Alimentele combinate sunt mai bune decât dacă le-am consuma separat. Se numește sinergie nutrițională.

Spre deosebire de suplimente, care conțin un singur principiu activ, majoritatea alimentelor conțin mai mulți nutrienți, care se completează și se potențează. Sinergia face alimentul mai eficient decât suplimentul. A mânca sănătos înseamnă să asociem ingredientele. Tradițiile culinare și obiceiurile în materie de gătit se bazează tocmai pe sinergia nutrițională.

Alimentația zilnică merita să aibă câteva asocieri care mențin sănătatea.

Licopen conțin roșiile, dar și alte vegetale portocalii ori roșii: ardei gras, grapefruit, pepene. Licopenul are un efect antioxidant puternic, care se accentuează la căldură. Cum traducem acesta informație?

Bulionul ori sosul tomat sunt mai eficiente decât roșiile proaspete, consumate ca atare. Folosiți-le cu încredere în mâncarea gătită. Dacă iubim, însă salata de roșii, avem soluții. Licopenul este utilizat optim de către organismul uman și dacă îl combinăm cu grăsimi. După ce consumăm grăsimi, descărcăm acizi biliari în tubul digestiv ori tocmai acizii biliari fac licopenul mai solubil. Licopenul este o moleculă care iubește grăsimea. Puneți două linguri de ulei sau un cub de brânză în salata de roșii.

Fructe de pădure, citrice, ciocolată și vin roșu, toate conțin flavonoizi. Flavoinoizii potențează acțiunea vitaminei C. De aceea, combinăm optim căpșuni cu ciocolată ori punem fucte de pădure deasupra unui desert cu ciocolată.

Cel mai bun efect anti-inflamator găsim în combinația: curcumă + piperină+ bromelaină. Curcuma este un condiment de culoare galbenă, cu efecte dovedite anti-inflamatoare. Singura problemă: traversează greu bariera intestinală. Pentru a facilita absorția, se folosește o asociere.

Se numește bromelaină și este o enzimă prezentă în ananasul proaspăt. Piperina este un alcaloid din piperul negru. Așadar, ananas proaspăt, cu bromelaină, plus piper cu piperină. Cele două substanțe active cresc activitatea unei proteine intestinale. Aceasta este implicată în transportul curcuminei și frânează eliminarea ei prin urină. Sinergia crește cu peste 2000% efectul curcuminei și permite exploatarea la maximum a potențialului ei antiinflamator.

Merita să faceți această asociere când folosiți condimente.