Mihaela Bilic, la ”Doctor de bine: ”Ciorba este alimentul ideal pentru slăbit”

×
Codul embed a fost copiat

Dr. Mihaela Bilic a fost invitata corespondentului Pro TV, Andreea Groza, la emisiunea ”Doctor de bine”, transmisă exclusiv pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV și pe www.stirileprotv.ro.

Sistem imunitar perfect, adică echilibrat, înseamnă comportament alimentar corect

În iarna pandemică, cei mai mulți dintre noi se gândesc să-și stimuleze imunitatea. E greșit! Sistemul imunitar nu vrea să fie hiperstimulat și nici slab, ci perfect echilibrat. Ca să aibă reacții echilibrate.

Cum să fie perfect? Nu prin mâncare - nu există aliment perfect - ci prin comportament alimentar rațional.

În ultimele 7 luni de pandemie, am aflat că cei care au kilograme în plus au și deficite imune. De ce?

Citește și
Doctor de bine
Doctor de bine. Dr. Ionuţ Leahu: “În cabinetul stomatologic nu există risc de infectare cu SARS-COV-2”. Care este explicaţia

“Orice kilogram în plus obosește organismul, sunt kilometri de vase de sânge noi în care irigă, în care inima trebuie să pompeze. Grăsimea se bagă în abdomen, printre organe. Și tot ce presupune grăsime în exces presupune risc crescut de boală. Normoponderalii înseamnă un punct de plecare în echilibrul organismului, iar imunitatea depinde de acest echilibru”, spune dr. Mihaela Bilic.

Cum slăbesc cel mai ușor? Și îmi ajut sistemul imunitar?

”Ciorba este alimentul ideal pentru slăbit - are multă apă. Stomacul nu știe să numere calorii, este impresionat doar de volum. Din cauza asta, când băgăm în stomac 3 polonice de ciorbă, el crede că a mâncat mult, l-am păcălit. Dar avem 90% apă, avem legume, făinoase (tăiței, orez, cartof).

Cantitatea de substanță uscată dintr-o ciorbă niciodată nu o să depășească dimensiunea unei palme. Carnea, legumele, făinosul - încap într-o palmă. Când vorbim de o porție pentru un adult, vorbim de farfuria de două palme”.

O ciorbă, din start, ne oferă jumătate din porție. Mai vine cu un avantaj. Stă în stomac de 2 ori mai mult decât un fel doi. E paradoxul ciorbei.

S-a observant la ecografie acest aspect. De la ciorbă, nu e nimic nou în nutriție.

Recapitulăm, de ce ne slăbește corect?

• Stă de 2 ori mai mult în stomac
• Dă senzația de sațietate
• Are jumătate dintr-o porție normală pentru un adult
• Are puține calorii

”Dacă mâncăm 3-5 ciorbe pe zi, putem să slăbim cu stomacul plin”, promite dr. Mihaela Bilic.

Cum ne ajutăm sistemul imunitar zilnic?

Prin legume, în orice cantitate. Au vitamine, minerale, fitonutrienți - culorile. Legume proaspete, legume congelate. Și prin frunze proaspete - o salată de pătrunjel zilnic, cantitatea ideală de vitamina C.

”Fructele nu stau în aceeași categorie cu legumele, pentru că au fructoză, adică zahăr. El se consumă doar ca desert. Acestea fermentează în ficat și se transformă în alcool”, spune dr. Mihaela Bilic.

Prin grăsime de origine animală

Fiecare celulă umană are o membrană fosfolipidică, din grăsime. Dacă nu mâncăm grăsime, acea membrană nu funcționează corect, schimburile dintre celule – hrănirea și eliminarea toxinelor – nu au loc normal.

În grăsimea animală găsim vitamina D. Aceasta ajută sistemul imunitar să aibă reacții echilibrate. Corpul o sintetizează, dacă vă expuneți la lumină, și o ia pur și simplu din grăsimea animală. Cea mai bună grăsime: untul.

Prin Omega 3

”Se găsește optim într-o conservă de sardine, care costă între 3-5 lei”, spune dr. Mihaela Bilic. Aveți nevoie de două conserve pe săptămână.

Bacteriile bune trebuie hrănite, ca să ajute sistemul imunitar. Cum?

Bacteriile care locuiesc în interiorul organismului sunt un mecanism de apărare. Avem de 10 ori mai multe bacterii decât celule proprii.

Cum le ajutăm? Prin două mecanisme:

”Prin alimente fermentate: iaurt, lapte bătut, borș, murături în sare, drojdie, maia. Acestea aduc în organism culturi bacteriene noi, de care avem nevoie”. Celălalt mecanism – bacteriile existente trebuie hrănite. Se hrănesc cu glucoză. Au nevoie în alimentația noastră de cartof copt, orez integral, fasole, adică de amidon.

