Mituri privind anticoncepționalele. Când îngrașă sau devin periculoase
Anticoncepţionalele nu scad capacitatea reproducătoare, aşa cum cred cei mai mulţi. Iar după întreruperea administrării, sarcina poate apărea în condiţii de siguranţă imediat.
”Asta e un mit care trebuie dărâmat. Pilulele anticoncepţionale nu îngraşă şi nu trebuie să modifice greutatea. Sâmburele de adevăr este că în primele 2-3 luni de utilizare toate pilulele pot da la unele persoane un apetit crescut, o poftă de mâncare exagerată”, spune medicul Adriana Constantin.
De aceea, în primele trei luni de administrare trebuie să fiţi atente să mâncaţi normal. Nu mai mult decât de obicei. Pe de altă parte, atenţie mare dacă fumaţi. Asocierea pilulelor cu acest viciu poate cauza formarea de cheaguri de sânge în interiorul vaserlor. Anunţaţi medicul, aşadar.
”Acesta e momentul când facem consiliere antifumat. Pentru dacă fumează, trebuie să nu fumeze mai mult de 5-6 de țigari pe zi ca să fie în siguranță.”
Un alt mit în privinţa acestei metode de contracepţie priveşte fertilitatea. Anticoncepționalele acţionează doar în perioada în care sunt administrate.
”În momentul în care sunt întrerupte, ferilitatea revine la normal în luna următoare. Chiar e mai crecută în următoarele 2-3 luni de zile. Dacă se întâmplă ca femeia să rămână gravidă imediat nu este necesar întreruperea cursului sarcinii. Studiile clinice făcute pe ani de zile în toate lumea au dovedit clar că nu există nici un risc pentru sarcină”.
Anticoncepționalele au peste o sută de efecte secundare minore. Înaintea de administrare, mergeţi la medicul ginecolog. Veţi face analize şi vi se vor prescrie medicamentele potrivite.
Nu înseamnă că din acest moment trebuie să excludeţi din calendar consultul medical anual şi analizele uzuale.
Sursa: Pro TV
Etichete: sarcina, efecte secundare, ingrasare, mituri, anticonceptionale,
Dată publicare:
20-10-2017 09:34