Ciupercile, cea mai bună sursă de minerale. Beneficiile nebănuite pentru sănătate
Cea mai bună sursă de minerale sunt ciupercile. Fără minerale nu putem să trăim. Ciupercile au cea mai mare capacitate de a extrage din roci aceste elemente. Sunt și cel mai important nod de comunicații. Chiar în pădure.
Mineralele din sol sunt roci. Nu putem să le folosim. Dacă nu ar fi ciupercile. Ne explică profesorul catedrei de mediu, Simina Ștefan.
Prof. univ. dr. Simina Ștefan, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: „Ele ce fac? Transformă mineralele care sunt inerte, neasimilabile. Dacă iau o rocă, nu pot să iau mineralele din ea, aș putea doar dacă îi dau acid. Dar, în contact cu enzimele, pe care le secretă ciupercile, sărurile prezente în roci devin solubile, accesibile, trec în copaci si în culturile agricole. Dar avem un dezavantaj, ele secretă într-un ritm, iar noi vrem agricultură intensivă.”
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Între ciuperci și copacii din pădure există rețele uriașe de comunicații chimice. Sunt schimburi permanente de informații.
Prof. univ. dr. Simina Ștefan, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: „Ciupercile asigură sărurile minerale. Prin rădăcinile hifelor, cu care copacii sunt în contact direct, dau aceste săruri minerale copacului. Copacul vine și el cu glucoza, seva care vine cu glucoza, intră prin hifele ciupercile și ciupercile le lasa să circule pentru că sunt conectate cu copacul vecin.”
Un copac bătrân comunică, permanent, chimic, prin ciuperci. Cu cei tineri din pădure. Le predă astfel toate informațiile chimice despre cum să reziste calamităților naturale.
Prof. univ. dr. Simina Ștefan, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: „Noi când mergem în padure cum vedem un copc mai mare acela trebuie să dispară. De fapt, noi distrugem coordonatorii acelei păduri.”
Adică hard discul mediului natural.