La nivelul pomeților, pe nas sau pe frunte, uneori, se pot observa apariția unor pete mici și întunecate la culoare.

Sunt pete pigmentare, adică modificări de culoare la nivelul pilelii, unde aceasta capătă o tentă mai închisă, o tentă maronie și care agravează mult aspectul feței în momentul în care vorbim de semnele de îmbătrânire.

Dr. Iulia Panțuru, medic dermatolog: Este unul dintre semnele de îmbătrânire cele mai importante și pot adăuga undeva a 10-15 ani ca și vârstă cronologică aspectului feței. De cele mai multe ori apar la nivelul feței, pe zonele covexe, cele mai proieminente: pe frunte pe nas, pe bărbie și pomeți, însă pot apărea și pe dosul mâinilor și pe spate sau în alte zone ale corpului când vorbim de etele pigmentare post-inflamatorii.

Razele UV, poluarea, tutunul sau tulburările hormonale, toate contribuie la supraproducția de melanină.

Acest lucru duce la apariția unor zone vizibil pigmentate pe suprafața pielii. Spre exemplu, doar poluarea crește șansa de apariție a petelor pigmentare cu 25%! Când pielea este expusă pentru foarte mult timp la soare, spre exemplu, melanocitele răspund la această traumă prin crearea unui surplus de pigment melanic, care duce la apariția unor pete maronii pe piele. Petele solare și petele de bătrânețe, numite Lentigo, sunt cele mai comune tipuri de pete pigmentare.

De cele mai multe ori, cauza acestor pete este expunerea la soare, atât la raze UV, cât și la lumina vizibilă, dar, este cunoscut și faptul că sunt agravate de unul din factorii expozomului: poluarea.

Dr. Iulia Panțuru, medic dermatolog:Soarele este prietenul nostru, ne oferă o stare de bine, ne oferă vitamina D. Nu trebuie să ne ascundem sub nicio formă într-un beci și să nu mai scoatem capul de acolo. Însă este important să ne expunem în prima parte a zilei sau după-amiaza maitârziu, să folosim fotoprotecție fie vestimentară sau de exeplu sau să folosim umbrele, respectivs ă folosim produse speciale de fotoprotecție. Acestea sunt active doar 2 ore sa 40 de minute dacă stâm în apă. Să nu uităm să ne realicăm crema o dată a 2 ore și imediat după ce am ieșit din apă petru că scade eficiența lor și crește riscul de arsuri. Aplicarea cremei de protecție nu ar trenui să justifice statul execesiv la soare.”

Este important să ne construim o rutină adecvata tipului de ten si varstei, dar e musai să facă parte din ea: curățarea, îngrijrirea targetată – adica daca avem pete pigmentare sa folosim ceva pentru pete pigmentare, și de preferat serum (pentru concentrația mai mare și aplicarea targetată), dar și o cremă care are același rol și să nu uităm de protecția solară.

Dr. Iulia Panțuru, medic dermatolog: Și bărbații fac pete pigmentare și știm că nu le place să se dea cu creme. Însă există și creme foarte fluide sau sub formăde spray care să crească complianța. Un alt tip de tulburare de pigmentare a pielii este melasma. O cauză a acesteia este dezechilibrul hormonal, spre exemplu, în timpul sarcinii sau în timpul administrării medicamentelor contraceptive. De cele mai multe ori, se manifestă pe frunte, pomeți, buza superioară sau nas. La pacienții cu fototipuri cutanate mai întunecate, o altă problemă de pigmentare a pielii este hiperpigmentarea post-inflamatorie. Această problemă este adesea asociată cu cicatricele post acneice și se manifestă, de obicei, în partea inferioară a pomeților. Pilea trebuie îngrijită, trebuie să-i dăm nutrienții speciali, mai ales dacă o degresăm mai puternic. Dacă aem un ten mixt gras și simșim nevoia să îndepărtăm sebumul, va trebui să refacem hidratarea pielii pentru că altfel ea va pierde apă și se va deshidrata.