Alimentul considerat „carnea săracului”. Mihaela Bilic: „Are 17-21% proteine”

×
Codul embed a fost copiat

Nu au proteine complete, așa cum găsim în carne, dar sunt o alternativă la friptură. Vedem de ce este recomandat să consumăm de două ori pe săptămână leguminoase.

Bunicii noștri spuneau că fasolea este carnea săracului şi aveau dreptate! Haideți să vedem împreună care sunt argumentele pentru care fasolea poate fi ridicată la rang de carne... o carne săracă, ce-i drept. Leguminoasele, indiferent că e vorba de fasole boabe, mazăre, linte, năut sau soia, sunt acele vegetale hrănitoare "2 în 1": au proteine precum carnea și amidon precum făinoasele/cerealele.

Boabele uscate de fasole au 17-21% proteine, valoare care scade la doar 7-8% atunci când sunt fierte, pentru că apa diluează concentrația. Pe de altă parte, carnea crudă are 18-22% proteine, care se concentrează prin gătit și ajung la 27-32%. La capitolul calitate, proteinele vegetale sunt incomplete.

Leguminoasele nu au metionină iar cerealele nu au lizină. Pentru a acoperi tot spectrul de aminoacizi esențiali, leguminoasele trebuie combinate cu cereale- fie la aceeași masă, fie la mese diferite, dar în aceeași zi. Iată câteva exemple de preparate corect asociate și perfect echilibrate: mâncare de fasole sau mazăre cu pâine, pilaf sau paste făinoase cu boabe de fasole/mazăre, fasole cu porumb sau humus/fasole bătută cu pâine.

Leguminoasele sunt bogate în vitamine din grupul B și minerale (fier, magneziu, calciu, potasiu), însă aceste oligoelemente sunt blocate ca absorbție și utilizare de prezența oxalaților și ftalaților. Spre deosebire de ele, carnea este o sursă de vitamine și minerale cu cea mai înaltă biodisponibilitate. Da, leguminoasele în general și fasolea boabe în special, pot fi o alternativă la carne, însă nu sunt, în niciun caz, produse similare. Și asta nu o spun eu, o știau bunicii noștri de multe generații. Asta nu înseamnă că în perioadele de post-că tot e vineri- sau pentru a diversifica sursele de proteine din dietă, nu putem înlocui carnea cu boabe de orice fel- e chiar sănătos să o facem! Mai ales că în leguminoase avem ceva ce nu găsim în produsele de origine animală, și anume fibre.

Citește și
Piata
Orașul cu cele mai mari prețuri din România. Depășește și Capitala. Unele produse costă dublu față de alte municipii

Toate boabele conțin un amestec de fibre solubile și insolubile extrem de prietenoase cu tubul digestiv care ajută la echilibrarea nivelului de glucoză și colesterol din sânge. Tot ele, fibrele, reglează tranzitul intestinal și sunt hrană pentru bacteriile benefice din intestin, cu rol activ în imunitate. Deci merită, măcar de două ori pe săptămână, să înlocuiți carnea cu boabe.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Fasole boabe - ce beneficii pentru sănătate are și cine nu ar trebui să consume. De ce este considerată o „super legumă”
Fasole boabe - ce beneficii pentru sănătate are și cine nu ar trebui să consume. De ce este considerată o „super legumă”

Fasolea boabe este extrem de nutritivă, oferind aproape toți nutrienții de care ai nevoie.

Orașul cu cele mai mari prețuri din România. Depășește și Capitala. Unele produse costă dublu față de alte municipii
Orașul cu cele mai mari prețuri din România. Depășește și Capitala. Unele produse costă dublu față de alte municipii

Clujul are printre cele mai mari prețuri din țară, nu doar la apartamente, ci și în piețe. Fasolea, morcovii sau cartofii costă chiar și dublu, față de alte orașe.  

Îmbogățește-ți meniul de post cu leguminoase pline de proteine. Cum să prepari corect ciorba de fasole boabe
Îmbogățește-ți meniul de post cu leguminoase pline de proteine. Cum să prepari corect ciorba de fasole boabe

Cum se consumă leguminoasele pline de proteine în post? Fasolea, mazărea și lintea trebuie combinate cu cereale integrale.

Fasolea e marea vedetă din farfurii, de Ziua Națională a României. Cât a ajuns să coste un kilogram
Fasolea e marea vedetă din farfurii, de Ziua Națională a României. Cât a ajuns să coste un kilogram

A devenit deja o tradiție ca fasolea cu ciolan să troneze pe mesele românilor de 1 Decembrie, așa că bucătarii ne pregătesc o adevărată poveste culinară.

Ce este fasolea mung și cum trebuie consumată. Este o sursă bogată în proteine
Ce este fasolea mung și cum trebuie consumată. Este o sursă bogată în proteine

Produsele alimentare pe bază de plante sunt tot mai prezente în industria alimentară. De curând, Comisia Europeană a aprobat un nou aliment: proteina din fasolea „Mung”.

Recomandări
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”

Zeci de unităţi de cazare de pe Valea Prahovei au avut camere libere în acest an de Crăciun, o situaţie greu de imaginat în urmă cu câţiva ani, când rezervările se făceau încă din octombrie, noiembrie sau chiar cu un an înainte.

Accident grav de Crăciun pe o pârtie din Predeal. O femeie a leșinat după ce a fost lovită de o sanie
Accident grav de Crăciun pe o pârtie din Predeal. O femeie a leșinat după ce a fost lovită de o sanie

Un grav accident s-a produs în ziua de Crăciun pe o pârtie din Predeal, unde o femeie care se dădea cu sania a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce a fost lovită de o sanie. Ea a leșinat.

Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”
Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”

Numărul cazurilor de gripă în București s-a mărit în această perioadă, ajungând la aproximativ 80 de persoane care se prezintă într-o zi la camera de gardă, afirmă Dr. Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.