funcţia plămânului atunci când aceasta este afectată. Leziunile grave ale plămânului nu permit funcţionarea normală a acestuia. Astfel, activitatea organului respirator este preluată de acest aparat special”, se arată în comunicat.

Cum funcționează dispozitivul

 

Medicii Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara au decis folosirea oxigenării extracorporale cu membrană, a “plămânului artificial” şi în cazul pacienţilor cu forme severe de COVID-19.

“Plămânul artificial este o soluţie disperată. Plămânii sunt afectaţi într-o poportie mai mare de 70-80 la suta, iar organismul nu reuşeşte să facă faţă. Noi încercăm să punem plămânul în repaus, astfel încât el să îşi revină, urmând ca treptat să facem switch-ul între "plămânul artificial" şi plămânul pacientului”, a declarat Ciprian Gîndac, medic primar ATI Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” Timişoara.

Dispozitivul ECMO, ce se foloseşte, de regulă, în cazul pacienţilor intubaţi, preia sângele neoxigenat din organism prin vena femurală, îl trece printr-o turbină prevăzută cu membrane oxigenatorii, iar apoi este transportat înapoi în organismul pacientului prin vena jugulară. Perioada de conectare la “plămânul artificial” poate să ajungă si la 30 de zile.

Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara dispune de două asemenea aparate care sunt folosite în prezent în cazul pacienţilor internaţi în Secţia de Terapie Intensivă cu forme severe de infecţie cu noul coronavirus.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: D.B.

VIDEO PROTVPLUS.RO