Epilepsia este o boală, care poate apărea la orice vârstă. Vorbim de una dintre cele mai frecvente boli neurologice.

Înseamnă activitate electrică neobișnuită în creier. Și se tratează.

Cum se ține în control – ne spune dr. Ioana Mîndruță, medic primar neurolog, în emisiunea Doctor de bine, realizată de Andreea Groza și difuzată pe stirileprotv.ro.

Andreea Groza: Ce înseamnă epilepsie?

Dr. Ioana Mîndruță: ”În creier, iau naștere semnale electrice anormale. Creierul negociază cu acestea, încearcă să se opună și reușește în cele mai multe cazuri. Din când în când, este însă depășit și astfel apare o criză.

În criză, pacienții pot avea pierdere de conștiență, un comportament anormal. Durează 1-2minute, apoi lucrurile își revin”.

Andreea Groza: După un prim episod, trebuie să venim la neurolog, să aflăm diagnosticul corect. Probabil, o criză poate apărea din multe cauze, care nu înseamnă epilepsie.

Dr. Ioana Mîndruță: Da, se poate întâmpla să îți pierzi cunoștința din multe motive. Spre exemplu, fluxul sanguin, care ajunge la creier, scade si pacientul face ceva similar cu o criză epileptică. Dar nu e o criză epileptică. În hipoglicemie, poți să cazi din picioare, în deshidratare. După un astfel de episod, facem EEG și alte teste și vedem dacă este vorba despre epilepsie ori nu”.

Andreea Groza: În cazul epilepsiei, după un diagnostic corect, dupa tratament corect, se poate să nu mai avem niciodată o criză?

Dr. Ioana Mîndruță: ”Da, în 70% din cazuri, medicamentele funcționează. Și nu vor mai apărea crize. Ideal ar fi să urmărim pacienții regulat. Mulți factori din viață pot duce la destabilizări. Dacă un pacient vine regulat la control, avem informații despre acesta. Și va avea o viață normală și una de calitate. Poate să conducă, poate să meargă la o petrecere, să bea cafea. Femeile pot avea o sarcină normală”.

Andreea Groza: O parte dintre pacienți nu reacționează la medicamente.

Dr. Ioana Mîndruță: Cei care nu sunt controlati cu medicamente, au un program național cu testări extensive. Li se propune chirurgia sau li se propun implanturi”.

Cum ajutăm un pacient în criză epileptică?

Andreea Groza: Ce să facem dacă vedem o criză epileptică?

Dr. Ioana Mîndruță:

• Se pune pacientul în poziție de siguranță, culcat, pe o parte.
• Cronometrați criza. O criză epileptică are maximum 2 minute.
• Nu plecați de lângă pacient.
• Îl feriți de accidentări.
• Pentru diagnostiscul ulterior, e important să filmați criza, apoi să îl trimiteți filmulețul. Acesta va fi arătat medicului neurolog.

O criză epileptică are cel mult 2 minute. Ține mai mult, este urgență medicală și se cheamă serviciul de urgență 112.

După o criză nu îi revine complet sau apare altă criză, este urgență medicală. Chemați 112.