Poluarea, un factor important pentru afecțiunile plămânilor. De ce este important să facem examen CT la fiecare 2 ani
Două tipuri de gaze generate de poluarea din marile orașe duc la apariția acidului sulfuric, după ce intră în reacție cu apa.
Contactul dintre substanțe are loc în plămânii noștri. De aceea trebuie să facem controale periodice la plămâni. Aflăm mai multe la "Doctor de bine".
Vedem o intervenție chirurgicală robotică. Făcută în plămân. Medicul controlează robotul din consolă. Inciziile sunt minim invazive, recuperarea pacientului durează o zi.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Pacientul este un tânar fumator, cu o leziune malignă. Riscul de a dezvolta afecțiuni grave ale plămanului crește suta la suta la cei împătimiți. De aceea, medicii ne spun că, o dată la fiecare 2 ani, să facem CT toracic de control. Și nu doar dacă sunteți fumători.
Noi trăim în acest oraș poluat.
Dr. Felix Dobrițoiu medic specialist chirurgie toracică: „Cu mașina mergem odată pe an și facem ITP –ul și deși are 2, 3 ani, noi avem zeci de ani și nu mergem sa facem lucrurile astea, deși e mult mai important pentru noi decât orice altceva în viață.”
Poluarea cu gaze emise de mașinile diesel, spun studiile, este mai daunătoare decât fumatul. Așadar controlul plămânilor trebuie facut anual, la pneumolog. Și o dată la 2 ani un control imagistic de tip CT. Nu o radiografie pulmonară simplă. Iată de ce:
Dr. Adriana Cojocaru medic primar imagistica medicală: „O radiografie simplă va depista foarte rar un cancer mic la 1-2 cm. E un cancer tratabil.”
Locuiți într-un oraş poluat? Ne uităm cu atenţie la două gaze pe care le găsim în atmosferă. Dioxidul de sulf și oxidul de azot.
Annette Madelene Dăncilă, Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţă: „Se formează acid sulfuric, acid sulfuros.
La nivelul nasului, mucoasei se poate forma acest acid sulfuric ca urmare a umidităţii din mucoasă.”
În propriul arbore respirator, apar așadar reacții, care ard mucoasa și cauzează micro-leziuni. Aceleași precum în cazul ploilor acide.
Nu putem, singuri, să controlăm poluarea. Dar putem să ajungem anual la medicul pneumolog. Pentru control medical. În lipsa simptomelor. Motivul? Cancerul de plămân nu dă simptome în stadiile când este tratabil.