Vorbitul în timpul mesei și folosirea farfuriilor mari duc la îngrășare

Ultimul update: Marti 17 Aprilie 2018 09:41
Data publicarii: Marti 17 Aprilie 2018 09:23
Categorie: CSID

Când mâncăm, înghiţim şi aer. Niciodată nu ştim cât. Doar că, dacă ne grăbim, sunt şanse ca volumul suplimentar să fie mare. Asemenea cantităţi cauzează, de multe ori, reflux gastro-esofagian.

Tot din cauza aerului înghițit apare şi acidul clorhidric. Un alt excitant pe care îl putem stăpâni ceva mai bine este ronţăitul. Chiar dacă vorbim despre grăsimi sănătoase: nuci, alune ori migdale.
 
Aerul nu costă, dar face ravagii pentru silueta. Vorbiţi la masă, înghiţiţi mult aer. Stimulaţi sucurile digestive şi veţi mânca mai mult. Acelaşi efect dezastruos şi pentru silueta îl are graba, chiar dacă mâncaţi puţin.  

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Sunt oameni învăţaţi să mănânce puţin şi des, nu e recomadabil. Folosim pancreasul în exces şi se crează un fel de cerc vicios.”

Adică reapare foamea rapid. Iar ceva de mâncare pe fugă, ce rezultă? Reflux gastro-esofagian. Şi prea mult, mult prea mult acid clorhidric, care dă, la scurt timp de la masă, senzaţia de foame.

În plus, mâncarea pe fugă nu are cum să fie monitorizată conştient. E un mod rapid de îngrăşare. Haideţi să ne gândim la alimente sănătoase, uşor de consumat rapid: nuci, alune, migdale. Toate conţin grăsimi bune, dar…

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriţie: „Noi avem receptori pentru dulce, sărat ,amar. La capitolul grăsime, noi nu avem receptori.”

Grăsimi, chiar bune, puteţi să consumaţi oricâte. 100 de grame, însă, conţin peste 600 de kilocalorii - imens. Aşa că primul pas spre silueta se face în fatța fafuriei mici şi pline, în tihnă.

Aceeaşi porţie de mâncare umple mai mult o farfurie cu diametrul de 20 cm decât una cu diametrul de 25 cm. De aceea, medicii vă recomandă  să mâncaţi din fafurii mici, în devafoarea invenţiei francezilor – 3 bucăţi de mâncare pe o mega-farfurie.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog:Dacă o farfurie cu două frunze de salată şi două boabe de mazăre, creierul meu reține infroamtia că nu se satură, dar când va un bol de salată cu o bucată de cane, chiar dacă e săracă caloric, e un pas înainte în saţietate.”

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Cei care se îngraşă lent au cele mai mari riscuri să acumuleze grăsime agresivă
Cei care se îngraşă lent au cele mai mari riscuri să acumuleze grăsime agresivă
daniel nitoiu
Daniel Nițoiu explică avantajele folosirii trotinetei în București: ”Sănătate și corp frumos”
Chiar şi carnea sau laptele pot conţine pesticide. Cum le eliminăm
Ardeiul iute nu ne ajută să slăbim. Ce efecte are asupra organismului
O nelinişte şi apoi frica inexplicabilă care apare brusc. Cum tratăm atacurile de panică
Inflamaţie, noduli, puroi, toate determinate de o banală acnee. Cum o tratăm
Călcâiul lui Ahile în rândul bărbaţilor: prostata. Analizele anuale care pot salva vieţi
creier, materie, scoala, invatare,
Ce înseamnă pentru creier materiile multe, grele și puțin importante de la școală