Cum să fii fericit. Psiholog: „În literatura de specialitate, există mai multe metafore”. Care este secretul
Cum să fii fericit. Psiholog: „În literatura de specialitate, există mai multe metafore”. Care este secretul
În evoluţia noastră, fericirea nu ne-a ajutat să supravieţuim. Aşadar, în creier, sentimentul are cea mai mică importanță.
80% din conținutul gândurilor noastre înseamnă conținut negativ, în mod obișnuit. Creierul uman e setat să vadă pericolul. În evoluția noastră, nu am fost ajutați de fericire, ci de detectarea pericolelor. Și asta știm să facem.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cum se poate să ne fie mai bine? Prin exerciţii.
Vă trec prin minte gânduri cu un conţinut negativ. Nu luptaţi cu acestea - ne spun psihologii. Atunci aţi avea un război intern permanent.
Contează gestionarea. Cum? Ne explică un expert în ştiinţele educaţiei.
Prof. Univ. Dr. Ioan Pânișoară, Facultatea de Psihologie şi Știinţele Educaţiei: „În literatura de specialitate, există mai multe metafore. Una care îmi place și mi se pare potrivită: îți imaginezi că ești într-un port. Vin spre tine nave de război (gânduri cu un conținut negativ). Nu te lupți cu ele. Ci le lași să treacă pe lângă tine. Nu le lași să îți conducă viața”.
Şi în al doilea rând, cei mai mulţi dintre noi suntem extrem de critici cu propria persoană.
În felul acesta, creştem fără să ne dăm seama numărul gândurile negative pe care le rulam în cap.
Prof. Univ. Dr. Ioan Pânișoară: „Avem o reacţie negative faţă de tot cee ce ni se întâmplă. De fiecare dată când ne cântărim mai mult, ne judecăm mai mult decât am face-o faţă de un prieten. Gândiți-vă că aveţi un prieten şi a avut o zi proastă. Ce-o să-i spuneţi?
- O să treacă!
- Exact! Nu e aşa de rău. Dacă noi am avut o zi proastă, nu ne spunem acest lucru. Nu ne spunem noi 'o să treacă'. Ci 'mamă, ce prost am putut să fiu'.
- Sunt ultimul om.
- Exact! Și stunci este extrem de important. Exista acest element de auto-compătimire, de auto-blândeţe. Să fim blânzi cu noi cum suntem cu un prieten”.
Când vă uitaţi în oglindă, nu căutaţi defecte. Ci vă vedeţi prietenul. Sunt exerciţii de făcut în fiecare zi.