Dr. Bogdan Pascu. Ce înseamnă când un copil are creșteri întârziate de înălțime

×
Codul embed a fost copiat

Ce tulburări se ascund în spatele întârzierii de creștere în înălțime a copiilor și cât de important este ca acest parametru să fie monitorizat corect de un specialist?

Răspunsul îl aflăm de la endocrinologul pediatru Bogdan Pascu, de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, care a fost invitat în emisiunea ”Doctor de bine”, realizată de Liliana Curea.

 

Cât de importantă este creșterea în înălțime la un copil? Medicul spune că nu trebuie ignorată de părinți.

”Creșterea este acel proces de dezvoltare, de multiplicare celulară, care conduce la dezvoltarea copilului. Când vorbim de creștere, majoritatea se gândesc la creșterea în greutate, fără să ia în considerare și creșterea în înălțime. De aceea am venit astăzi, să aduc un argument în plus pentru monitorizarea atât a greutății, cât și a înălțimii copilului.” - spune dr. Pascu.

Legătura dintre obezitate și creșterea în înălțime

 

Endocrinologul pediatru mai subliniază faptul că există o legătura importantă între obezitate și creșterea în înălțime a unui copil.

Chiar dacă nu are anumite semne de boală, viteza de creștere poate fi primul factor care realizează un triaj pentru sănătatea copiilor - spune medicul.

”Monitorizarea creșterii înseamnă, practic, monitorizarea atât a greutății, cât și a lungimii copilului sau a taliei copilului, cât și a perimetrului cranian. Toți acești 3 parametri auxologici extrem de important permit monitorizarea în timp a dezvoltării a creșterii copilului. Mai exact, fără o monitorizare a taliei copilului nu am putea, în primul rând, monitoriza sau calcula indicele de masă corporală, de exemplu. Nu am putea evalua în timp creșterea în greutate a copilului, doar analizând, strict, creșterea în kilograme. O altăm componentă importantă este calculul vitezei de creștere. Viteza de creștere reprezintă, practic, numărul de centimetri pe care copilul îi câștigă într-un an de zile, calculat în centimetri pe an. În spatele vitezei de creștere se pot ascunde multe ori patologii, în spatele unei viteze de creștere reduse. Practic, orice copil care la vârsta de 3 ani, după vârsta de 3 ani, are o viteză de creștere mai mică de 4 centimetri pe an poate avea în spatele acestei creșteri reduse o patologie.

Chiar dacă nu are anumite semne de boală, viteza de creștere poate fi primul factor care realizează un triaj pentru sănătatea copiilor. Și de aceea insist în monitorizarea atât a greutății, cât și a înălțimii. Sunt foarte multe foi de observație pe care le primesc, le analizez - bilete de trimitere sau scrisori medicale - în care nu este notată nici măcar o înălțime. Un audit recent arăta că în foile de observație sunt inserate înălțimile a mai puțin de 40 % din cazuri.” - a explicat dr. Bogdan Pascu în emisiunea ”Doctor de bine”, difuzată exclusiv pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.

 

De ce nu iau părinții în considerare și înălțimea copilului

 

Una dintre greșelile frecvente făcute de părinți este ignorarea procesului de creștere a copilului. Ei ar trebui să fie primii care să monitorizeze evoluția în înălțime, și abia după aceea medicul.

”Ați spus bine părinții, pentru că, normal, creșterea ar trebui să fie evaluată în primul și în primul rând de părinți. Majoritatea, de fiecare dată, consemnează greutatea, fără a analiza și creșterea în înălțime. Înălțimea, de obicei e mai greu de monitorizat de către părinți, pentru că trebuie să avem niște suprafețe plane, să avem un taliometru, un pedometru ..” - mai spune specialistul de la de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului.

Aplicație de telefon pentru a compara înălțimea copilului tău cu a altuia din România

 

Un instrument care îi poate ajuta pe părinți să-și facă o idee despre procesul de creștere în înălțime al copilului lor este ... o aplicație de telefon.

