Ce sunt medicamentele „multisimptom", care ameliorează răceala și gripa

Ultima actualizare: 15-12-2019 11:08

Cele mai recente studii de piață arată că încă nu știm să tratăm virozele de sezon și ne înfigem direct în antibiotice. Ne facem mai mult rău!

 

În astfel de situații, avem nevoie doar de așa-numitele simptomatice: medicamente care atenuează simptomele deranjante. Scad febra, reduc inflamația și eliberează căile respiratorii.

SK BETA Limfocitele T și B - părți ale complicatului sistem de apărare. Sunt antrenate în interiorul organismului uman să devină imuno-competențe. Sunt descărcate în circulăție și apoi circulă în ganglioni. Acești veritabili soldați simt toți microbii din natură.

Prof. univ. Dr. Veronica Lazăr, Facultatea de Biologie: “Daca s-a produs întâlnirea, și se produce în interiorul acestor organe - pentru că circulația e lentă și permite contactul - aceste limfocite proliferează, sistemul imunitar acționează și în cele în urmă reușește să câștige bătălia cu agentul infecțios.”

Cu alte cuvinte, odată ce întâlnesc un virus în interiorul ganglionilor, limfocitele încep lupta. În același timp, se reproduc pentru a părea impunătoare și prin număr. Evident, ganglionii se măresc. Și se pot palpa. Răcelile sunt virozele banale.

Dr. Elena Latcan, medic primar ORL: „Încep cu o stare de curbatură - așa de cheamă - adică febra sau stare subfebrilă, 37-38 de grade, dureri de cap, stare de slăbiciune.”

Gripa debutează cu dureri de cap și dureri musculare, apoi încep simptomele respiratorii. Virozele, dar și gripa, NU se tratează cu antibiotice.

Nu există clase de medicamente care să trateze toate simptomele. Există însă medicamente „multisimptom", care ameliorează neplăcerile provocate de răceală și gripă. Se folosesc frecvent asocieri între paracetamol, pseudoefedrină, clorfeniramină.

Dr. Elena Latcan medic, primar ORL: „Încercăm să stopăm aceste reacții și mai ales complicațiile în viroze.”

Doza de paracetamol recomandată pentru adulți este de 1.000 mg la 4-6 ore, fără a depăși 4.000 mg/zi. Pseudoefedrina este un decongestionant nazal, care ameliorează senzația de nas înfundat. Clorfeniramina este un antihistaminic, cu efect în ameliorarea rinoreei și a strănutului.

Faringele și laringele sunt afectate atât de secrețiile din nas, dar și de un eventual reflux gastro-esofagian. De aceea, când sunteți răciți, evitați murăturile, alcoolul și băuturile carbogazoase.

Dr. Elena Latcan, medic primar ORL: „Sunt secreții în permanentă și toate ard faringele și laringele și apare tusea. De la secrețiile din sinusuri, pacientul are ce să expectoreze, dar când e de la reflux, tusea este uscată.

Cea mai bună metodă de prevenție este să vă spălați pe mâini. Tot la prevenție trecem și o platforma online gratuită (http://citypuls.ro/), care oferă informații despre prognoza de răceală și gripă din anumite zone ale țării. Aici aflați indicele de răceală pentru următoarele 4 săptămâni. Indicele este exprimat pe o scară de la verde la roşu, astfel: Verde: Risc scăzut, Roşu: Risc ridicat de răceală și gripă.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO