De ce nu trebuie să mai mâncăm după ce se întunecă. Cea mai corectă masă pentru cei care vor să slăbească

Ultima actualizare: 12-12-2021 13:36

Ne uităm la ritmul somn/veghe. E dependent de soare. Și noi suntem dependenți - prin sistemul nervos central și prin hormoni - tot de soare. O friptură cu o salată lângă. Cea mai corectă masă pe care o puteți lua în caz că vreți să slăbiți.

Nu facem nimic altceva decât...să redescoperim roata. Cu mii de ani în urmă, vânam și mâncam o dată...cât puteam. Ni se făcea greață, așa că o combăteam...cu ce aveam la îndemână: frunzele.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Greața apare când mănânci foarte mult și enzimele pancreatice și biliare nu sunt suficiente, mănînci foarte mult, apar fenomene de maldigestie, care duc la stimularea unor receptori/ greață și vărsătură".

Tot în procesul de evoluție, un rol aparte îl juca pauza alimentară. Mai degrabă de nevoie, decât de voie...

Noaptea, ficatul sintetizează colesterol, produce bila - un lichid, pe care îl depozitează în vezica biliară.

Tot noaptea, pancreasul își produce enzime care vor intră apoi în digestie. Organele implicate în procesarea alimentelor, dar și creierul endocrin, vor să lucreze ziua.

Conform ritmului somn/veghe, ziua se termină în jurul orei 18. Tot cam pe atunci trebuie luată ultima masă. Ne-o spun genele.

Dr. Antonela Burlacu medic primar endocrinolog: "Sunt niște ritmuri ancestrale ale propriului creier, guvernate de ritmul circadian. Așa se și explică succesul acestor diete numite intermitente - intermitent fasting - practic eu în îmi aduc corpul în starea ancestala, sunt neuro-tranmitatori care așa au fost setați".

Cortexul, hipotalamusul și hipofiza - părți importante din creier - care guvernează inclusiv organele interne vor lumină solară.

Animalele diurne - noi suntem printe ele - trebuie să mănânce doar ziua. Asta înseamnă că, dacă s-a înnoptat la ora 17 - cum se înnoptează în noiembrie, decembrie ori ianuarie - nu mai mâncăm.

Și informațiile genetice ale oamenilor spun că, de la ora 17, nu mai suntem setați să mâncăm. Ne pregătim de vara și, în iunie, la ora 21, e încă lumina. Dar noi, în mod natural, ne-am adaptat la cele mai vitrege condiții. Adică la iarnă. Și de aceea, slăbire eficientă înseamnă să nu mai mâncați după ore 17-18 și nu după ora 21.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO