Ce mâncăm înainte și după sport. Mișcarea trebuie făcută la două ore după o masă completă
Asociem vacanța ori sărbătorile cu multă mâncare. Dar în această abundență, devine obligatorie mișcarea. Suntem adaptați să ne mișcăm permanent. Ce mâncăm înainte și după? Răspunsul stă în manualul de anatomie și fiziologie.
Ne gândim deja la mese festive. Mâncarea bună parcă se cere în cantitate mai mare. Nu e nici o problemă, cu o condiție. La 2 ore după o masă completă, faceți mișcare.
Ce înseamnă masă completă?
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
1. Pâine integrală, orez integral, paste integrale, mămăligă.
2. Carne sau pește plus legume.
3. Grăsimi din pește gras, ulei presat la rece, avocado.
Carbohidrați cu absorbție lentă - pâine integrală, paste integrale, orez integral, mămăligă. Proteine complete - din carne ori din pește plus frunze ori legume. Grăsimi bune – din pește ori ulei presat la rece.
De ce pâine integrală, orez integral, paste integrale? Descompuși de organism, așa numiții carbohidrați cu absorție lentă, vor aduce energie - treptat. Pe tot parcursul efortului. Evitați însă dulciurile. Înainte de efort.
Dr. Steluța Boroghină, medic primar pediatru: „Să mănânci dulce chiar înainte de sport, nu e tocmai o idee fericită pentru că dulcele descarcă insulină. În timpul exercițiului fizic, noi facem hipoglicemie și nu ne ajută facem hipoglicemie înainte și să fim mai epuizați în timpul ședinței de sport”.
Tortul, prăjitura, bomboana, ciocolata, batonul dulce - toate aduc rapid glucoză în sânge. De aceea sunt carbohidrați cu absorbție rapidă. Pancreasul trimite rapid insulină în sânge. Glicemia scade rapid. Prea multă insulină, prea repede, înseamnă oboseală. Și epuizare.
Alimentele sunt transformate în glucoză circulantă în sânge, pe care o numim glicemie. Glucoza pleacă spre mușchi, în timpul efortului. Să producă energie. Așa ne prelungim viața.
Pancreasul nu aruncă în circulație insulină, ca sa transporte glucoza din sânge. Pentru că efortul singur face acest lucru.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Insulina e un hormon anabolizant, al are rolul de a duce zahărul, proteinele și grăsimile în celule, el e un hormon de construcție, iar efortul fizic asta face - introduce zahărul în celule fără sa am nevoie de insulină. Ceea ce este foarte bine! Și asta e foarte important pentru reglarea glicemiei. Efortul fizic trebuie făcut zilnic”.
Dacă vreți un desert, din nou aveți motiv de mișcare. Desertul se consumă fără probleme după efort. Prăjitură cu fructe, plăcintă, tort. O combinație de glucide rapide cu glucide lente.
În mușchi găsim depozite de zahăr. Se numeste depozite de glicogen. Acestea sunt bateriile pe care funcționează. 400 de grame din noi au aceste depozite. Se consumă în efort. Și trebuie reumplute. De aceea, desertul e recomandat după mișcare.
Vedem și polul opus al mișcării. Multă mâncare, neconsumată prin efort. Produce depozite de grăsime în ficat. Unde înseamnă boală.
Mișcarea este singurul medicament inventat care rezolvă un exces alimentar. Tot mișcarea este singurul medicament inventat - prevenție pentru ficat gras, diabet și boli cardio-vasculare.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: mancare, doctor de bine, sport, sanatate,
Dată publicare:
28-04-2024 10:01