Aceste alimente se numesc pre-biotice. Cele mai bune sunt:

• Banana verde, necoaptă. Când se coace, amidonul din ea se transformă în zahăr
• Cartoful copt sau fiert și răcit- amidonul recristalizează și se transformă în hrană pentru bacteriile bune.
• Cea mai bună mâncare pro-biotică și pre-biotică este salata orientală - cartofi fierți, pătrunjel, murături în sare.

Imunitate prin alimente funcționale:

”Mai există câteva alimente funcționale, care sunt alimente-medicament”, spune dr. Mihaela Bilic. Este vorba de:

• Bobul de cacao si bobul de cafea. 3-4 cești de cafea zilnic sunt benefice. Plus, puțină ciocolată neagră.
• Iaurt cu melatonină, iaurt cu colostru bovin, cu factori imunitari așadar.
• Măr îmbogățit cu antioxidanți. Este o specie creată în Elveția, după 20 de ani de polenizări încrucișate. Se numește Red Love și are de 25 de ori mai mulți antioxidanți decât un măr normal. Are antioxidanții din fructele de pădure. Și există și în România.

Cînd excludem o categorie de alimente, nu realizăm cum dezechilibrăm organismul. Natura ne-a făcut omnivori, adică să mâncăm din toate. Este împotriva vieții să credem că știm mai mult decât natura și să avem o alimenție restrictivă. Așadar diversitate alimentară, în cantitate mică”, încheie medicul Mihaela Bilic.

 

 

Citește și...
O boală afectează 55.000 de români într-un singur an. Semnele care trebuie să ne alarmeze
O boală afectează 55.000 de români într-un singur an. Semnele care trebuie să ne alarmeze

Neurologul Răzvan Radu a explicat în emisiunea ”Doctor de bine”, realizată de Liliana Curea, ce înseamnă un accident vascular cerebral, adică un ”AVC”, și care sunt semnele acestuia.

Doctor de bine. Dr. Ionuţ Leahu: “În cabinetul stomatologic nu există risc de infectare cu SARS-COV-2”. Care este explicaţia
Doctor de bine. Dr. Ionuţ Leahu: “În cabinetul stomatologic nu există risc de infectare cu SARS-COV-2”. Care este explicaţia

Organizaţia Mondială a Sănătaţii ne spunea, la începutul lunii august, că ar fi bine să evităm vizitele, în scopul prevenţiei, la dentist.

Dr. Iulian Călin: ”Singurul medicament pentru vasele de sânge e mersul pe jos, 45 de minute zilnic”
Dr. Iulian Călin: ”Singurul medicament pentru vasele de sânge e mersul pe jos, 45 de minute zilnic”

O tehnică revoluţionară, care previne infarctul, a fost inventată în Statele Unite. Şi pacienţii din România pot beneficia de aceasta. Este vorba de o procedură minin invazivă, care distruge plăcile dure din vasele inimii.

Dr. Bogdan Pascu. Ce înseamnă când un copil are creșteri întârziate de înălțime
Dr. Bogdan Pascu. Ce înseamnă când un copil are creșteri întârziate de înălțime

Ce tulburări se ascund în spatele întârzierii de creștere în înălțime a copiilor și cât de important este ca acest parametru să fie monitorizat corect de un specialist?

Câte locuri sunt de fapt la ATI pentru pacienții cu Covid-19. Avertismentul ministrului Nelu Tătaru
Câte locuri sunt de fapt la ATI pentru pacienții cu Covid-19. Avertismentul ministrului Nelu Tătaru

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit, miercuri, în emisiunea "Doctor de bine", despre situația paturilor la terapie intensivă destinate pacienților cu Covid-19, după ce ultimele cifre anunță 612 de paturi ocupate la ATI.

Recomandări
Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor:
Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor: "Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale?"

Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut, joi, declarații dure la adresa cadrelor didactice, după ce liderii sindicali au anunțat că nu sunt de acord cu ultima ofertă făcută de Guvern și că greva din învățământ va continua.

Reacția lui Zelenski după ce Ucrainei i s-a transmis că nu poate adera la NATO până la încheierea războiului
Reacția lui Zelenski după ce Ucrainei i s-a transmis că nu poate adera la NATO până la încheierea războiului

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a exprimat joi ''dezamăgirea'' poporului şi armatei ucrainene faţă de lipsa unor ''decizii pozitive'' privind intrarea ţării sale în NATO.

Guvernul anunță că negocierile cu sindicatele din Educație ”au luat sfârșit”. Surse: Oferta de majorare este finală
Guvernul anunță că negocierile cu sindicatele din Educație ”au luat sfârșit”. Surse: Oferta de majorare este finală

Ordonanţa de urgenţă privind educaţia a fost adoptată de Guvern, iar negocierile cu sindicatele au luat sfârşit, a anunțat, joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.