Cum se calculează riscul cardiovascular. Explicațiile medicilor specialiști
Cum se calculează riscul cardiovascular? Cu un test simplu, pe care îl folosesc și cardiologii. Indifererent de grupa de risc, vasele de sânge nu vor țigări. Și nici așa numitele ”grăsimi trans”.
Inima și vasele de sânge depind de valoarea colesterolului rău din sânge – LDL colesterol. Cât de mult e în sânge? Depinde de categoria de risc în care vă aflați.
Se numește grila SCORE. Și o folosesc cardiologii să vă plaseze într-o grupă de risc cardio-vacular.
Activitate fizică și... fără grăsimi trans este prima recomandare când observați colesterol mărit. De ce? Ne explică medicul cardiolog Raluca Naidin:
Dr. Raluca Naidin, medic primar cardiolog: „Oamenii mănâncă dezorganizat – multe grăsimi trans, grăsime asta acumulată în panificație.”
Alegeri 2024
11:07
Emil Boc susține că a votat pentru un lider priceput „care şi-a pus ţara pe primul loc”: „Să îl alegem pe cel mai bun”
11:00
Elena Lasconi, după vot: Am votat cu încrederea că vom avea o Românie pentru toți
10:53
Mircea Geoană: „Este datoria mea să votez. Alegeți cei mai competenți oameni pe care îi găsiți pe buletinele de vot”
10:22
Klaus Iohannis nu a făcut declarații la secția de votare. Mesaj scurt pentru români: „Să poftească toţi la vot!”
Alimentente bogate în grăsimi trans cresc nivelul colesterolului rău, LDL. Și reduc, simultan, colesteroul bun, numit HDL.
Grăsimile trans apar prin prăjirea alimentelor. Când se răcesc alimentele puțin, apar grăsimi trans pentru că sunt mai stabile. Și le găsim pe etichetele produselor de patiserie în general – prăjituri, gogoși, pizza congelată, dar și unele tipuri de pâine.
Nu se normalizează LDL colesterol, colesteroul rău, sunt necesare medicamentele. Cum gândesc cardiologii valorile colesterolului rău?
LDL colesterol pe grupa de risc cardiovascular
Boală cardiovasculară diagnosticată, diabet: LDL colesterol sub 55.
Risc cardio înalt: LDL colesterol sub 70
Risc cardio moderat: LDL colesterol sub 100
Risc cardio scăzut: LDL colesterol sub 116.
Colesterolul rău, LDL colesterol. Cea mai mare parte îl produce ficatul - 70%. Doar 30% provine din mâncare.
Și tot ficatul îl elimină. Prin bilă. Apoi, acizii biliari se varsă în intestin. Aici apare un fenomen spectaculos al organismului uman: reciclarea. Ne explică membrul Academiei române, Anca Sima:
Acad. dr. Andca Sima Institutul de biopatologie celulară: „Din intestin, poate fi preluat din nou în circulație. Așa cum intră colesterolul nou din alimente, intră și cel excretat. Se reciclează, organismul e foarte econom. Pentru vremuri grele, el e pregătit cu receptori și mecanisme prin care să nu piardă.”
Unele medicamente, care scad colesterolul, îl iau din intestin și îl elimină. Nu îl lasă să fie reciclat. Nici absorbit.
Celula hepatică. Aici găsim receptori, care preiau colesterolul rău, LDL. Și reduc cantitatea, care circulă în sânge. Medicamentele măresc numărul receptorilor. Celula hepatică va fi capabilă să extragă mai mult colesterol din sânge. Medicamentele stabilizează, în plus, plăcile de colesterol deja formate în vase.
Dr. Raluca Naidin, medic primar cardiolog: „Acolo unde s-a constituit placa de ateron s-o stabilize sa nu plece că apare un tromb și infarct. Placa de aterom are și factori de inflamație, s-a stabilizat, cardiologilor nu le plac plăcile mobile.”
Colesterolul rău, la un nivel periculos pentru vase, nu doare!
Sursa: Pro TV
Etichete: doctor de bine, colesterol, risc cardiovascular,
Dată publicare:
19-04-2023 08:20