Apelul medicilor: nu luați antibiotice la viroze și răceli, fără prescripție medicală. Se dau doar la complicații
Virozele și răcelile care nu dau complicații nu trebuie tratate cu antibiotice și nici cu antivirale, care trebuie prescrise de medici fiecărui pacient în parte, doar dacă este nevoie.
Virozele și răcelile care nu dau complicații nu trebuie tratate cu antibiotice și nici cu antivirale, care trebuie prescrise de medici fiecărui pacient în parte, doar dacă este nevoie.
Medicii de familie atrag atenția că nu există tratamente universal valabile, ci acestea trebui adaptate vârstei pacienților și specificului afecțiunilor.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Asociaţia Societatea Naţională de Medicina Familiei/Medicină Generală avertizează, în contextul creșterii numărului de infecții respiratorii, că schemele de tratament trebuie adaptate fiecărui pacient în parte, în funcţie de vârstă, tipul de viroză, comorbidităţi şi nu sunt „universal valabile".
De asemenea, medicii recomandă populaţiei generale ca, în caz de îmbolnăvire, să solicite consult medical, să evite automedicaţia, menţionând că eliberarea medicaţiei antivirale se face în baza unei prescripţii medicale şi că „tratamentul unei afecţiuni se bazează pe substanţele active şi dozajul pe care le conţine un medicament şi nu pe denumirea comercială a acestuia", au precizat reprezentanții asociației într-un comunicat preluat de Agerpres.
Medicii de familie şi de medicină generală arată că „este important ca populaţia generală să cunoască faptul că tratamentul unei afecţiuni se bazează pe substanţele active şi dozajul pe care le conţine un medicament şi nu pe denumirea comercială a acestuia".
Mai bine să previi decât să tratezi
Această perioadă, marcată printr-un număr mare de cazuri de viroze respiratorii (viroze banale sezoniere, gripă, infecţii cu virusul SARS-CoV-2), „este dublată de îngrijorarea legată de accesul la medicamentele necesare tratamentului acestor viroze", spun medicii de familie.
Întotdeauna este mai uşoară prevenirea, decât tratarea unei boli, inclusiv în această situație epidemiologică, precizează reprezentanții medicilor de familie.
„Reamintim că, pentru acest lucru, putem beneficia de profilaxia primară prin diversele tipuri de vaccinări care pot fi efectuate la medicul de familie şi de un stil de viaţă sănătos legat de alimentaţie, activitate fizică şi odihnă necesară pentru avea un sistem imunitar eficient. De asemenea, respectarea regulilor de protecţie personală nespecifice prin evitarea locurilor aglomerate, purtarea măştilor în spaţii închise şi etichetarea tusei şi a strănutului, igiena corporală şi a mâinilor rămân în continuare recomandări foarte utile", mai transmit medicii.
Sursa: Stirile ProTV/Agerpres
Etichete: antibiotice, medici de familie, viroze,
Dată publicare:
13-01-2023 17:33