”Practic, părinții își descarcă aplicație pe telefon sau își creează cont pe calculator și își introduc profilul personal și profilele sau profilul copilului. Apoi, cel mai mare ajutor este secvențialitatea sau succesiunea măsurătorilor. Practic, cel mai important parametru, această viteză de creștere nu se poate realiza printr-o singură măsurătoare. Trebuie să vedem evoluția în timp a creșterii copilului nostru. Îl măsurăm, trecem acolo datele, da. La următoarea măsurătoare, de obicei, dacă e vorba de un copil sub 2 ani, bineînțeles că aceste măsurători se fac lunar, prin medicul de familie. La 3 luni, prin medicul pediatru. Pentru copiii mai mari, recomandarea medicilor endocrinologi este măsurători la 3 sau la 6 luni. De obicei, la 6 luni înălțimea. Greutatea, bineînțeles că eu recomand să fie monitorizată săptămânal, dar consemnată în acele grafice o dată pe lună.” - a mai declarat medicul endocrinolog la emisiunea ”Doctor de bine”. 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Gestul kosovarilor din România a făcut înconjurul lumii. Reacția presei internaționale
Gestul kosovarilor din România a făcut înconjurul lumii. Reacția presei internaționale
Citește și...
Câte locuri sunt de fapt la ATI pentru pacienții cu Covid-19. Avertismentul ministrului Nelu Tătaru
Câte locuri sunt de fapt la ATI pentru pacienții cu Covid-19. Avertismentul ministrului Nelu Tătaru

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit, miercuri, în emisiunea "Doctor de bine", despre situația paturilor la terapie intensivă destinate pacienților cu Covid-19, după ce ultimele cifre anunță 612 de paturi ocupate la ATI.

Nelu Tătaru:
Nelu Tătaru: "Numărul de cazuri va crește în urmatoarele 2 săptămâni"

Ministrul Sănătății a declarat, miercuri, într-o ediție specială a emisiunii ”Doctor de bine”, realizată de Liliana Curea, că se așteaptă ca numărul de cazuri de Covid-19 să crească în următoarele două săptămâni, în România.

iLikeIT. Site-ul cu știri verificate despre sănătate și sfaturi anti Covid-19: doctordebine.ro
iLikeIT. Site-ul cu știri verificate despre sănătate și sfaturi anti Covid-19: doctordebine.ro

În Studioul iLikeIT au fost invitate Liliana Curea și Andreea Groza, două jurnaliste cu experiență în domeniul sănătății.

Informații importante despre retinopatia de prematuritate. De ce apare această problemă
Informații importante despre retinopatia de prematuritate. De ce apare această problemă

Dr. Roxana Viuleț, medic primar oftalmolog pediatru INSMC, a fost invitată în emisiunea ”Doctor de bine”, realizată de Liliana Curea și difuzată exclusiv pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor ProTV.

Interviu cu dr. Radu Zamfir despre transplanturile în timpul pandemiei: ”Este mai greu”
Interviu cu dr. Radu Zamfir despre transplanturile în timpul pandemiei: ”Este mai greu”

Doctorul Radu Zamfir, directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant, a fost invitatul emisiunii ”Doctor de bine”, realizată de Liliana Curea.

Recomandări
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii

În 2024, România rămâne campioana scumpirilor în Uniunea Europeană. Conform previziunilor Comisiei Europene, țara noastră va încheia anul cu cea mai mare rată a inflației, ceea ce înseamnă că la noi prețurile cresc mai repede decât în orice alt stat UE.

Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului

Premierul Marcel Ciolacu spune că a primit răspuns scris din Ucraina privind interdicţia lui George Simion în această ţară și a făcut public documentul primit de la Kiev.

Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor
Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor

Campania „Deșteaptă-te, România!" ajunge vineri seară la final. În aceste două săptămâni Știrile ProTV au prezentat modele educaționale din țară și din străinătate, promovate de dascăli care susțin excelența.