Ce e mai agresiv pentru organism - carnea ori brânza? Răspunsul o să vă surprindă
Ce e mai agresiv - carnea ori brânza? Carnea - cred cei mai mulți. Dar vorbim despre un aliment, care există în natură. Brânza, în schimb, o vedem drept invenția savuroasă a oamenilor. Și nu poate să fie altceva decât un concentrat de grăsimi.
Luăm laptele unui mamifer și îl consumăm. Laptele există ca atare în natură. Îl lăsăm o zi la temperatura camerei – se transformă în lapte bătut, iaurt, adică un lactat fermentat. De asemenea, există în natură. Brânzeturi nu putem să ne ducem să ne procurăm din mediul natural. Niciodată.
Brânzeturile sunt concentrate din lapte, create în mod spectaculos de oameni. În exces, înseamnă brânzeturi zilnic. Sau peste 50 de grame într-o zi. De ce?
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Grăsimile din brânzeturi, numite trigliceride, ajung în intestinul subțire. Și apoi în ficat. Ce înseamnă excesul din hrană? Ficatul e depășit și nu le mai prelucrează bine. Enzimele hepatice, care prelucrează grăsimea, sunt depășite. Ne explică membrul Academiei Române, Anca Sima.
Acad. dr. Anca Sima, Institutul de biopatolgie celulară: „Ce s-a constatat? Aceste enzime, în momentul în care crește nivelul lipidelor în sânge, al trigliceridelor și colesterolului, încep să scadă în activitate. Și atunci nu mai este prelucrată această toată grăsime și rămâne în circulație și se tot plimbă prin sânge, pe la alte organe și acolo e preluat puțin, ce rămâne nepreluat e luat de ficat?”
Așa apare ficatul gras. Dar fenomenul are efect pe toate organele.
Din ficat, grăsimile, numite trigliceride, pleacă spre vasele de sânge. Aici găsesc loc să rămână. Și formează placa de aterom.
Din sânge, de fapt, grăsimile migrează în toate organele primitoare. O stație importantă este și pancreasul.
Sunt atacate de grăsime în special celulele din pancreas, care produc hormonul insulină. Vital.
Din acest motiv, dacă aveți glicemia de la 126, adică pre-diabet, e indicat să luați medicamente, care atacă grăsimile din sânge. Să nu ajungă în pancres. Una dintre cauzele pentru care celulele pancreasului nu mai produc insulină. Una dintre cauzele diabetului de tip 2.
Dieta săracă în trigliceride este recomandarea în stare perfectă de sănătate. Nu doar în boală. În stare perfectă de sănătate, limitați brânzeturile grase. Cașcaval, brânzeturi franțuzești, telemea, smântână.
Acad. dr. Anca Sima, Institutul de biopatolgie celulară: „Este ca și cum am concentra tot pe lângă 2-3 proteine, restul e lipid, concentrat tot acolo. Un cașcaval bun are 40-50% lipid e foarte concentrat. Și telemeua la fel, înseamnă foarte multe trigliceride, nu mai spun smântâna.”
Trigliceridele în exces, luate din hrană, urmează tot circuitul: intestin subțire- ficat- vase de sânge, organe interne. Și fac rău. De aceea e în puterea fiecăruia să își controleze farfuria.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: mancare, doctor de bine, carne, branza, myimpact,
Dată publicare:
10-09-2023 10:35