De ce unii răcesc mai des și fac forme mai grave de boală? Vezi explicațiile medicului
Suntem în plin sezon al infecțiilor respiratorii comune. Din păcate, nicio infecţie respiratorie nu trece fără să lase urme.
Pentru că produce modificări, suntem predispuși la și mai multe infecții. Explicaţii imediat, la ”Doctor de Bine”.
Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: ”Orice infecție respiratorie are o consecință asupra aparatului respirator. Sunt oameni la 35-40 de ani, care vin la pneumolog pentru că tușesc, expectorează”.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
La investigația numită CT toracic, se văd ușor așa numitele bronșiectazii.
Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: ”Acesta este o boală care apare în urma acestor infecții respiratorii. Bronșiectaziile sunt dilatații ale bronhiilor, în care peretele bronhiilor este deformat, bronhiile arată precum șoselele noastre pline de gropi, în care se acumulează mucus și persoana respectivă este predispusă să facă mai frecvent infecții respiratorii”.
Mult mai frecvent decât o persoană care are toate structurile aparatului respirator normale. Apare un cerc vicios.
De ce însă unii dintre noi răcesc mai des și fac forme mai severe? Virusul respirator intrat în mucoasa nasului întâlnește mucusul. Dar și imunoglobulinele A. Fac parte din imunitatea înnăscută.
Infecțiile vor avea forme mai severe pentru cei cu boli autoimune
Prof. univ. dr. Veronica Lazăr, Facultatea de Biologie: ”Dacă avem o imunitate înnăscută la nivelul mucoaselor, putem fi scutiți de îmbolnăvire, fără să știm a ne-am întâlnit cu un anumit agent infecțios”.
Virusurile. Dacă trec de prima barieră, intră în celule. Și se multiplică. Celulele infectate le apără pe cele vecine. Produc o substanță numită interferon. Dacă aveți o boala autoimună, e posibil să dezvoltați anticorpi antiinterferon, așadar infecțiile vor avea forme severe.
Al doilea tip de imunitate, celulară, intră în luptă. Aceasta ne face să credem că ne-am vindecat singuri de o răceală în 7 zile.
Complicatele procese imunitare sunt reglate de vitamina D. Și de miscare. Iată cum.
Prof. univ. dr. Veronica Lazăr, Facultatea de Biologie: ”Celulele musculare produc o miokină, reduce inflamația, are efect antiinflamator, trebuie să avem activitate fizică. Pentru această aparare antiinfecțioasa și reducerea fondului inflamator”.