Depozitele de grăsime provoacă inflamație uriașă în organismul uman
Se numesc macrofage rezidente, stau în toate țesuturile umane și sunt agenții de pază. Și de curățenie avansată. Aparțin sistemului imunitar și nu le place grăsimea în exces, pe care o percep drept dușman.
Explicăm de ce depozitele de grăsime fac inflamație uriașă în organismul uman.
Celulele imune, numite macrofage, mențin ordinea în tot organismul uman.
Fac dezordine - adică stres - dacă mă îndop zilnic. Dacă mănânc prost. Ce înseamnă să mănânc prost? Alimente prăjite înseamnă prea multe calorii pentru prea puțini nutrițienți. Prea multe calorii și puțini nutrienți găsim și în alcool, sucuri, dulciuri ori patiserie.
Celulele numite macrofage se activează instantaneu. Și produc așa-numitele substanțe de inflamație - cytokine inflamatorii. Cheamă și ajutoare. Apare lupta. Luptă găsim și în țesutul gras, dar doar când ne îngrășăm.
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biolologie: „Și face și el ce face, are nevoie de ajutor, trimite niște semnale. "Nu suntem suficienți", trebuie să deschidem alte și alte filiale să stocăm acest exces de energie.”
Așa de înmulțesc celulele grase. Se înmulțesc să stocheze mai multă energie. Dar sunt foarte tinere. Și nu știu ce să facă tocmai… cu grăsimea, pe care ar trebuie să o stocheze în mod normal. Nu știu însă cum. Acum vă agresați ficatul.
În sânge:
Crește LDL cholesterol (colesterolul rău)
Cresc trigliceridele
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biolologie: „Ce se întâmplă? Grăsimile ajung în torentul sanguin si noi vedem în analizele noastre concentrații crescute de trigliceride, de LDL. Unde se duc din sânge? În ficat, și săracul începe să sintetizeze trigliceride, ceea ce nu ar trebuie el să facă Ficatul ca să poată să își îndeplinească funcția - le trimite din nou în circulație sub formă LDL, acel colesterol rău.”
Ficatul depozitează grăsime, ceea ce nu ar trebuie să facă. Alte organe depozitează grăsime. Nu ar trebui s-o facă. Apare haosul. Haosul înseamnă inflamație cronică. Toate organele afectate încearcă să scape de grăsime. Nu pot și cer ajutor sistemului imunitar. Care mărește inflamația. De aceea, obezitatea determină inflamație.
Prea multă grăsime în organism? Bacteriile din intestine sunt și ele în haos.
În evoluție, nu aveam hrană suficientă. Bacteriile din intestine s-au adaptat la puțin. S-au adaptat să salveze energie. Și nu știu ce să facă cu prea mult. Prea multă hrană poate însemna și că am dezvoltat prea multe bacterii - așa numite gram negative. Și acestea fac inflamație.
Și determină intestinul să devină permeabil.
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biolologie: „Inflamația înseamnă ca se întâmplă un dezechilibru, trebuie rezolvat de celulele specializate, adică de celulele imunitare și ele de unde vin? Din sânge. Și cum trec ele in intestin, trebuie să îsi facă loc și creste permeabilitate, adică se relaxează această barieră ca să treacă aceste celule, dar odată cu celulele, imaginați-vă – trec bacterii în sânge.”
Inflamația e peste tot. Sângele se coagulează ușor, crește riscul de cheaguri. În interiorul vaselor de sânge se lipesc cu ușurință orice fel de substanțe. Așa apare placa de colesterol, care astupă vasele.