Ce proprietăți are colesterolul bun, numit HDL colesterol și cât de importantă este mișcarea în menținerea nivelului optim
Colesterolul „bun", numit HDL colesterol, este anti-inflamator, anti-oxidant și andi-trombotic. Adică se opune formarii cheagurilor periculoase de sânge din vase.
De toate aceste proprietăți, pe care nu reușește să le atingă niciun medicament de sinteză, beneficiem în cel mai simplu mod: mișcându-ne! Explicaţii la Doctor de Bine.
Colesterolul bun, numit HDL colesterol, e produs în ficat. Dar și în intestinul subire. Producția începe după ce mâncăm.
Academician dr. Anca Sima, Institutul de Biopatologie Celulară: „Hrana e recompusă în astfel de particule. Sunt gigante. De aceea nu se iau analize când esti mâncat pentru că aceste particule gigantice fac ca sângele să fie opalescent, tulburel și nu se pot face analize bine pe el.”
Cu toate acestea, colesterolul bun, care a fost deja produs, va lua grăsimile în exces din celule și le va duce în ficat. Aceasta este, de fapt, protecția cardio-vasculară naturală.
Acad. Dr. Anca Sima, Insitutul de Biopatologie Celulară: „Ficatul e singurul care poate excreta colesterolul. Este secretat cu acizii biliari, în bila și ajunge în intestin, din intestin poate fi preluat din nou în circuit.Așa cum intră colesterolul din nou în intestine din mâncare, intră si cel excretat. Se reciclează, organismul e foarte econom. Pentru vremuri grele e pregăti cu receptori și mecanisme prin care să nu piardă.”
De ce sa nu piardă? Pentu ca particule de colesterol sunt structurale, adică intră în membrana tuturor celulelor.
Acesta e dovada că suntem adaptați să mâncăm puțin. Și să supraviețuim. Dar nu am putut să ne adaptăm la exces de mâncare.
Ajutăm colesterolul bun să fi în cantitate corectă prin mișcare. Este vitală.
Dr. Camelia Stancu, Institutul de Biopatologie Celulară: „Activitatea înseamnă consum de energie. Înseamnă că vom consuma acele trigliceride depuse în țesutul adipos.”
Și această situație biologică însemană, de fapt, protecția cardio-vasculară.